oryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai, czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na swobodę i improwizację, więc pozwoliłam sobie zaszaleć i odrobinę zmienić składniki. Kurczaka zastąpiłam krewetkami, co z pewnością nie zaszkodziło zupie, wręcz przeciwnie, wyszła wyborna. Doprawiłam ją na lekko ostrą nutę, ale możecie regulować ilość... Read More Artykuł Tom Khaa
SprawdzonaKuchnia.plNazwałam tak tą zupę ponieważ smak jest delikatny ale również pikantny. Pastę galangal można dostać w klepach z egzotycznymi przyprawami, ale najpewniej przez internet. W Polsce
Kuchnia PokoleńUwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą
Wanilia i Kardamonkuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej. Osobiście bardzo lubię ryż z tofu w sosie orzechowym , zupę orzechową , curry z batatem czy tajską sałatkę . Tam wszędzie mamy dodatek masła orzechowego! Poza tym można zrobić coś na słodko. Ciastka z ciecierzycy i batoniki owsiane , to moje klasyki. Zrób domowe masło orzechowe
Blendmansłodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi
Cooking MonsterGotowanie zup o z tajskimi smaczkami wg oryginalnych przepisów w warunkach domowych i na 2 osoby to raczej abstrakcja. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić sobie własną ich wersję ? Nic ! To do roboty. Jednego dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku
Buniabaje w kuchniZupa z podagrycznikiem – tania, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Znacie podagrycznik? To bardzo popularna dziko rosnąca w zacienionych miejscach roślina, uważana często za chwast. Jej nazwa wzięła się od jej właściwości alkalizujących i oczyszczających – naparem z niej leczono dawniej podagrę czyli choroby reumatyczne i dnę moczanową. Ta roślinka ma sporo cennych wartości, minerałów, witamin – warto ją jeść(...)soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego opcjonalnie, ale bardzo polecam bo robi robotę – 2 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum Jak zrobić zupa z podagrycznikiem: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora
Dorota Smakujebędzie dla Ciebie niezwykłe doświadczenie smakowe. Indyjskie curry jest zupełnie inne od tajskiego. Tajskie pełne jest świeżych ziół i warzyw, a nie suszonych przypraw. Aromat curry jest zupełnie inny niż kojarzymy z potrawami wykonanymi z curry w proszku. Konsystencja tajskiego curry jest lżejsza i bardziej przypomina zupę niż gęsty sos, lub gulasz. Zielone curry z kurczakiem. Zielone curry(...)sokiem z limonki - gotować wszystko razem, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec wrzucić liście tajskiej bazylii i jeżeli potrzeba jeszcze raz doprawić do smaku. Zielone curry z kurczakiem podajemy z ryżem jaśminowym. Każde tajskie curry można zrobić mniej lub bardziej pikantne. To zależy od rodzaju pasty curry i od tego ile jej użyjemy. Jeżeli
Moja Książka Kucharskazalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie - 20 minut i jest gotowa :-) Po trzecie - to idealne rozwiązanie do pracy. Zazwyczaj, kiedy idziecie do pracy kupujecie jakąś gotową mieszankę zupy w proszku, by zalać ją wrzątkiem i zjeść coś ciepłego
Poezja Smaków - blog kulinarnyuprawiane (take znaczy grzyby). Grzyby te, a właściwie ich bardziej miękkie kapelusze, używane są głównie w kuchni chińskiej i japońskiej (np. w popularnej zupie miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake
mojewypiekiinietylkoMoja Baba 1 mi wczora padała, 2 że na mitag 3 to by nojlepi zjadła zupa ze bani. Listopad to je nojlepszy czas na zupa ze bani. Kedyjś robiōłech już tako ze tajskimi prziprawōma i tak żech sie pomyśloł, że trza by bōło iś 4 w trocha inkszo strona, bo to tyż przeca 5 niy wszyscy- tak jak my- lubujōm
Chop w kuchniniebie chmury usiłują dogonić światło, a siąpiący raz po raz deszcz przenika prawie do samych kości. Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze(...)tego potrójna zieleń! Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie wypełniają zupę kolorem, smakiem i całą gamą dobrodziejstwa, jakie w sobie noszą. Miseczka parującej zupy z kopczykiem złocistej, pieczonej ciecierzycy i rzutem świeżej natki pietruszki to zielona troska w każdej łyżce :) Kremowa konsystencja zupy, a w niej chrupiące kulki pełne smaku, majaczące na języku ziemiste nasionka sezamu u świeża
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię bardzo szybko. około 3-4 porcje 1 pojedynczy filet z kurczaka około 200-250 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych 2 -3 łodygi selera naciowego Zioła tajskie mieszanka przypraw ( kupuję rewelacyjną mieszankę "zioła tajskie" w kauflandzie) sos sojowy jasny 2-3 łyżki pół średniej cebuli białej bulion drobiowy lub rosół około 1 litr 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka kopiasta(...)Następnie wlać bulion lub rosół dodać ketchup. Zupę doprowadzić do wrzenia następnie dodać mieszankę warzyw chińskich. Całość ponownie zagotować i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody wlać do gotującej się zupy. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie do smaku sosem sojowym i ziołami tajskimi. Smacznego
Andzia Pichciczosnkowymi grzankami z bagietki. Zobacz także: Boeuf strogonow To nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i... Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny ... Tajski rosół z kurczakiem Choć uwielbiam nasz polski rosół - gdy zostanie mi jego duża... Pierogi z kurkami i ricottą Pierogi z kurkami z przepisu mamy zmodyfikowałam
Poezja smaku