TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM! Dzisiaj mam dla Was nie lada gratkę, danie w stylu włoskim, które postanowiłam Wam pokazać, jak krok po kroku je wykonać. Największym wyzwaniem miał być- tak się nam wydawało na początku- domowy makaron, ponieważ zazwyczaj jemy włoski makaron, a taki przygotować w domu jest ciężko, tym bardziej równe tagliatelle, jak się(...)mieszamy za pomocą noża, następnie zagniatamy w dłoniach, powinno być elastyczne. Ciasto kroimy na mniejsze krążki i oprószamy mąką. Wałkujemy za pomocą maszynki na blaty. Przepuszczamy przez końcówkę do tagliatelle, makaron układamy na stolnicy. Gotujemy przez 3 - 5 min od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku. Siekamy zioła, tasak do ziół dostępny tutaj Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNIKażdy potrzebuje czasem czegoś zupełnie innego i może na dodatek trochę mniej zdrowego. Dzisiaj przedstawiam przepis na makaron tagliatelle w sosie śmietanowo – serowym z boczkiem. Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim Waszym bliskim. Podajcie to posypane nasionami słonecznika i płatami parmezanu. Dodatkowo, można posypać natką pietruszki. Smacznego! Makaron tagliatelle w sosie serowym z boczkiem porcja dla 4 osób Składniki(...)makaronu tagliatelle 1 szklanka śmietany 12% lub 18% około 150 g różnych rodzai serów np. gouda, cheddar, mozarella, parmezan, gorgonzola 150 g boczku pieprz, sól nasiona słonecznika płaty parmezanu opcjonalnie: natka pietruszki Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać sery i rozpuścić je. Wlać
Jaglusiagotowe do krojenia, kształtowania i nadziewania. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Rada szefa: "Na ravioli lub tortellini wykrój pożądany kształt z płatów ciasta. Gdy chcesz zrobić tagliatelle, przed krojeniem poczekaj 10 minut, żeby płaty ciasta podeschły - powieś je na suszarce, by umożliwić dostęp powietrza z każdej strony. W tym czasie załóż na maszynkę końcówkę do tagliatelle. Przepuść(...)płaty ciasta przez maszynkę, starając się oddzielać wychodzące kluski. Gotowe tagliatelle przekładaj na tacę, zawijając je w gniazda." Smacznego :) Polecam również inne przepisy na domowe wyroby
Moja Książka KucharskaWitajcie.Tym razem kolejna propozycja na fileta z kurczaka :), coś innego, ale na prawdę bardzo dobre. A jest to filet z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym podany z makaron tagliatelle. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka czerwona pomidory bez skórki w puszce 150ml soku pomidorowego cebula makaron tagliatelle sól, pieprz, papryka słodka oliwa z oliwek Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy(...)pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. W oddzielnym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron tagliatelle, Z wierzchu na talerzu możecie posypać serem startym na tarce o drobnych oczkach. Smacznego
Gotuj z Mąkąserem ricotta, podawany z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów) Tonno marinata alla tartara (tatar z marynowanego tuńczyka z papryczką chili, podany z rukolą, pomidorami koktajlowymi i kremem balsamicznym) Tagliatelle con carne di vitello e speck (makaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym z cielęciną, z szynką speck i serem Grana Padano) Tagliatelle al tartufo con champignon e pomodoro secco(...)domu. Tatar z tuńczyka był bardzo interesujący. Drugi raz próbowałam rybnego tatara, choć zupełnie innego i nie zawiodłam się. Najlepsze połączenie smakowe tworzyły wszystkie składniki. Bardzo dobra kompozycja. Tagliatelle z cielęciną i szynką speck było rewelacyjne. Nie będę się rozpisywała na temat sera Grana Padano, który kocham i jem kiedy tylko istnieje taka możliwość (kawałek tego sera przywieźliśmy nawet
Karola gotujekorzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych(...)Whirlpool jest miejscem właśnie dla Was 🍷🍝 ! Na ich fanpagu na FB znajdziecie aktualną listę zaplanowanych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Ciristinę i Marco Ghia. Tagliatelle Robi się cannelloni Nasze ciasta się chłodzą ! fot. Anna Kamińska Fot. Akademia Kulinarna Whirlpool
Kulinarne przygody Gatitynajpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku – nie warto skracać tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja(...)łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała
Poezja smakuokazję jeść. Jestem ogromnym fanem pikantnych potraw dlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie(...)jednej papryczki chilli i wyszło dość pikantnie dlatego jeżeli wolicie łagodniejsze dania to użyjcie tylko połowę. Krewetki z makaronem Przepis na krewetki z makaronem: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Krewetki – 250 g Masło – 50 g Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru
ale PysznieDziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie robi się bardzo szybko i smakuje wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami(...)łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą
karmelowyTagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna, robiony jest jak świeży makaron, idealnie nadaje się do sosów z wołowiny, cielęciny lub innych. Ja postanowiłam zrobić z owocami morza. Tagliatelle z owocami morza Składniki: - makaron Tagliatelle 250 g - opakowanie owoców morza 200 g - 1 - 2 pomidory - 5 dkg wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli
Kulinarne życiepopularności. Być może część z Was wybiera się lub przygotowuje imprezę halloweenową, czy to dla najmłodszych, czy dla osób dorosłych. W tym wypadku nie ma to znaczenia, bo szpinakowe tagliatelle z mięsno-pomidorowym sosem i kulkami mini mozarelli wyglądem przypominające długie, zielone robaki polane „krwistym” sosem i przybrane „gałkami ocznymi” będą doskonałym, strrrrasznym posiłkiem dla osób w każdym wieku, znakomicie(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowate) oregano sól pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) Dodatkowo: 300-350 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem kilka kulek mini mozarelli (2 lub 1 przekrojona na pół/na porcję) kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Sos: Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju
MyCookBook.plJuż wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w swej prostocie - do samodzielnego przyrządzenia chyba łatwiejszego makaronu nie ma. Te długie wstęgi tak cudownie otulają się sosem. Żaden inny nie zastąpi mi już tego jedynego... Sezon na kurki trwa a boczek i śmietankę(...)dziś was poczęstuje to prawdziwa bomba kaloryczna ale warte jest tego grzechu obżarstwa. A cud jego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną garstkę 2 garści kurek
sierotka maRysia w kuchniDziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową(...)ziół prowansalskich ¾ szklanki śmietanki 30% 220 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki ¼ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 200 g suchego makaron tagliatelle, ugotowanego z godnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Włóż kurczaka do dużej miski, wsyp ½ łyżeczki soli, granulowaną cebulę i czosnek, a około ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
karmelowydanie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D Tagliatelle z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem(...)wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające tagliatelle. Następnie trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać plastry pieczarek a po chwilimięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze
MarciochaKucharzyJamie'go" - doskonałe połączenie bazylii, cytryny i parmezanu. Zgodnie z deklaracją Jamie'go przepis jest bardzo prosty i szybki, a danie zaskakująco aromatyczne i pyszne:) Wprawdzie Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu(...)pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama, wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki makaron tagliatelle 2 żółtka (najlepiej wcześniej sparzyć jajka) 5-6 łyżek dobrej oliwy z oliwek 150 g maprezanu skórka z połowy dużej cytryny i sok z całej cytryny (a tak naprawdę to musi być
Kulinarne Inspiracje