wyhodowałam na parapecie... ;) To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och... PASKI POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ROZMARYNOWYM TAGLIATELLE Składniki na polędwiczki w sosie: - 75 gram masła - 450 gram polędwiczek wieprzowych - 175 gram pieczarek - 1 łyżeczka musztardy (ja dałam dijon, ale każda inna będzie dobra) - kawałek świeżego imbiru - 2 łyżki(...)sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut. Składniki na rozmarynowe tagliatelle: - 450 gram tagliatelle - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 115 gram masła Przygotowanie rozmarynowego tagliatelle: W garnku gotujemy lekko osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy i rozmarynem
Życie zamknięte w smakufont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W mniej niż 30 minut i bardzo smacznie:). Składniki: 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1 duża cebula 2 ząbki czosnku olej 30 dag pieczarek 2-3 łyżki serka mascarpone (ewentualnie śmietana) sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Tagliatelle with mushrooms in a creamy sauce In less than 30 minutes and very tasty:). Ingredients: 1 package of tagliatelle 1 big onion 2 cloves of garlic 30 dag of mushrooms
Qlinarnie i QlinarnieCześć! Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść. Z racji, że zaczął się sezon na kurki - w lesie i markecie - zrobiłam makaron tagliatelle z kurkami. Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu. Polecam! Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek * 1 nieduża cebula(...)minut dodałam śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos. Na koniec posoliłam do smaku. Do gotowego sosu wyłożyłam ugotowane wcześniej tagliatelle. Przemieszałam i posypałam posiekaną natką z pietruszki. Tak przygotowane danie wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąTagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto, dynią i pomarańczą to prosta, delikatna i sycąca potrawa na rodzinny obiad. Nie sądziłam, że dynia będzie pasować do tradycyjnego włoskiego makaronu do czasu aż spróbowałam przygotowanej potrawy. Z poniżej podanej ilości przygotowałam 4 porcje: dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych. Składniki na: Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto,... Więcej The post Tagliatelle
Magiczny Garnekśmietanę. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić, gdyż makaron i sos śmietanowy to moje ulubione połączenie. Do przygotowania tego dania użyłam makaronu tagliatelle, który jest klasycznym włoskim makaronem z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich płaskich wstążek o szerokości około 8 mm. Według legendy tagliatelle zostało stworzone w renesansie przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni(...)zachwycił się pięknymi, złocistymi włosami Lukrecji d’Este i postanowił odtworzyć ich piękno w formie makaronu. Składniki na makaron z kurczakiem (2 porcje): 250 g ulubionego makaronu (dałam tagliatelle, może być spaghetti, penne czy kokardki) duża pierś z kurczaka 2 cykorie 2 garście groszku mrożonego lub konserwowego 180 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, papryka ostra, pieprz czosnkowy
e-PrzepisyKulinarneDziś zabieramy Was w podróż do Włoch, a dokładniej w ich północny region, skąd pochodzi makaron tagliatelle, czyli długie, cienkie wstążki. Wiecie, że w Bolonii w Izbie Przemysłowo-Handlowej znajduje się wykonany ze złota wzorzec tego makaronu? Jego szerokość powinna wynosić 8 mm po ugotowaniu, a grubość mieścić się w przedziale pomiędzy 0,6 a 0,8 mm. Nie mierzyliśmy(...)naszego tagliatelle , bo bardziej skupiliśmy się na tym, z czym je podamy. Padło na włoskie, pikantne salami, a w połączeniu ze szpinakiem i śmietanką, otrzymaliśmy przepyszną pastę :) SKŁADNIKI: Na obiad dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów
W kuchni KatieKolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku 30 g startego sera Grana Padano (można pominąć) 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa
Smak mojego domuproste i szybkie w przyrządzeniu danie. Dobre na szybki obiad lub kolację „kiedykolwiek”, aczkolwiek wcale nie takie banalne w smaku, zwłaszcza w połączeniu z dopasowanym białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami w postaci(...)wędzonego boczku, szałwii i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów, dopełnionych parmezanem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 30g suszonych pomidorów z oleju 1 czubata łyżka parmezanu garść liści szałwii + kilka do dekoracji 1/2 łyżeczki soli i łyżka oliwy do gotowania makaronu Instrukcje Boczek kroimy na cienkie
Kulinarna Pokusaparmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć drobno, ale czasem(...)wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie
Kulinarna Pokusawzględem swojej różnorodności w ich przygotowywaniu. Począwszy od rodzaju makaronu, a skończywszy na tym co do niego dodamy. Mój dzisiejszy pomysł na sobotni obiad składa się więc z tagliatelle, kurczaka i brokuła ;) Składniki: (wystarczające na 4 porcje) 400 g makaronu tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka jeden, nie za duży brokuł 250 g serka mascarpone(...)masła z czosnkiem. Oprószamy mięso ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość smażymy przez parę minut Następnie dodajemy śmietankę 30% oraz serek mascarpone. Wszystko mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu. Tagliatelle gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, starając się aby przyrządzić się go na sposób al dente. To ważne, jeśli nie chcemy aby po połączeniu z sosem zrobiłam nam się
Taste TherapyChyba najczęściej robię dania z makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku(...)którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać sosem i dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerze. Od razu podawać. Można udekorować odrobiną tartego żółtego sera (parmezan, grana padano, cheddar). The post Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaKuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz serkiem mascarpone. Poezja! Dawno nic tak dobrego nie jadłam. Mimo prostoty jest to danie wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje. Wyrazisty aromat trufli doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym serkiem mascarpone, tworząc niepowtarzalny smak(...)Danie można oczywiście przygotować z gotowym, kupnym makaronem tagliatelle, wtedy jest ono bardzo szybkie w wykonaniu, ale to nie to samo! Smak domowego, świeżego makaron nie da się porównać z tym ze sklepowej półki. Wbrew pozorom taki makaron nie jest trudny w wykonaniu, jedynie trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jak raz się spróbuje domowego makaronu, to inne już
Kuchnia MagdaLenyKuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz serkiem mascarpone. Poezja! Dawno nic tak dobrego nie jadłam. Mimo prostoty jest to danie wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje. Wyrazisty aromat trufli doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym serkiem mascarpone, tworząc niepowtarzalny smak(...)Danie można oczywiście przygotować z gotowym, kupnym makaronem tagliatelle, wtedy jest ono bardzo szybkie w wykonaniu, ale to nie to samo! Smak domowego, świeżego makaron nie da się porównać z tym ze sklepowej półki. Wbrew pozorom taki makaron nie jest trudny w wykonaniu, jedynie trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jak raz się spróbuje domowego makaronu, to inne już
Kuchnia MagdaLenyTagliatelle ze szparagami - pyszne danie na szybko, proporcje dla jednej osoby. 100 – 120 g suchego makaronu tagliatelle (lub podobnego), 3 szparagi białe, 3 szparagi zielone*, sól, cukier, ser twardy do posypania dania, 1 – 2 łyżki masła, Szparagi umyć, odłamać końcówki. Białe obrać. Szparagi pokroić w podłużne cienkie plastry – tagliatelle. 2 - 3 plastry zielonych szparagów zwinąć w ruloniki i włożyć
królestwo garówstruktura pozwala na wchłonięcie płynu, przez co jest dobrze oblepiony sosem. Jeśli nie znajdziecie tego konkretnego makaronu, użyjcie podobnego. Ważne, aby był szeroki i miał chropowatą strukturę jak np. tagliatelle, fettuccine. Sos powstał na bazie koncentratu pomidorowego, wina i śmietanki – aksamitny, delikatny i wyjątkowo kremowy. Co ważne w tym daniu, to odpowiednie przygotowanie makaronu. Makaron ugotujcie na półtwardo(...)wodzie z gotowania makaronu, sos lekko się zagęszcza. Dzięki niej możecie regulować ilość i konsystencję sosu jednocześnie bez utraty smaku. Więcej przepisów na włoskie makarony z sosem: Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym Artykuł Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu
Słodkie Gotowanie