Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki(...)czosnku 2 duże cebule natka pietruszki sól pieprz papryka ostra papryka słodka Szynkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki
O kuchni z uczuciemDzisiaj polecam przepis na pyszne danie jednogarnkowe z szynką i fasolą. Potrawa jest bardzo syta. Doskonała na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania wykorzystałam Szynkę z Wędzarni, którą otrzymałam do testowania od firmy Hańderek . SKŁADNIKI: 400g fasoli Jaś, 1/2 kg Szynki z Wędzarn i Hańderek , 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 1 pomidor, 1/2 strąka papryki czerwonej(...)kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do gotującej się fasoli. Razem gotuję około 30 minut. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidora kroję w ósemki. Szynkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Warzywa i szynkę dodaję do wywaru. Następnie dodaję przyprawę warzywną oraz koncentrat. Całość gotuję około 15 minut. 3. Z mąki i masła
Tradycyjna kuchnia Kasipodawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli . Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 100 dag szynki długo dojrzewającej 1 kubek serka ziołowego almette 1 paczka placków ryżowych ( do sajgonek ) sól himalajska pieprz czarny 2 łyżki oliwy Wykonanie Ziemniaki obieram(...)żadnych gródek , aby były gładkie , kiedy nasze ziemniaki mamy już rozgniecione , odstawiamy na chwilkę ziemniaki i zajmujemy się resztą naszego farszu . Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , szynkę także kroję w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną szynkę i cebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i szynkę tak około 10 minut , często mieszając , kiedy nasza
Mój SmakWellington. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą(...)doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Na desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki, aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt. Na szynce rozkładamy pieczarki (dzielimy na 2 polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz
mojewypiekiinietylkoobiadu zostało mi trochę ugotowanej fasolki szparagowej więc pasowało ją wykorzystać. Przygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną szynką. Roladki świetnie smakowały i wspaniale prezentowały się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g) ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej sól,pieprz olej(...)Każdą z piersi rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć
Monia miesza i gotujecieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę tartą oliwę sól, pieprz i zioła (polecam mieszankę bazylii(...)podsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Każdy plasterek po usmażeniu odkładałam na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiary oleju. Przygotowałam sobie resztę składników. Szynki pozostawiłam w plastrach, sery starłam na tarce, jajka rozkłóciłam z odrobiną soli, przygotowałam przyprawy. Owalne naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i posypałam bułką tartą. Składniki układałam warstwowo. Najpierw warstwa cukinii
PichceniomaniaAromatyczne i chrupiące ziemniaki pieczone z szynką parmeńską i ziołami smakują doskonale solo lub jako dodatek do dań obiadowych oraz mięs z grilla! Składniki: 4 małe ziemniaczki 4 plastry szynki parmeńskiej zioła: rozmaryn, oregano sól, pieprz, łyżka przyprawy ziołowej do grilla oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dobrze szorujemy i podgotowujemy – ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy(...)ostudzamy. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180°C aż szynka się zarumieni, będzie chrupiąca, a ziemniaczki miękkie
Podróż w kulinariapieczarki zapiekane z szynką i serem To danie, nie dość że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie. składniki dla czterech osób 12 dużych pieczarek 300 g konserwowej szynki 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy, posiekany czosnek, szynkę , oraz pokrojone
Miód i pieprzDziś mam dla was propozycję dla pyszne roladki z szynki wypełnione kremowym warzywno serowym nadzieniem. Takie roladki można śmiało zjeść na śniadanie, kolację a także podać na rodzinne imprezy. Z pewnością będą szybko znikać ze stołu. Roladki zrobione ze szynki chłopa Hańderek . Składniki: 6 plastrów szynki chłopa Hańderek 200 g twarogu półtłustego 4-5 rzodkiewek 1 mniejszy ogórek zielony(...)wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na foli spożywczej ułożyć szynkę na"zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć
Ala piecze i gotujeSurowiec -szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski) Przyprawy i materiały pomocnicze -peklo sól (ilość według http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm) -czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) -coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili -1-2 łyżeczki żelatyny -szynkowar lub praska Wykonanie Kupioną szynkę myjemy pod bieżącą wodą i topimy ją z dodatkiem czosnku według tabeli peklowania(...)pięć dni wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm. Po tym czasie szynkę myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy dokładnie i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją trochę obić ,miejsca od środka gdzie będzie składana .Jeśli mamy jeden kawałek który nie wymaga składania nie musimy używać tłuczka i dodawać żelatyny.Następnie dodajemy żelatynę w miejscach gdzie szynkę składamy.Szynkę wkładamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Sałatka z Szynką Chłopa? czemu nie. Wędliny Hańderek nadają się do takich rzeczy znakomicie. Polecam karmelizowanie wędlin, to proste a smak wynagrodzi oczekiwanie na taką sałatkę. 1 op tortellini 250g 1 papryka czerwona pół cebuli garść oliwek czarnych garść sałaty (rukola i roszponka) garść łuskanego słonecznika 5 plastrów szynki chłopa Hańderek 3-4 łyżeczki miodu oliwa(...)sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy na tym partiami szynkę aż złapie ładny kolor, skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę oliwki na plasterki, sałaty lekko skubiemy palcami, dodajemy
Gotowanie jest łatweDziś propozycja na fajne śniadanko - muffiny jajeczne z brokułami, szynką i tartą mozzarellą. Bardzo dobre w nich jest to, że tak naprawdę możemy dodać wszystko, co tylko mamy w lodówce. W przypadku, gdy znajdziecie 2 jajka i jakieś drobne dodatki do nich - zapieczcie je sobie i zajadajcie czasem jajka w innej, ale też ciekawej formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka(...)różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Jeśli używacie foremek siliconowych - nie trzeba
psgotujemyszkoda z niego nie skorzystać. Makaron włoski, pełnoziarnisty, żytni, makaron gryczany, ryżowy... mamy praktycznie nieograniczone możliwości. Podczas ubiegłorocznych wakacji w Chorwacji zajadałam się tradycyjnym istryjskim makaronem z szynką dojrzewającą i rukolą. Bardzo podobało mi się, że makaron z sosem i z szynką były ciepłe, a rukola dodana na samym końcu, tuż przed podaniem była świeża i chrupiąca. Ostatnio podobne danie(...)rukolę już na talerzu. Słowo daję - zajęło mi to 10 minut i było prze-py-szne! Za to właśnie tak uwielbiam makaron! Składniki: makaron gryczany (np. soba) 10 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej szynki dojrzewającej) garść pomidorków koktajlowych garść rukoli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami
Kulinarne Inspiracjekażdym razem inaczej. Dzisiejsza propozycja jest prosta, a jednocześnie elegancka więc można ją podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji. Jajka możemy podać ze szparagami lub solo. JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: (na 1 porcję) 1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku 1 jajko oliwa lub masło do posmarowania formy szparagi (opcjonalnie) Przygotowanie: Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą(...)rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej (lub boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem. Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość. uwaga: Jajka zapieczone w szynce
Bon appetit mon amie