szynka - 15650 przepisów (strona:103/1044)

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą 143

Składniki: (4 porcje): 240 gram makaronu- u mnie kukurydziany 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 kubeczka ricotty garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano 6-7 plasterków szynki parmeńskiej 50 gram parmezanu 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu sól, pieprz dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek gałka muszkatołowa Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, szparagi gotujemy(...)osolonej wodzie 5-6 minut, starając się by główki były poza powierzchnią wody. Na oliwie z oliwek smażmy drobno posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską (dwa plastry odkładamy na bok, smażmy na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony by zrobił nam się chips z szynki, przyda się do dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki

Mango Papaja
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 219

Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, pieprz sól WYKONANIE:  Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy  i pokrojoną szynkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ). Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno

W kuchennym oknie Ewy
Chrzanowa szynka w galarecie 183

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo  * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu  * opakowanie żelatyny na 2 litry(...)rosołu * 2 litry rosołu Przygotowanie :  Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna. Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić, zalać pierwszą warstwę jajek, ułożyć warstwę rulonów z szynki. Następnie jajka oraz kolejną warstwę szynki. Całość uzupełnić pozostałą galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze stężała. Wędlinę kroić

Magiczne Życie Marty
Szynka peklowana i pieczona 231

Wielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości .  Szynka peklowana i pieczona  Wiem że teraz można kupić wszystko,  supermarkety prześcigają się w promocjach .  Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej .  Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci(...)zachęcam do wypróbowania przepisu:) Szynka wieprzowa ( kulka) 1,20 – 1,40 kg Marynata: Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso) 2 łyżki peklosoli Główka czosnku 3- 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela ang. Przyprawy do pieczenia: Papryka słodka Sól Pieprz mielony Tymianek Kolendra  Olej Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę

Takie tam pichcenie
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 185

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego wolę zrobić ich więcej, zamiast kupować jakieś inne wędliny, które nie dość, że tylko leżą na talerzu, to jeszcze po kilku godzinach się zeschną i nie wyglądają zachęcająco. Galareta to dobry sposób, by utrzymać(...)świeżość wędlin i mięs.   Roladki z szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami serków, ale chyba nr 1 to chrzanowy, chyba dlatego, że chrzan i szynka tworzą nierozłączny duet :) Składniki: 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w cienkie plasterki 1 serek almette np. chrzanowy, śmietankowy, ziołowy lub inny 2 łyżeczki żelatyny 350ml wody lub rosołu (wtedy ½ kostki rosołowej

Smakowy Raj
Szyneczki domowe 145

Kilka przepisów na domowe szynki. Dobre i zdrowe. Polecam SZYNKA DROBIOWA SZYNKA PIECZONA PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA SZYNKA ROLOWANA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką 339

czas... Jednak przed nami jeszcze kilka dobrych tygodni nim sezon się rozpocznie więc skusiłam się na przygotowanie kąsków na grillowej patelni. Marynowane kawałki mięska w czosnku, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką były strzałem w dziesiątkę. Myślę, że nadadzą się na niejedno spotkanie grillowe w gronie rodziny i przyjaciół.  Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka - około(...)około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej marynata: 50 ml oleju sól i pieprz 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladka kanapkowa z indyka 220

Otóż wykorzystałam oba te przepisy do zrobienia rolady kanapkowej - puszystej i smakowitej. Smak całości podkręcają świeże zioła, nadzienie pomidorowe oraz aromatyczna, suszona szynka. Sos pomidorowy Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ok. 15 łyżek Roladka Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 12 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE(...)białego pieprzu świeżo mielonego 1 szczypta  świeżo startej gałki muszkatołowej parę łyżek sosu pomidorowego wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą 5 plastrów dowolnej suszonej szynki folia plastikowa spożywcza zimna woda do gotowania Przygotowanie wszystkie składniki oprócz plastrów szynki, sosu pomidorowego i wody połącz w sposób opisany w przepisie:  Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym

Szybko Szybkowar
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 204

nadaje się do przygotowania posiłku w pół godziny ;) Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła 1 mozzarella olej z pestek winogron pieprz sól chrzan  Sposób przygotowania:  Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzać(...)stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Plastry szynki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy. Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami.  Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej

W SMAK
Krokiety nadziewane serem, szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym 193

naleśnik przypada: 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko Usmażyć naleśniki według własnego przepisu Pieczarki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paski Rozgrzać na patelni odrobinę oleju(...)podsmażyć pieczarki i szynkę Ogórek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w słupki, które należy jeszcze raz przekroić na pół - dzięki temu, że będą mniejsze, będzie się łatwiej zwijać naleśniki w krokiet Ser żółty lepiej, żeby był w plasterkach, ale ja akurat pokroiłam w paseczki Tak przygotowane składniki układać na środku naleśnika: najpierw plasterek sera żółtego, następnie podsmażone paski

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 181

Kupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania(...)łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami.  Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :) Wszystko będzie się odbywać na papierze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka wieprzowo-wołowa z galaretką - szynkowar 193

już któraś z kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę(...)dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski,  dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i  wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szparagi w szynce i cieście francuskim 173

przekąskę właśnie z tym warzywem w roli głównej. Korzystajmy ze szparagów, póki są, gdyż sezon na nie jest niezwykle krótki. Przekąska jest niezwykle prosta i efektowna. Ja użyłam szynki dojrzewającej, ale przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście(...)francuskim  SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka  PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki.  Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 293

blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie(...)sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.  Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie

Kulinarne przygody Gatity
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 366

była obłędnie smaczna. Ten typ tak już ma, dla mnie wszystko co wędzone jest extra... nic na to nie poradzę. Ja oprócz podsmażonego boczku dodaję jeszcze wywar od parzenia szynki . Dlatego gdy przygotowuję szynkę to często po prostu mrożę sobie taki litrowy słoik z wywarem i mam na najbliższą okazję. Teraz właśnie miałam świeży wywar, więc była okazja na przygotowanie(...)jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania