Dziś mam dla Was przepis na przepyszną frittatę z patelni z dodatkiem szynki, świeżego szpinaku, pomidorów i sera feta. Danie pełne nowalijek, które idealnie pasuje na śniadania, a także kolacje i które jest bardzo aromatyczne, zdrowe, oraz dostarcza porcji niezbędnych składników odżywczych. Oprócz tego chciałabym się z Wami podzielić opinią na temat patelni kamiennej Stone Legend marki Delimano , produkowanej(...)ciężki urok ;-) Aktualnie na stronie Delimano.pl jest bardzo ciekawa promocja. Kupując patelnie kamienną Delimano Stone Legend 28 cm, drugą 24 cm dostajesz w gratisie. Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Składniki: 10 jaj pęczek świeżego szpinaku dwa ząbki czosnku 20 dag dobrej szynki drobiowej 100 g sera feta 1 pomidor malinowy sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Szpinak posiekać
Poezja Smaków - blog kulinarnyobiad, koniecznie polane sosem. Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki soli 100 g soli peklowej Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę(...)Szynkę ponakłuwać porządnie patyczkiem do szaszłyków - dzięki temu zalewa wniknie porządnie do środka mięsa. Mięso zanurzyć w zalewie, przykryć i najlepiej docisnąć czymś ciężkim, żeby szynka nie wypłynęła. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 3-4 dni. Po zapeklowaniu mięso wyjąć z zalewy, osuszyć lekko i obsypać całe majerankiem jeśli ktoś lubi. Ułożyć na blasze
Ze smakiem bez glutenuPołączenie smażonych, zielonych szparagów z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje: * zielone szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 12 szt. * szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów * jajka- 3-4 szt. * słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 mały ząbek * ocet jabłkowy(...)masłem klarowanym, posypać solą oraz pieprzem, zakryć i dusić około 12 minut- mieszając od czasu do czasu- aż szparagi będą miękkie. Po tym czasie na patelnię ze szparagami dodać szynkę szwarcwaldzką oraz pokrojony czosnek i smażyć razem około 3 minuty, aż szynka się ładnie zarumieni, a powstałe soki na patelni zlać do kubeczka, do którego dodać łyżeczkę oliwy z oliwek
Kraina Miodem PłynącaCzęsto próbuję rozwiązań smakowych, bardzo nietypowych 🍴. Tym razem ciasto na tartę z olejem rzepakowym przygotowałam, na bokach, której szynkę poukładałam, masę serowo jajeczną 🐔🍳 przelałam, a na wierzch jajka 🍳 przepiórcze dodałam. ⏰ 40 min,to czas jej przygotowywania, razem z ciasta schłodzeniem i w całości pieczeniem. Smacznie, kolorowo, nietypowo, ekspresowo :) „ 3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może(...)kurze, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ok. 180 g sera sałatkowego z ziołami (1 opakowanie), pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku, pona dto: ok. 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (8 plasterków), 8 jajek przepiórczych, listki świeżej bazylii, kiełki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy
Moniki SmakołykiSUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg(...)woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle w osobnych pojemnikach. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami zgodnie z gramaturą szynkę, boczek i podgardle. Przyprawy dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy aby równo się rozłożyły po całym mięsie. Odstawiamy wszystkie mięso
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Miałam w lodówce trochę za dużo boczku i szynki,powstał więc taki szybki obiad. Jeśli lubicie makaron to może się skusicie. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy śmietanowe, dlatego na pewno jeszcze nie raz dodam jakiś przepis na taki właśnie sos. Składniki: 200 g boczku 150g szynki wędzonej 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml śmietany(...)kartoniku przyprawy (sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano) ser żółty utarty (do posypania na wierzch) Makaron spagetti. Sposób przygotowania: Boczek ,szynkę,cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek,jak się trochę wytopi dodać szynkę,po kilku minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę
Agusiowe smakołykiPomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć(...)wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij ją, wystudź i pokrój w kostkę. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju. Dodaj szynkę lub boczek i smaż przez 3 minuty ciągle mieszając. W niedużym garnuszku roztop masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło. W dużej misce wymieszaj mąkę
Eat me! Fit me!suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: ok 3000 kcal 1,2 kg szynki wieprzowej, najlepiej "kulka" 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska łyżka suszonego rozmarynu średnia cebula 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Szynkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwać szynkę w kilku miejscach. 3. Mięso dokładnie natrzeć(...)łyżkami oliwy, solą i roztartym w dłoni rozmarynem. 4. Szynkę ułożyć w misce i obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonym czosnkiem. 5. Zakrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy o lodówki na min 12h. 6. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą, ułożyć mięso ( bez cebuli i czosnku ) 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół
Atlas Smakówśmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek. Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE SKŁADNIKI: 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu) 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki 2 ząbki czosnku majeranek chrzan (może być(...)słoiczka) do smaku zakwas na żur ( około pół litra zakwasu na litr wywaru) dodatkowo : szynka, kiełbasa, mięso gotowane lub chudy boczek jajka ugotowane na twardo zielenina do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oba wywary, jarzynowy i z szynki łączymy w garnku, dodajemy drobniutko posiekany lub zmiażdżony czosnek, około 1 łyżkę majeranku, doprowadzamy do wrzenia, na koniec, cały czas mieszając
Moja Książka KucharskaWitajcie :) Dziś pokażę Wam mój przepis na pyzy ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i z mięsem mielonym, a do tego pyszna zasmażka z cebuli i szynki do posypania na wierzch! :) Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu(...)ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po odlaniu wody najlepiej wrzucić ziemniaki do jakiejś miski żeby przestygły (lub przygotujcie ziemniaki dzień wcześniej) :) Mięso również gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej
Gotuj z Mąkąrukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej. To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie skarmelizowane na maśle warzywa. I całość uwieńczona garścią świeżych ziół(...)cukrowego 5-6 szalotek 1 łyżka syropu klonowego garść posiekanej bazylii i oregano szczypta soli i pieprzu 2 łyżki masła Dodatkowo: 5-6 plastrów szynki parmeńskiej świeże zioła do dekoracji starty parmezan do dekoracji świeżo zmielony pieprz Składniki pesto dokładnie ucieram w moździerzu na gładką pastę. Kiedy pesto będzie gotowe robię risotto
Mango PapajaZapraszam na lekkie babeczki selerowe. Składniki: 100 g selera korzeniowego 20 plasterków szynki wieprzowej gotowanej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami papierowymi na babeczki. Do każdej foremki wkładamy plasterek szynki i wykładamy nim foremkę.Seler obieramy, myjemy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obieramy czosnek i drobno kroimy. Resztę szynki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy starty seler i smażymy razem przez chwilę aż seler zmięknie i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę, jogurt, sól, pieprz kurkumę i jajko. Mieszamy razem i wkładamy do foremek do szynki. Wkładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneWitajcie :) dzisiaj ma dla Was propozycję szybkiej przekąski. Paszteciki francuskie z serem korycińskim i szynką. Błyskawiczne się je przygotowuje i są pyszne. Można podawać je jako dodatek do czystych zup np: barszczu. Wszystkich którzy są zainteresowani serami Korycińskimi zapraszam na stronę internetową http://serowarpodlaski.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki 180 g szynki posiekanej blenderem(...)sera Korycińskiego 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Wykonanie : Szynkę i ser drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliSprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Składniki 4 duże gruszki sok z 1 cytryny 150 g sera gorgonzola 12 plastrów szynki dojrzewającej 500 ml białego wytrawnego wina 8 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 2 l wody Przygotowanie Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia. Obrałem gruszki(...)środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie. Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami. Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp
R'n'G Kitchen