właśnie. Bo skoro można chleb cukiniowy, to dlaczego nie masło? Jeśli uda mi się jeszcze zrobić ser i szynkę z cukinii, to będę się mogła poszczycić jedyną na świecie kanapką w pełni cukiniową. Ale zanim zatopię się w marzeniach o nieuniknionej sławie wynikającej z tego odkrycia, podzielę się przepisem na przepyszne, banalnie proste smarowidło z cukinii, które w oryginalnym przepisie
les mirabellesrównież na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym i sycącym lunchem. Jest miłą alternatywą dla popularnych kanapek z serem i szynką, dlatego zgłaszam je do akcji "Zabierz ze sobą posiłek
Zawsze głodna!Zastanawiałam się co zrobić na kolacyjkę. Ciągle kanapki z szynką lub serem a jest tyle różnych np. past i zrobiłam pastę jajeczną, którą nie robiłam przez długi okres.... Domownicy zajadali się z apetytem. Składniki: 5 jajek 1,5 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka majonezu pieprz, sól 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy
Amatorka kuchennachociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było nam dane
Kolejny blog o gotowaniuDziś mam fantastyczny pomysł dla wszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący
Ostra na Słodkocukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże i połączyć dokładnie z mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, sól oraz cukier
Serce zamknięte w formie pysznościjuż istnieć w mojej głowie i teraz mam nadzieję jakoś tu pomagać młodym Weganiątkom ;) Na początek zawsze jest jedno pytanie - co jeść na śniadanie?? Jeśli nie kanapkę z szynką i serem ani nawet nie z samym z serem, ani nawet nie z masłem! no to z czym?!! Otóż - dobra informacja - jeśli lubimy kanapki , możemy jeść je nadal :) Ja zamiast masła
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgrupie siła. Różne podejścia kulinarne, rożne podniebienia smakowe dają gwarancję urozmaicenia i wielobarwności. Czy aby napewno? Niestety 90 % takich spotkań, charakteryzuje kulinarna nijakość. Prym przodują kanapki z szynką i serem, koreczki czy sałatki ( w dodatku najczęściej majonezowe!) i chipsy. A gdyby tak wybić się ponad większość i przeciętność? Gdyby tak przygotować coś, co zaskoczy, co spowoduje skojarzenia: "wow", "super pomysł
Mój Smak na ŻycieSzybkie śniadanie wcale nie musi oznaczać, że mają to być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu
BaRepasbohaterami bajek, -kolorowe podkładki i serwetki, -kolorowe serwetki, -dziecięce sztućce. Forma podania posiłku Przygotowując np. proste z pozoru kanapki udekorujmy je zabawnie. Niech to nie będzie plasterek szynki czy sera położony zwyczajnie na chlebie. Wędlinę czy ser można wyciąć fantazyjnie - można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania
Codzienna kuchnia niecodziennapokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką i ananasem. Czytaj więcej
bistro mamaparmeńskaParmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry)BalsamikoOliwaOliwki (opcjonalnie)Sól i pieprzWszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku
Kulinarna rozmowatymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania
Kraina Miodem PłynącaNutellą! Ja się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZazwyczaj tosty jem klasyczne – szynka i ser. Czasami staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :)Składniki na 2 sztuki:4 kromki chleba
Fabryka pomysłów