Sałatka z kaszy bulgur z warzywami. Do przygotowania tej sałatki zainspirował mnie głód, oraz kilka składników, które miałam pod ręką, w tym bardzo dojrzałe awokado. Możecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW końcu nadeszła wiosna w związku z czym pora na lekkie, delikatne i kolorowe dania. W związku z tym chcę zaproponować Wam kotleciki drobiowe z cukinią
Codzienne GotowanieW końcu piątek... Piąteczek, piątunio. Przed nami upragniony weekend, a przed wieloma dzieciami z kilku województw FERIE. Dwa tygodnie laby. Ale mają dobrze, sama bym się
Gotuję TestujęWiosna... ach jak ja lubię tą porę roku kiedy wszystko się zaczyna zielenić i budzić do życia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw
Słodkie okruszkiZ okazji zbliżających się Świąt otrzymałam od Folwark pyszną paczkę pełną wspaniałych produktów. Jak napisała w mailu przedstawicielka firm: "Święta Wielkanocne to dobra okazja, żeby
Słodkie okruszkiSkładniki : 1 brokuł, może być mały 1 kostka sera typu feta 1 puszka czerwonej fasoli 180 gram jogurtu naturalnego 1 mały słoiczek gęstego majonezu 3-4
Proste PotrawyŁączy w sobie delikatność i niepowtarzalny charakter. Doskonale smakuje schłodzona, podana z pysznym jedzeniem. Jak się bawić, to się bawić! Potrzebujemy (z podanych składników wyjdą 2-3 porcje sałatki): 500 g wątróbki drobiowej 2 łyżki oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wytrawnego wina 4 garści rukoli 4 garści szpinaku 1/2 owocu granatu sok z limonki sól Wątróbkę dokładnie myjemy(...)przykryciem z obydwu stron. Pokrywka jest tutaj niezbędna, ponieważ wątróbka strasznie strzela, wręcz jak na poligonie :D Wątróbki nie solimy podczas smażenia, bo zrobi się twarda. Wątróbkę obsmażamy szybko z obydwu stron, po 3 minuty. Następnie na patelnię dolewamy wino i je odparowujemy. Na talerze nakładamy rukolę i szpinak, nakładamy gorące wątróbki, solimy je i posypujemy całość pestkami granatu
MamaOskarkawątpienia w upały nie należy zapominać o jedzeniu. Nasze posiłki powinny być jednak lekkie, orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu. Możemy czerpać inspiracje z podroży kulinarnych lub wybrać się na najbliższy targ i kupić ulubione warzywa i owoce. Dzisiaj udowodnię po raz kolejny, że nie trzeba mieć pełnego portfela, aby zjeść pożywny posiłek, smakujący latem i bardzo syty. Bazą mojego(...)kuskus bez zalewania przegotowaną wodą, podczas warsztatów w Warszawie a Akademii. Rzeczywiście działa. Bo kaszę wystarczy zalać zimną wodą i poczekać, tak jak zawsze, aż kasza wchłonie cały płyn. Sałatki przygotowałam więcej tak, aby była i na obiad i na kolację. Jest w lodówce i idealnie smakuje schłodzona! Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 150 g kaszy
Moja smaczna kuchniaSałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć go do miseczki i szybko schłodzić, np. na parapecie za oknem, by pozostał lekko chrupiący - Buraczki obrać i posiekać w kostkę - Umieścić je w miseczce, polać octem balsamicznym i wymieszać - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie
Wegańska kuchnia orientalnazaskakująco smacznie i sycąco. A do tego zdrowo. A jak jest u Was z późnymi powrotami do domu? Często Wam się to zdarza? Z chęcią poznam Wasze przepisy na szybkie kolacje :) Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty(...)Usuwamy pestkę, a na jej miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą cytrynową). Smacznego
Zawsze głodna!Pieczone skrzydełka, to pyszny tani i szybki posiłek. Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8 dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka(...)wrzucić zmiażdżony czosnek i chili. Dodać skrzydełka i przyprawy.Podsmażyć na rumiano, dolać wodę i dusić na średnim ogniu przez około 20-25 minut. Podawać z ulubioną sałatką i pieczywem. Smacznego
Gosia gotujeniej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podstawą dzisiejszej jest jajko i tuńczyk. Czy czegoś więcej potrzeba? Pasta z tuńczyka 2-3 jajka 1 puszka tuńczyka w wodzie 1/2 puszki kukurydzy 1-1,5 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Jajka ugotowałam(...)kukurydzę i tuńczyka, którego wcześniej rozdrobniłam na mniejsze kawałki. Całość omaściłam majonezem, przyprawiłam solą i pieprzem. Pasta z tuńczyka na bułkach własnego wypieku: bezcenne! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Sałatka z tuńczykiem Domowy majonez
bastalenatakie stare proste pomysły. Moja babcia przygotowywała kiedyś dość często takie „wiejskie patelnie”, to był jej sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego i tani, syty i szybki obiad. Moja wersja została wzbogacona o pyszny ser, przez co całość smakuje trochę jak zapiekanka, ale w o wiele szybszej wersji. Do tego kiełbasa żywiecka i… nic tylko jeść(...)pora (biała część) kawałek żółtego sera w kostce świeżo mielony czarny pieprz szczypta słodkiej czerwonej papryki sól do smaku *używam ziemniaków, które zostały z obiadu lub tych ugotowanych do sałatki Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Przekładamy nasze pokrojone ziemniaki, chwilę podsmażamy same. Po czym dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę. Całość doprawiamy do smaku świeżo
Słodkie okruszkiSushi bowl – czyli misa sushi bez zawijania, do zrobienia w 20 minut. Tak samo smaczne jak rolowane futomaki, ale o wiele mniej pracochłonne! Czas: 20
Niedzielny kucharzokresie wielkanocnym jemy dużo jajek i staram się je jakoś urozmaicać. Tym razem zrobiłam w sosie na bazie majonezu i śmietany z warzywami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek(...)około pół godziny. Zlać nadmiar płynu ale nie wyciskać z warzyw. Dodać majonez, śmietanę , wymieszać i d oprawić do smaku. Odłożyć na około pół godziny by smaki się przegryzły. Sałatkę wyłożyć na półmisku położyć połówki jaj ek . Na wierzchu jajek położyć kiełki i półplasterki rzodkiewki
Ala piecze i gotuje