Takie danie (bardzo zbliżone) jedliśmy we Włoszech w trakcie naszej podróży poślubnej, dlatego poświęcam mu osobny post. To prawda, że potrawy z którymi powiązane są jakieś
Karola gotujeNadeszła pora na cudowne, polskie pomidory, które uwielbiam! Tak, tak udało mi się je kupić nawet tu, na Wyspach. Polskie pomidory można kupić w jednym z
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i
ClauditteMissCookingJest prosta, pyszna i co najważniejsze to takie cudo do przygotowania w 5 minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję
Szybko Tanio Smaczniedoprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników. Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny. Bułkę tartą wsypujemy do głębokiego talerza i posypujemy nią deskę. Masę rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy dłonią do pełnego połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości bułki. Obtaczamy(...)patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu
Karo in the Kitchennigdy mnie nie zawiódł. Skórka ziemniaków robi się chrupka i szorstka – zupełnie jak u tych pieczonych w popiele. Lubię jeść je same, z masłem, ale i podane ze śledziową sałatką, gzikiem czy gęstym tzatziki. Warto spróbować, może też się w nich zakochacie? Ważne, żeby ziemniaki do takiego pieczenia wybrać z odmian sypkich, mącznych, z wysoką zawartością skrobi – czyli szukamy ziemniaków(...)mieszanki sól. Taką panierkę przekładamy do foliowego woreczka lub głębokiej miseczki. Wyjmujemy z gorącej wody po jednym ziemniaku, wrzucamy go takiego mokrego, wilgotnego, ale nie cieknącego do worka, szybko i dokładnie panierujemy (szybko, bo gorące ziemniaki bardzo szybko odparowują i skórka wysycha, a musi być wilgotna!), lekko otrząsamy nadmiar „popiołu”, a następnie wykładamy kartofle na kratkę. I tak do wykończenia
Karo in the KitchenProponuję dziś przepis na najpyszniejsze i najprostsze leczo z kiełbasą , jest po prostu genialne , ale warunkiem sukcesu jest użycie takiej wielkiej, działkowej, przerośniętej cukinii (zdjęcie poniżej
Kawa z mlekiemJakiś czas temu wzięłam udział w konkursie "Menu dla diabetyka". Dziś otrzymała swoją nagrodę. Piękna publikacja, która została wydana nakładem pracy Koalicji na Rzecz Walki z
Słodkie okruszkiCiasta: Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i
Słodkie okruszkiSurówka „Marokańska ” z kiszonej kapusty Pyszna , niecodzienna surówka z kiszonej kapusty z rodzynkami i majonezem .Kiszona kapusta ma wiele twarzy , a może główek Świetnie
Ogrodnik w podróżySurówka z marchewki i brzoskwini z dodatkiem majonezu to jedna z moich ulubionych. Co prawda źródłem tego przepisu nie jest moja mama, ale i tak szczerze
zadanie-gotowaniezabrać ze sobą. Ma 192 i bardzo ciekawy podział na rozdziały: I Serwis II Radość i poranku – rozpocznij dzień po wegańsku III Lunch w pracy – wrzuć coś szybko na ząb IV Jedzenie dające szczęście – jem to, co lubię V Słodycz daje szczęście – na to możesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności(...)naleśniki ze słodkich ziemniaków, które odrazu wpadły mi w oko. Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie
Moja pasja smakusmak Was pobudzi do działania, sałatka jest syta i pyszna. Dodatek jabłka (szara reneta) jest tutaj konieczny. Sałatka nabiera niezwykłości, smaki uzupełniają się , są lekkie i wyraźne. Zapraszam na sałatkę wiosenną, rzodkiewkową, pyszną! Składniki liście rzodkiewki- te muszą być ze sprawdzonego źródła, soczyste, chrupiące, nie oklapnięte ser koryciński- u mnie z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem, suszonym pomidorem czarne oliwki IndexFood(...)pomidorów. Dosmacz szczypiorkiem lub dymką. Posól. Całość skrop oliwą z oliwek z czosnkiem. Przed podaniem skrop glassą Ponti- niesamowity smak. Jabłko obierz, pokrój na cząstki, wkomponuj w całość. Smacznego! Szybko, pysznie i dość "na syto
Z Kuchni Do KuchniMija bardzo intensywny dla mnie tydzień, podczas którego poznałam kilka nowych potraw o charakterystycznych smakach. Może wkrótce uda mi się je odtworzyć w kuchni i zamieścić
Weekendy w domu i ogrodzie