Miruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i
Kuchnia z widokiem na ogródDżem pomarańczowy expres ;-) nagle mi się zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem
Co na wege obiad?był szybki obiad dla mnie, Cioci K. i dzieciaków. Córcia wpierw zrobiła awanturę, że groszku jeść nie będzie. Gdy nie miała wyboru zaczęła jeść i uśmiech zagościł na jej buzi. "Pyszne!" orzekła :) i ja się ucieszyłam widząc po chwili pustą miseczkę :)Proste, sycące danie pełne smaku i aromatu, polecam! Przepis podpatrzony w "Nigellissimie".Risotto makaronowe
Dzieje kuchennej WiewióryDziś będzie prosto, szybko i smacznie. Skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, aczkolwiek jeśli ktoś z Was jest ambitny, zrobić może je własnoręcznie :)Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 5 parówek- 5 dużych albo 10 małych plasterków sera- sos barbecue- 1 jajko Przygotowanie naszego dania jest nad wyraz proste - najpierw rozwijamy ciasto i, najlepiej przykładając do niego jedną(...)lądują w piekarniku na ok. 15 - 20 minut w temperaturze 150 st. C. Warto doglądać ich na bieżąco. Gdy ciasto będzie ładnie zarumienione, możemy mieć pewność, że nasze danie jest gotowe :)Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaNie mogłam się oprzeć , kiedy w sklepie zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty
W kuchennym oknie Ewyłącząc je z innym słodkim, np. z bananem. Mój pierwszy przepis na domowe lody śmietankowe znajdziesz tutaj . Jeszcze nigdy nie robiłam, bo myślałam, że bez odpowiedniego urządzenia się nie da. Szukając informacji i inspiracji, przekonałam się, że jest całkiem inaczej. Wystarczy blender, mikser i zamrażalnik, by zrobić pyszne domowe lody. A to już podstawa w kuchni rodzica z małym dzieckiem(...)zimnego deseru. Właśnie z tego powodu zaleca się rozpocząć podawanie lodów nie wcześniej niż od drugich urodzin. Dziecko powinno wtedy już mieć opanowaną tą sztukę. Jeśli nie, na pewno szybko załapie, naśladując dorosłych, szczególnie, że będzie mu smakować. Dzieci kochają lody. Lody mleczne i śmietankowe po 1. roku życia Z uwagi na zawartość mleka krowiego, lodów śmietankowych nie powinny jeść
Anioszek w kuchnibędą się pięły. Taaa... A dziś, podczas kontrolnej wizyty odkryliśmy, że w słupek od bramy ktoś wjechał samochodem. Nawet części się jeszcze walały. Po kilku konQbkowych przywaleniach młotkiem dało się jakoś bramę zamknąć- ale już nie jest idealnie symetryczna (bo oczywiście była) ;) Nawet nie wiem czy mnie to dziwi, czy wkurza- najbardziej cieszę się, że to tylko tyle(...)otwarciu trzeba ją dość szybko zjeść. Przepis na tę żurawinę był jednym z powodów dla którego w ogóle wzięliśmy się za biznesy ogrodowe (pisałam o tym tu ). I po roku zrobiliśmy ją z wyhodowanych przez siebie owoców- to jest niesamowita satysfakcja. I mogą nam wpuszczać konie, wjeżdżać samochodami, wrzucać śmieci- i tak się nie damy. Bo wiemy, że warto
les mirabellesSmak dzieciństwa- moje pierwsze skojarzenie, gdy w mojej buzi ląduje kolejny kawałeczek sernika. Przygotowywała go moja mama. Jest lekki, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności (poza ugotowaniem
Wielki apetytpopisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się
ClauditteMissCookingzupę czy może jednak tylko drugie danie? Mam dla Was dobrą wiadomość - możecie mieć to i to, małym nakładem pracy. Z podanych składników zrobicie J EDNOCZEŚNIE kremową zupę i pyszny, gęsty sos do makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia
Powiedz dietom niezagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo bałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy
les mirabellesgorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy
mojewypiekiinietylkozmożoną pracę kubków smakowych. Uwielbiam tego typu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz. O ile nastał kiepski
Roślinna - blog wegańskiSzybka do zrobienia, smaczna tarta jogurtowa. Powstała trochę na zasadzie: mam ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka od żółtek
Stare GaryMaślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem
Pelusiowa Kuchnia