szybkie dania - 5000 przepisów (strona:164/334)

Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 181

właściwie nie wyszło. Może za szybko się zrażasz? Może problem tkwi w zbyt radykalnych dietach? Za dużych ograniczeniach? A może na drodze stanęły Ci wakacje albo święta?  Zacznij do nowa i zrób wszystko, żeby tym razem się udało. Ustal REALNY cel - np. w ciągu pierwszego tygodnia schudnę 0,5 kg . Jeśli dasz radę - super! Jeśli nie, daj się

Powiedz dietom nie
Ciasto owocowa fantazja z morelami 157

ciężarem brzoskwiń i moreli, które tak szybko dojrzewają, że z kuchni zrobiło się domowe przetwórstwo dżemowe w ostatnim czasie. I właśnie ten wspaniały urodzaj zmotywował mnie do zrobienia jakiegoś ciacha z morelami w roli głównej. Ale żeby nie było od początku do końca morelowo przemyciłam jeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa

W kuchennej krainie
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 225

czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet

Kuchenne zapiski Edyty
domowa szpinakowa pizza chrupiąca... 199

dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowe szaszłyki 164

Szaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mazurek kajmakowy 319

domowego cukru z wanilią (można dać zwykły cukier i laskę wanilii) 50g masła morele suszone i płatki migdałów do dekoracji opcjonalnie kwaśna konfitura (ja pominęłam) Wykonanie: CIASTO - masło powinno być zimne, prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać

Smakołyki Bereniki
Kotleciki mielone z pęczakiem 274

Kotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików

Moje Qulinaria
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 164

pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem 164

Były smaczne i szybko zniknęły. Mój mąż, który nie przepada za szpinakiem zajadał się nimi, aż miło ... Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem  SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku  ser camembert 1 łyżka masła    czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twoje dziecko nie ma apetytu? Kupisz mu syropek? 186

narzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo... Ja tego nie znałam. Karmiłam moje dzieci tak, jak sama byłam karmiona. Wprowadzałam dość szybko "normalne" potrawy, ale robiłam to ostrożnie. Obserwowałam jak dzieci reagują na nie, pilnując jednocześnie wytycznych lekarza. Nie szarżowałam, o nie. Nie trzęsłam się jednak nad dziećmi, nie przecierałam w nieskończoność(...)zmuszałam do jedzenia, kiedy tego nie chcieli. Zmuszanie do jedzenia jest kolejnym problemem, chociaż ja nazywam to głupotą. Jak widzę te cyrki za mamusię , za babcię , jak zjesz to dam ci cukierka ...No przepraszam, ale wątroba mi się wywraca na lewą stronę. Nie trzeba chyba być psychologiem, żeby zauważyć, że posiłek to nie tylko męczarnia dla rodzica. To prawdziwy koszmar

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paella de verduras (wegetariańska) 246

wynosić ok. 1:3. Możesz szybko przemieszać, ale od tej chwili nie powinno się już mieszać paelli. Gotuj paellę na małym ogniu przez ok. 12 minut, po czym zwiększ ogień do średniego-dużego i gotuj 5-7 minut, aż ryż będzie al dente. Uważaj, aby ryż się nie przypalił, w razie czego zdejmij danie z ognia. Udekoruj wierzch paelli

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos z młodej kapusty 338

stałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki(...)liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę

Kulinarna Patilogia
Gulasz z serc indyczych 191

przeznaczone są wyłącznie dla mnie (może poza ciastkami, które chętnie rozdaję) i staram się wybierać potrawy, które łatwo odgrzewać przez następne dwa dni, próbuję zupełnie innych smaków i typów dań.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)potraw, którą albo się kocha albo nienawidzi. Większość ludzi odstręcza jednak wizja zajmowania się podrobami. Tymczasem nie dość, że to bardzo delikatny rodzaj produktu, to jednocześnie stosunkowo tani i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) GULASZ Z SERC INDYCZYCH Składniki: - 700 gramów serc indyczych - 50 mililitrów śmietany kwaśnej 18% - 1 łyżka mąki - pół pęczka pietruszki - 3-4 liście laurowe

Życie zamknięte w smaku
Makaroniki 217

Makaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady.  Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów

Salonik smaków
Gotowanie na kolanie - zupa cebulowa 126

prawda, że szybko i łatwo? :) Co prawda grzanek nie było pokazanych na filmie, ale na samym początku prowadzący coś o nich wspominał. I pod koniec w tym talerzu zupy co tam widać chyba faktycznie pływa coś na kształt grzanek. Koszt: ok. 9,75 zł czyli jak na garnek zupy to całkiem nieźle. Dodam, że da się taniej, ale akurat mój(...)telewizja kłamie, hehe :) I jeszcze bardziej na koniec: zupa była naprawdę w porządku! Na kolana nie rzuciła, jadłem lepsze, ale była naprawdę smaczna. Jak będę potrzebował czegoś na szybko to z pewnością do niej wrócę. Zdecydowanie jest warta swojej ceny i jak nie jedliście jej jeszcze nigdy, to w ramach szukania nowych smaków śmiało możecie przetestować. Wkrótce kolejny przepis

Marder&Marder Manufacture
Ocet jabłkowy 243

ogryzków z jabłek (najlepiej winnych, jak antonówki, o wiele gorzej sprawdzają się odmiany z "gąbczastym" miąższem) 1l wody 4 łyżeczki miodu naturalnego lipowego (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dać łyżeczkę więcej) Obierki  i ogryzki umieszczamy w wysokim, najlepiej 4 litrowym słoju. (trzeba zostawić trochę miejsca na uniesienie się jabłek podczas fermentowania) Wodę zagotowujemy z miodem i pozostawiamy(...)tygodniach fermentacja powinna ustać. Wtedy przecedzamy przez gazę i zlewamy miksturę octową do butelek. Ja zawsze przelewam do 4 malutkich, po 200ml (takich po wódce), wtedy zużywam je szybko i mam pewność, że otwarty ocet nie straci swoich walorów zanim go zużyję. Jeśli chodzi o warunki przechowywania, to nie potrzeba trzymać go w lodówce, ponieważ ocet, jak wiadomo

Kuchenna Kontrrewolucya
WEGAŃSKA ZIELONA GÓRA: Wegarnik 222

znajdziecie w recenzji poniżej. Zapraszamy! Wegarnik ul. Jedności 16, Zielona Góra Lokal usytuowany jest niedaleko rynku głównego, co nie stanowi problemu z dotarciem tam. W Wegarniku możemy dostać zupy, dania obiadowe, burgery i rożnej maści desery. Dla każdego więc coś miłego. My skusiliśmy się na początku na"arabski talerz", który zawierał falafele, hummus, ajvar, warzywa i pitę. Całość(...)Całość była smaczna, nie za słodka i nie mdląca. To było nasze pierwsze spotkanie z tapioką i nie zawiedliśmy się :) Taki deser kosztował nas 7 zł. Na odchodne na szybko wzięliśmy jeszcze jedną gałkę lodów wegańskich - do wyboru były trzy smaki - czekoladowy, śmietankowy i truskawkowy. Jedna gałka to koszt 4 zł. My wzięliśmy śmietankowe. Były na tyle smaczne

Bananowe Pole
Bruschetta na śniadanie 172

przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji podstawowej dodałam jeszcze

Wiem co jem
Sałatka z mięsnymi tortelloni 374

Szybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Curry z pulpecikami i warzywami 194

Asia  - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;)  Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym

Plate of Joy
Rozrywające się granaty i kawa w pysznych czekoladkach o dużej zawartości kakao 305

jest jednak wymarzonym słodyczem. Szybko może się „przejeść” i zanudzić na śmierć. Kiedy jednak dodamy ją do deseru lub połączymy z innymi składnikami to sytuacja zmienia się o 180 stopni. Osobiście jestem purystką i uwielbiam gorzką czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%. Lubię ją również jako dodatek do deserów oraz innych dań. Kiedy mam chwilę czasu łączę

Jem więc Jestem
Pierniczki błyskawiczne - na ostatnią chwilę 248

dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta. Składniki:3 szklanki mąki tortowejłyżeczka proszkułyżeczka sody5 łyżek brązowego cukru200 g miękkiego masłałyżka kakao2 łyżeczki przyprawy do piernika8 łyżek mleka4 łyżki mioduWykonanie:Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód  i zagnieść ciasto. Formować

Moje pyszne gotowanie
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 189

całej kruszonki nie zużyłam. Dałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się

Stare Gary
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 171

ciagu 2-3 dni,gdyz liscie szybko zolkna.Posiada smak goryczki,ktory jednak po zblanszowaniu calkowicie zanika.Pierwszy raz udalo mi sie trafic na Pok Choi w handlu.Pierwszy raz ja tez jadlam i chcialabym jesc jak najczesciej.Szybka,prosta w przygotowaniu ,niezwykle smaczna i chrupiaca.Po przygotowaniu ma lekko piekacy musztardowy smak.Przygotowalam ja najprosciej jak sie da,na polski sposob.Gdy tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 402

jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki  20 dag masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody  1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy

Apetyczna babeczka