dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem
W Mojej Kuchni LubięSzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/domowego cukru z wanilią (można dać zwykły cukier i laskę wanilii) 50g masła morele suszone i płatki migdałów do dekoracji opcjonalnie kwaśna konfitura (ja pominęłam) Wykonanie: CIASTO - masło powinno być zimne, prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać
Smakołyki BerenikiKotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików
Moje Qulinariapospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiByły smaczne i szybko zniknęły. Mój mąż, który nie przepada za szpinakiem zajadał się nimi, aż miło ... Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku ser camembert 1 łyżka masła czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinarzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo... Ja tego nie znałam. Karmiłam moje dzieci tak, jak sama byłam karmiona. Wprowadzałam dość szybko "normalne" potrawy, ale robiłam to ostrożnie. Obserwowałam jak dzieci reagują na nie, pilnując jednocześnie wytycznych lekarza. Nie szarżowałam, o nie. Nie trzęsłam się jednak nad dziećmi, nie przecierałam w nieskończoność(...)zmuszałam do jedzenia, kiedy tego nie chcieli. Zmuszanie do jedzenia jest kolejnym problemem, chociaż ja nazywam to głupotą. Jak widzę te cyrki za mamusię , za babcię , jak zjesz to dam ci cukierka ...No przepraszam, ale wątroba mi się wywraca na lewą stronę. Nie trzeba chyba być psychologiem, żeby zauważyć, że posiłek to nie tylko męczarnia dla rodzica. To prawdziwy koszmar
Codzienna kuchnia niecodziennawynosić ok. 1:3. Możesz szybko przemieszać, ale od tej chwili nie powinno się już mieszać paelli. Gotuj paellę na małym ogniu przez ok. 12 minut, po czym zwiększ ogień do średniego-dużego i gotuj 5-7 minut, aż ryż będzie al dente. Uważaj, aby ryż się nie przypalił, w razie czego zdejmij danie z ognia. Udekoruj wierzch paelli
Chilli Czosnek i Oliwastałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki(...)liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę
Kulinarna Patilogiaprzeznaczone są wyłącznie dla mnie (może poza ciastkami, które chętnie rozdaję) i staram się wybierać potrawy, które łatwo odgrzewać przez następne dwa dni, próbuję zupełnie innych smaków i typów dań. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)potraw, którą albo się kocha albo nienawidzi. Większość ludzi odstręcza jednak wizja zajmowania się podrobami. Tymczasem nie dość, że to bardzo delikatny rodzaj produktu, to jednocześnie stosunkowo tani i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) GULASZ Z SERC INDYCZYCH Składniki: - 700 gramów serc indyczych - 50 mililitrów śmietany kwaśnej 18% - 1 łyżka mąki - pół pęczka pietruszki - 3-4 liście laurowe
Życie zamknięte w smakuMakaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów
Salonik smakówprawda, że szybko i łatwo? :) Co prawda grzanek nie było pokazanych na filmie, ale na samym początku prowadzący coś o nich wspominał. I pod koniec w tym talerzu zupy co tam widać chyba faktycznie pływa coś na kształt grzanek. Koszt: ok. 9,75 zł czyli jak na garnek zupy to całkiem nieźle. Dodam, że da się taniej, ale akurat mój(...)telewizja kłamie, hehe :) I jeszcze bardziej na koniec: zupa była naprawdę w porządku! Na kolana nie rzuciła, jadłem lepsze, ale była naprawdę smaczna. Jak będę potrzebował czegoś na szybko to z pewnością do niej wrócę. Zdecydowanie jest warta swojej ceny i jak nie jedliście jej jeszcze nigdy, to w ramach szukania nowych smaków śmiało możecie przetestować. Wkrótce kolejny przepis
Marder&Marder Manufactureogryzków z jabłek (najlepiej winnych, jak antonówki, o wiele gorzej sprawdzają się odmiany z "gąbczastym" miąższem) 1l wody 4 łyżeczki miodu naturalnego lipowego (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dać łyżeczkę więcej) Obierki i ogryzki umieszczamy w wysokim, najlepiej 4 litrowym słoju. (trzeba zostawić trochę miejsca na uniesienie się jabłek podczas fermentowania) Wodę zagotowujemy z miodem i pozostawiamy(...)tygodniach fermentacja powinna ustać. Wtedy przecedzamy przez gazę i zlewamy miksturę octową do butelek. Ja zawsze przelewam do 4 malutkich, po 200ml (takich po wódce), wtedy zużywam je szybko i mam pewność, że otwarty ocet nie straci swoich walorów zanim go zużyję. Jeśli chodzi o warunki przechowywania, to nie potrzeba trzymać go w lodówce, ponieważ ocet, jak wiadomo
Kuchenna Kontrrewolucyaznajdziecie w recenzji poniżej. Zapraszamy! Wegarnik ul. Jedności 16, Zielona Góra Lokal usytuowany jest niedaleko rynku głównego, co nie stanowi problemu z dotarciem tam. W Wegarniku możemy dostać zupy, dania obiadowe, burgery i rożnej maści desery. Dla każdego więc coś miłego. My skusiliśmy się na początku na"arabski talerz", który zawierał falafele, hummus, ajvar, warzywa i pitę. Całość(...)Całość była smaczna, nie za słodka i nie mdląca. To było nasze pierwsze spotkanie z tapioką i nie zawiedliśmy się :) Taki deser kosztował nas 7 zł. Na odchodne na szybko wzięliśmy jeszcze jedną gałkę lodów wegańskich - do wyboru były trzy smaki - czekoladowy, śmietankowy i truskawkowy. Jedna gałka to koszt 4 zł. My wzięliśmy śmietankowe. Były na tyle smaczne
Bananowe Poleprzystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji podstawowej dodałam jeszcze
Wiem co jem