Smak dzieciństwa- moje pierwsze skojarzenie, gdy w mojej buzi ląduje kolejny kawałeczek sernika. Przygotowywała go moja mama. Jest lekki, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności (poza ugotowaniem
Wielki apetytKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego
Kuchnia Łukaszapole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy
ClauditteMissCookingugotować zupę czy może jednak tylko drugie danie? Mam dla Was dobrą wiadomość - możecie mieć to i to, małym nakładem pracy. Z podanych składników zrobicie J EDNOCZEŚNIE kremową zupę i pyszny, gęsty sos do makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia, ale wtedy spokojnie
Powiedz dietom niezagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo bałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy
les mirabellesgorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy
mojewypiekiinietylkozmożoną pracę kubków smakowych. Uwielbiam tego typu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz. O ile nastał
Roślinna - blog wegańskiPolsce jadamy najczęściej. Jest treściwy, smaczny i szybki w przyrządzaniu. Za te trzy jego cechy Drogie Panie i Szanowni Panowie lubimy go najbardziej. Ja osobiście bardzo lubię kurczaka, zwłaszcza takiego, który zachowuje swój aromat, a przede wszystkim soczystość po przyrządzeniu. Dzisiejszy wpis popełniłam za sprawą produktów Knorra, które było mi dane testować i które faktycznie dodały soczystości kruchemu mięsu :) Składniki
ChilliJemydźwiękowi budzika :P Dzisiaj bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy z nas ma swojej lodówce. Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu
My simple kitchencukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego) 2 jajka 1 białko 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 300g truskawek (około 20 sztuk) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić
Smakołyki Berenikiwypełniłam ją wodą. Ta duża powierzchnia parującej wody dała mi efekt miękkiego spodu. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia chleba. Gdybyście zauważyli, że wierzch chleba szybko się rumieni, przykryjcie wierzch folią aluminiową, wystarczy lekko
Blondynka Gotujestężał - ja nie zdążyłam, bo znikał w szybkim tempie :) UWAGA: sernik podczas pieczenia bardzo rośnie w górę, dlatego jeśli mamy specjalną obręcz do tortów warto ją założyć, żeby nam nie "wyszedł" na boki. Lub tak jak ja - wyłożyć brzegi tortownicy paskiem papieru do pieczenia szerszym niż nasz brzeg (ja papier dałam też na dno - rozpięłam formę, wyłożyłam dno, zapięłam
Kolorowy Przepisownikmąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone - ciasto jest lekkie, kwaskowate przełamane słodką kruszonką i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto jest proste, ale trzeba pilnować i poświęcić mu trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie
ladykitchennazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -140 g suszonych owoców tropikalnych- u mnie dałam na oko Suszonych owoców od Skworcu takich jak – mango
Z Kuchni Do Kuchni