szybkie dania - 5000 przepisów (strona:175/334)

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 200

dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny dla mnie. Pasta robi się stosunkowo szybko (jedyne

Jedzeniomania
Zjedz swojego wroga czyli przepis na mniszki (mlecze) w cieście cynamonowym 170

ponieważ ani mniszki ani cynamonowe ciasto naleśnikowe nie jest słodkie Przygotowanie (10 minut): - odcinamy liście oraz łodyżki. Łodyżki odcinamy najwyżej jak tylko się da  - mąkę, mleko ,cynamon i sól roztrzepujemy na jednolitą masę - wkładamy kwiatka do ciasta, łyżeczką dokładnie oblewając kwiat z każdej strony - mniszka wyciągamy(...)wokół kwiatka ciasto troszeczkę się rozlało) - podajemy na ciepło, mocno polane syropem Uwaga: nie smażyć na dużym ogniu bo takie małe 'naleśniczki' szybko się przypalają, Należy też je często obracać. Jeśli mamy mniej mniszków to pozostałego ciasta możemy zrobić małego naleśnika (; SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Tarta na kruchym cieście z białym serkiem i truskawkami. 285

daniach ,nie tylko w słodkich wypiekach .Dziś będzie jednak słodko i truskawkowo .Bardzo smaczne popołudnie w apetycznym towarzystwie. Składniki : na tartę 250 g mąki 125 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto : Truskawki biały ,kremowy serek rozmieszany z 2 łyżeczkami cukru pudru ,około 100 g Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko

Ladylaura.
Kluski- kopytka. 188

szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie

Kuchnia Beaty
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 157

dodajmy do niej trochę tłuszczu.  Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek(...)suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 202

szybki w przygotowaniu. Tak cudownie delikatny, że rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre...Najpierw zobaczyłam go u Kasi - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grissini z pieprzem 156

mieszkańcom Danii - gdy pokazuje się słonko, to nie wybrzydzamy, tylko korzystamy. Bo nie wiadomo, kiedy zaświeci znowu. Zebrałam nawet młode listki pokrzyw i zrobiłam z nich... A, nie powiem co. Ale wyszło pysznie.Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOPYTKA ZIEMNIACZANE 607

pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecieSkładniki:1 kg ziemniaków obranych200 g mąki1 jajkosól morska Kamis młynekWykonanie:Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto

Z Majeczką w kuchni
Łosoś w galarecie 149

galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014  i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia(...)warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym ogniu. Wbrew pozorom łosoś bardzo szybko się ugotuje. Ugotowane  filety delikatnie wyjąć z garnka. Następnie należy sklarować wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej

Ugotować
Kebab z kurczaka w wersji domowej 200

Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu

Smakowy Raj
Naleśniki 222

przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis, a nie poradę. Będziemy się jednak(...)patelni, tak abyśmy kilkoma ruchami pokryli całą jej powierzchnię bez pozostawiania „dziur”. Z tego punktu widzenia ważna jest też odpowiednia temperatura patelni – zbyt gorąca sprawi, że ciasto zbyt szybko się zetnie lub trwale przywrze, ale zbyt chłodna też niesie ryzyko przywarcia, niepotrzebnie wydłuża czas smażenia oraz może mieć zły wpływ na właściwości mechaniczne placków. Grubość placków zależy m.in. od ilości

Kulinarna Pokusa
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 176

wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego warzywa, która pchnęła Rzymian do przemiany produktu mocno sezonowego w  całoroczne! Od metody przyrządzania suszonych(...)Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii, raczej nie widuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Co zrobić, aby Twój blog zaistniał? 164

inne dane kontaktowe.8. UCZCIWOŚĆZawsze bądź uczciwy dodając przepis. Jeżeli sam nie jesteś przekonany do smaku wykonanej potrawy - nie dodawaj przepisu na blog. Osoba, która przygotuje niesmaczną potrawę z Twojego przepisu, a postępowała dokładnie wg Twoich wskazówek, prawdopodobnie już więcej nie powróci.9. INNE BLOGIOdwiedzaj inne blogi, szukaj inspiracji, obserwuj, komentuj, pytaj, nawiązuj kulinarne znajomości. Będziesz zaskoczony, jak szybko Twój blog

My Culinary Art
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 251

Szybkie podsumowanie: "Pysznie bez glutenu" jest naprawdę dobrze wydaną pozycją wśród kulinarnych książek. Bardzo ładne zdjęcia, strony skomponowane przejrzyście i czytelnie, nie ma chaosu - każdy z pewnością to doceni. Pierwsze wrażenie - wielki plus.Czas zagłębić się więc w poszczególne potrawy i sprawdzić, ocenić książkę od strony merytorycznej. Słowo "recenzja" oznacza dla mnie RZETELNE przedstawienie czytelnikowi tego, co sądzę o danej pozycji

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka owsiano - razowa 222

szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom....Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę.Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny  2 jajka 1 kg szarej renety(...)antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie:Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym

Anioły w kuchni
Automat do wypieku chleba marki Unold 199

widać wiele osób wagi nie posiada. I tutaj mamy gotowe rozwiązanie. Już nie będziemy musieli się zastanawiać ile to jest szklanek ponieważ to urządzenie ma wbudowaną wagę! Ta-dam! :) Dlaczego inni producenci na to nie wpadli? Nie wiem. Dodatkowo, waga ta jest odczepiana od urządzenia, można ją zdjąć i stosować samodzielnie. Czyli dodatkowy plus. Naprawdę dobry pomysł. Waga waży(...)szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego

Marder&Marder Manufacture
Zupa grzybowa aksamitna 185

Wykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają

Karo in the Kitchen
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 172

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)truskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną

Karo in the Kitchen
Jabłecznik z całymi jabłkami 215

ciasto zamierzałam opublikować już jakiś czas temu. Wówczas jednak padł mi komputer i dopiero teraz odzyskałam wszystkie dane, w tym również ten przepis i zdjęcia. Wprawdzie już powoli na blogach zaczynają pojawiać się świąteczne przepisy, u mnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami(...)ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia ze smakiem". Tak, tak, już niebawem kolejny numer.... :) Dlatego wybaczcie mi, że nie jestem w stanie na bieżąco do Was zaglądać, ale jak tylko

My simple kitchen
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 145

Od dłuższego czasu staram się porzucić wcześniejsze (złe) nawyki żywieniowe i wprowadzić jak najwięcej zdrowych i ciekawych posiłków do swojego jadłospisu, a co za tym idzie

Szybko Tanio Smacznie
Racuchy z Jabłkami 146

Chyba wszyscy znają racuchy z jabłkami. Moja babcia podawała je oprószone cukrem pudrem. Były słodkie i pyszne. Moje może nie dorównują tym babcinym i raczej nigdy

Mama Gotuje
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 229

 Dzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu

W poszukiwaniu inspiracji
Masło orzechowe 161

Dziś szybki przepis na masło orzechowe , wszyscy kupują gotowe , ja uważam że warto poświęcić chwilkę i przygotować je samodzielnie!:-) składniki: 1200 g orzeszków ziemnych prażonych bez soli * jeśli lubicie jak masło ma słony posmak najlepiej samemu je do solić, a nie kupować solone orzeszki. Sposób przygotowania Zmielić orzeszki blenderem lub jak w moim przypadku młynkiem do kawy :) Blender niestety zawiódł(...)dał rady zagrzał się, natomiast stary sprzęt sprawdził się w 100 % :)) Z tej ilości orzeszków wyszły mi takie 3 pojemniczki. SMACZNEGO!! Buziaki

Cukier&Puder
panini - włoskie bułeczki 205

szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam  tutajWarto obejrzeć ten filmskładniki - 10 bułek1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać 1 roztrzepane jajko2 łyżki miękkiego masła1/4 szklanki białego cukru - dałam

Stare Gary
Grzyby w śmietanie 199

nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Kiedy cebula zacznie robić się złota, wrzucamy pokrojone grzyby i przesmażamy. Po lekkim ich zrumienieniu(...)dobrą gęstą śmietaną, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, mieszając aby nie przypaliło się.Śmietana wraz ze świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody.Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 244

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to

Basia w kuchni
przepyszne ciasto... 154

być wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki masłem i tartą bułką do formy dać 3/4 ciasta do reszty wsypać kakao wymieszać i dodać na wierzch ciasta widelcem je zamieszać po wierzchu na cieście ułożyć gęsto połówki śliwek skórką na dół piec w 200C około(...)minut - ciasto zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić z 1 łyżką cukru pudru i szprycą nałożyć na wystudzone ciasto - posypać zmieloną czekoladą ciasto jest przepyszne i szybko się zjada.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię