Nie wiem kim jest Joanna Tołłoczko, jednak to jej książka "Ciasta bez pieczenia" zasiliła moje książkowe zbiory. Książkę dostałam więc nie mogłam wcześniej jej
Moje Małe Czarowanietylko jeść, dziś lubię też lepić. Kiedyś myślałam, że to robota na pół dnia, dziś robię na szybki obiad. Aby było to jedna danie szybkie, jeden warunek musi zostać spełniony. A mianowicie - musimy mieć przygotowany farsz. Wtedy idzie raz dwa :) Ciasto chwaliłam tu już wielokrotnie i ma ono swoją wierną rzeszę fanów. Wróć. Fanek. Dziewczyny piszą i mówią
bistro mamaktóra przed krojeniem wędruje najpierw do lodówki. U mnie w domu jest tak ciepło, że masło szybko osiąga temperaturę pokojową, mało się nie rozpuszcza. Dlatego musiałam dosyć szybko pracować aby jak najszybciej wstawić roladę do lodówki. Bazując na tym doświadczeniu polecam przed rozwałkowaniem ciasta włożyć je do lodówki przynajmniej na pół godziny… Mądry człowiek po… Mimo wszystko rolada
codojedzeniabanany, dodaj olej i ektrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Wsyp m ą kę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól i szybko, ale delikatnie wymieszaj. Nie za długo. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha użyj mleka. Przelej ciasto do foremki i piecz okolice 50 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać), lub do suchego patyczka. Wyjmij w foremce na kratkę
Lejdi of the housemożna je jeszcze spotkać ale to już rzadkość. Smakują doskonale z domową konfiturą , świeżym masełkiem lub jajkami na miękko. Znikają dość szybko i będziecie do nich wracać nie jeden raz. Przepis dość prosty, potrzeba trochę czasu aby ciasto wyrosło a wtedy sukces gwarantowany. Warto się potrudzić, rodzina będzie zadowolona. Zapraszam do przepisu i szczerze polecam:) Składniki 550 g mąki pszennej
gotuj ze mnąKubuś to popularne ciasto z budyniem ugotowanym na owocowych sokach przecierowych. Można spotkać wiele jego wersji, z bitą śmietaną, kremem, a nawet z delicjami zatopionymi w galaretce - wtedy zielona wersja nazywa się Shrek, a różowa Fiona:) U mnie dziś Kubuś z galaretką i czekoladą - moim zdaniem w smaku przypomina właśnie delicje. Zamiast biszkoptu upiekłam o wiele łatwiejszy, a przede wszystkim(...)mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 25 minut minut. Wystudzić. Krem: budyń ugotować
Lekcje w kuchniSzybkie babeczki, w sam raz na zachciankę, owoców nie trzeba rozmrażać, dajemy je na wierzch zmrożone. Ciasto bez użycia miksera, to duży plus. Muffiny smakują obłędnie, Dzieciaki mruczą podczas konsumpcji a to niepodważalny dowód że są pyszne 🥰😋☕ Zapraszam!!! 2 jajka 200 ml mleka roślinnego, u mnie napój jaglany bez cukru ( może być krowie) 70 ml oleju słonecznikowego
Takie tam pichceniesłodkości z produktów, które zawsze masz pod ręką. Jak pisze szybko smacznie i bez wyrzutów sumienia. Autorka pokazuje jak w prosty, szybki i nie drogi sposób przyrządzić coś słodkiego. W książce znajduje się 100 przepisów na odchudzone ciasta, zdrowe desery i koktajle,rogaliki, babeczki i praliny.Dzięki prostym pomysłom i łatwym zamiennikom bez trudu wyeliminujesz ze swojej diety biały cukier
Sama słodycz i szczypta chiliDo tego ciacha nawet nie potrzeba miksera, zakręcimy łyżką albo widelcem, do formy i po 50 minutach wyjmujemy i zajadamy. Polecam do kawy, herbaty, dla niespodziewanych
Moje Małe Czarowaniesmaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem do ciasta dodałam proszek budyniowy. Zamieniłam zwykły cukier na cukier puder, no i zrobiłam inny kształt. Te ciasteczka wyszły delikatniejsze w smaku i strukturze i bardziej
Waniliowe Improwizacjezarzekam się, że to już ostatni raz, miło jest potem patrzeć na sięgające do klosza ręce i znikające w szybkim tempie ciasteczka. I po roku, gdy zapominam o zmęczeniu i tych „godzinach” spędzonych na zarabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu, chcę to powtórzyć;) Te ciasteczka nadają się nie tylko na Święta. Są pyszne (mam nawet wrażenie, że z biegiem
Smaki Na TalerzuCiasto marchewkowe z makiem – bardzo proste do przygotowania i pyszne! Przygotujecie je w kilka chwil. Stanowi idealny deser w te chłodne, jesienne dni. Świetnie sprawdza
Dorota Smakujebogate w błonnik, potas i witaminę C. Z wiśni można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Wiśnie świetnie smakują w słodkich wypiekach jak ciasta czy drożdżówki. Z wiśni można także zrobić pyszne domowe dżemy. Oto przepis na przepyszny i szybki dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi. Składniki 500 g wiśni 1/2 szklanki ksylitolu 3 płaskie łyżki nasion chia 3 łyżki płatków migdałowych Drylowane
My Chcemy JeśćWystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki w 5 minut Kule mocy Czekoladowiec na maślance Omlet kakaowy
zdrowo i aktywnie