mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś "innego". Na pewno nie zawiedziecie się(...)aromatycznie, smacznie i ciekawie :) Na pewno zaproszę Was wtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony u Ewy >klik!< Składniki: opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów), Sos mięsny: 300 g mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 większe ząbki czosnku , 2 średnie marchewki , 1 niezbyt duża czerwona papryka , 1 puszka (400 g) pomidorów
Codzienna kuchnia niecodziennacytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy w blenderze czekoladę na małe fragmenty, dosypujemy do sera z cukrem i mieszamy. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienko i wycinamy okrągłe fragmenty(...)lubicie ich lepienia, szybko będziecie mieli dość. Warto zadbać o to, by czekolada przed ucieraniem była dobrze schłodzona, jeśli nie lubicie oblizywać palców. My na drugi raz (a ten nastąpi na pewno!) skorzystamy z malaksera i posiekamy czekoladę na drobno. Na początku może Wam się wydawać, że wody jest zbyt mało. Nie dajcie się zwieść – ciasto będzie takie, jakie powinno
Proste-przepisy.plCiasto salceson znają chyba wszyscy. Żeby trochę namieszać w przepisie, proponuję salceson z rabarbarem . Ciacho jest wilgotne, pulchne i szybkie do zrobienia. Składniki: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 3/4 szklanki mąki 3-4 sztuki średniej wielkości rabarbaru (ok. 200 g) Uwaga: szklanka o pojemności(...)olej, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszam i wyłączam mikser. Mąkę mieszam z rabarbarem i dodaję do masy. Wszystko mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki (15×20 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, do suchego patyczka. Ciasto można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem
Słodki sentymenttakich właśnie torcików, lekkich z galaretką i owocami. Obiecałam, zrobiłam i już go nie ma ;)). A torcik, to spód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty, szybki, kaloryczny he he, ale smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi Blackberry, które idealnie pasuje do deserów i dań(...)następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na samym końcu do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Składniki masa
kruche babeczkiDziś obchodzimy światowy dzień sernika. Podrzucam Wam przepis na bardzo, ale to bardzo szybki sernik. Wystarczy składniki chwilkę zmiksować, upiec i sernik gotowy. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Składniki (tortownica śr. 24cm): 1 kg sera wiaderkowego 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki cukru olejek waniliowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Masło roztopić, pozostawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać(...)190st.C góra-dół. 2. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia się składników. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec następująco: najpierw przez 20 minut w 190 st.C, potem przez 30 minut w 150 st.C, a na koniec w 120 st.C. 4. Po upieczeniu ciasto trzymać jeszcze w piekarniku, nawet do całkowitego wystudzenia. 5. Sernik
Kuchnia domowa Aniprzysmak :). Takie oponki pamiętam z dzieciństwa. Niezaprzeczalną ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę ekspresowo. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je, wyciąć kółka i już możemy nasze oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz :). W porównaniu z pączkami, to naprawdę szybki w przygotowaniu smakołyk. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek ;). Składniki na około 30 - 40 sztuk: 500 g twarogu półtłustego(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy i sodę. Dodać lekko rozgnieciony widelcem twaróg, śmietanę, żółtka, jajko i zagnieść nieklejące się ciasto. UWAGA: Należy zacząć od 2 szklanek mąki, resztę mąki wykorzystać do podsypywania jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło. Ciasto rozwałkować na grubość
Opowieści z piekarnikaCiasto możecie zrobić też na herbatnikach lub biszkoptach, będzie niższe, ale równie smaczne ;) Jest lekkie i puszyste jak pianka, na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku :) Ps. jeśli nie przepadacie za smakiem kawy możecie zrobić warstwę kakaową, dodając kakao;) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm biszkopt: 2 jajka kl M 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żelatynę aby znów stała się płynna, dodajemy do niej 1 łyżkę masy (hartujemy) i wylewamy do reszty masy śmietankowej mieszając szybko przy tym. Śmietankową masę wylewamy na kawowa i znów odstawiamy do stężenia tym razem całkowitego. Przed podaniem możemy ciasto polać polewą, starta czekoladą lub gorzkim kakao. Smacznego
Gotowanie...to proste !znowu tarta jak ostatnio była z jabłkami. Tarta bardzo mi posmakowała a poza tym bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze można wymyślać różne jej nadzienia. Trochę zastanawiałam się z czym połączyć gruszki i postanowiłam że będą to ser i budyń. Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego
Kuchenne WariacjeBabka majonezowa to wyjątkowo smaczne ciasto czekoladowe. Może postać nie co dłużej, zachowuje swoją świeżość przez kilka dni , jak się uchowa:) U mnie bardzo szybko zniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu. Składniki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać. Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić. Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao ciągle mieszając, podgrzać masę. Kiedy składniki się połączą
gotuj ze mnąmajonezowym zapieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - papryką, szynką oliwkami oraz mozzarellą. Kurczak w cieście pełni funkcję spodu, który najpierw lekko podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Do tego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłuste, a gdy chcemy otrzymać
Kuchnia MagdaLenymajonezowym zapieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - papryką, szynką oliwkami oraz mozzarellą. Kurczak w cieście pełni funkcję spodu, który najpierw lekko podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Do tego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłuste, a gdy chcemy otrzymać
Kuchnia MagdaLenyrabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni. To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory. Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRewelacyjne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Mam ten przepis od mojej siostrzenicy Madziuni. Ona podsuwa mi ciągle nowe pomysły. Buziaki, dziękuję. Kruszonka – masło, cukier, mąkę zagnieść szybko tworząc kruszonkę. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku w chwilowych odstępach nie przerywając mieszania. . Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiej
Kuchnia Pokoleńskładników. Robimy wgłębienie, wlewamy miód z masłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy mannę, masa ma być mocno gęsta. Ta nie musi(...)masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się oprószenie kakao lub np inką. Niestety aby ciasto dobrze smakowało musi trochę postać, aby suche placki naszły wilgocią kremu. I czym dłużej
Dieta moja pasjaHokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni(...)rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu , s kładać ciasto
MarciochaKucharzy