cynamonem i goździkami. Tyle jeśli chodzi o teorię Moja szarlotka oprócz jabłek i kruchego ciasta zawiera jeszcze krem. To właśnie dzięki niemu jest wyjątkowa. Sprawdza się w każdej kryzysowej sytuacji. Piekę ją często kiedy mam gorszy dzień. Już sam zapach podczas pieczenia szybko poprawia mi humor, a z dodatkiem lodów i bitej śmietany – działa cuda. Tak więc jeśli macie
PatiGotujejabłek Masło powinno być zimne! Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj dokładnie hakiem do ciast kruchych, jeżeli nie masz robota to wymieszaj wszystkie składniki sypkie, wysyp na stolnicę, dodaj resztę składników i nożem tak długo po nich ciachaj aż się połączą. Teraz szybko zagnieć je i podziel na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą,zawiń w folię spożywczą(...)zagotuj z miodem lub cukrem. Do gorącego mleka wlej zimne z dodatkami i szybko mieszaj! Chwilę pomieszaj i wyłącz palnik. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru
Pasje Jolkijest pod dostatkiem (: Po kilku słodkich propozycjach zapraszamy Was dziś do nas na coś obiadowego, a mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby! My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na kruchym, wytrawnym spodzie
Symfonia Smakówwcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające, słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: • 250 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 100 g cukru pudru • szczypta soli • 2 jajka Lemon curd: • 2 duże jajka • 2 żółtka • 160 g drobnego cukru do wypieków(...)cukier puder i szczyptę soli. 2. Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając placami masło z cukrem i solą. 3. Wbić jajka i szybko wyrobić. Gdyby było zbyt luźne, dodać mąkę (ja dodałam do podstawowego przepisu 3 pełne łyżki). 4. Gładkie ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny w lodówce. 5. W czasie schładzania ciasta przygotować lemon curd
W mojej kuchniciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy... Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie(...)ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz. Ciasto jest bardzo smaczne, w sam raz nie za wilgotne i nie za suche :) Poszłam "na skróty" i użyłam do upieczenia ciasta gotowego przemielonego maku
Proste Potrawypieczenia. 4 . Jajka z cukrem ubić na sztywno , dodać sól i wanilię . 5 . Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką. 6. Dodać czekoladę ostudzoną , dokładnie wymieszać. 7 . Formę na babkę lub inną wysmarować dokładnie ,a następnie napełnić je ciastem. 8 . Piec w 175 stopniach do czasu aż babka się upiecze ( badamy patyczkiem 45-50 m in.) 9 . Ciasto studzimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirównież zamówić telefonicznie lub wygodnie online. Jeśli zamawiamy przez internet, możemy śledzić kolejne etapy produkcji, dostawa jest całkiem szybka (około 30 minut), do pizzy dołączane są też promocyjne kupony do wykorzystania w lokalu, np. 2 w cenie 1. Do wyboru ciasto cienkie lub grube, dużo dodatków (w miarę równomiernie rozłożonych) i oliwa podawana do pizzy. Mój faworyt: promocyjna
Qlinarnie i Qlinarniestarty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt: 6 jajek , 6 czubatych(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: 1/2 szklanki zwykłego mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru
Z miłości do słodkościHiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: szklanka wody 50 g masła łyżka cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli cukier drobny cynamon na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady(...)palnika i wsypać mąkę. Ucierać całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przestudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzać olej. Wyciskać około 10 cm kawałki ciasta na rozgrzany tłuszcz, odcinając końcówki nożyczkami. Smażyć po około 2 minuty
wyzwania kuchennegodzinę możecie mieć już swój własny, świeżutki chleb . Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną masła. Tak szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych. Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach(...)dużo i boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe chlebki. Nie warto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to. Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie
Smaczna PyzaPyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni. Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki(...)mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki. (ps. zdjęcie takie sobie, bo mąż je robił na szybko telefonem, a stara cyfrówka znów niestety zjadła kilka ostatnich zdjęć do ilustracji krok po kroku) Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin. Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę
Gotowanie...to proste !Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla(...)urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy. Brzegi ciasta smarujemy
Kulinarne przygody GatitySerowe oponki, czyli niekwestionowany bohater karnawału i wspomnienie z dzieciństwa. Szybki i pyszny deser, który najlepiej smakuje oczywiście na ciepło z cukrem pudrem. Składniki na około 25-30 oponek: 3 szklanki mąki 1 szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę ) 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: Olej(...)smażenia Cukier puder Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne. Z ciasta formuję kulkę, którą kroję na dwie części i każdą część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem (lub malutką foremką) kółko lub inny kształt w środku (miałam małe serduszko
Słodki sentymentsobie, że upiekę, no bo smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek(...)grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową
In my kitchenpory wypróbowałam kilka przepisów na ciasto do pizzy. Nie wszystkie próby były zadowalające. Od kilku lat niezmiennie korzystałam więc z jednego, sprawdzonego przepisu ( tego o tutaj ). Uznałam, że skoro ta pizza nam smakuje, nie ma sensu próbować innych receptur. No właśnie…. Znacie to uczucie gdy uważacie, że coś jest „NAJ…” … dopóki nie spróbujecie czegoś jeszcze(...)wyszła nawet lepsza niż z pizzerii. Poważnie! Idealna:) Zdjęcia co prawda zamieszczam mało atrakcyjnie, bo robione były totalnie na szybko, ale zrozumcie, tak nam ta pizza pachniała, że chcieliśmy się do niej dobrać jak najszybciej;) Warto było :)) Ciasto: 3 szkl. mąki 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy ok 1 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru
Smaki Na Talerzu