Szybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj . Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol(...)specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowejapońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest(...)wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić. • Do masy serowej wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. • Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. • Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochampieczenia oraz łyżką oleju. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli(...)Mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników. Miskę ściągamy znad wody, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i szybko mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy drugą łyżkę, a następnie trzecią. Gęstniejącą polewę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy ją i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Makowiec śnieżny - kuchnia
Trzeci talerzZiemniaki do knedli powinno się gotować w całości i bez obierania. Dzięki temu ziemniaki nie będą chłonąć wody. Dodatkowo ciasto na knedle zagniata się, kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Te dwa triki powodują, że przygotowanie knedli staje się łatwe i szybkie. Trzy duże ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować i ugotować do miękkości. Odcedzone i lekko ostudzone obrać (skórka będzie bardzo łatwo
Moja DelicjaChciałoby się ugryźć chociaż kawałek, a później drugi, jeszcze jeden i jeszcze, póki nie wystygły... Ale najpierw zdjęcia. Na szybko, zaledwie kilka kadrów, bez zmiany stylizacji i dobierania propsów. Bo czekają, gorące przecież jeszcze, soczyste czebureki. Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli farsz: 300g mięsa mielonego
Obiad gotowycynamonowo-gałkomuszkatołowa (wątpię, żeby takie słowo istniało w jakimkolwiek języku, jednak świetnie oddaje charakter tego dania). Ciasto ma śmieszną konsystencję - środek mięciutki, lekko gąbczasty, brzegi cudownie chrupiące. Choć nie jest słodkie, polane syropem smakuje świetnie - zakochacie się, mówię Wam! Przepis jest łatwy i szybki, więc naprawdę, warto się skusić. Ola twierdzi, że najlepiej przygotować je w formie z zaokrąglonymi brzegami
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać. ok 36 bułeczek Składniki: bułeczki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka(...)Przygotowanie: Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy
Niezły Młynekpyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru Składniki: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder(...)posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu. Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut. W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy). Na jedno serduszko kładę
Słodki sentymentpyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru Składniki: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder(...)posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu. Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut. W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy). Na jedno serduszko kładę
Słodki sentymentBardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić z truskawkami będzie również pycha. Wykonanie ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Następnie dodać białka i wymieszać delikatnie. Powoli(...)dodawać składniki suche mieszając już bardzo delikatnie. Formę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut. Ciasto musi urosnąć. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Zastawić do ostudzenia. Wykonanie musu czekoladowego – połamaną czekoladę położyć na miseczce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Woda
Kuchnia PokoleńCiasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu(...)zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (razem z suszoną cebulką) na jednolitą masę. Całość schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (**) na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze
Di gotujeDziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około
Zrób to smacznieZazdrość! Tak czy inaczej warto przerabiać je na wszelkie możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Łatwa tarta
karmelowyBędzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Karnawał w pełni , więc najwyższa pora na oponki serowe. Robi się je szybko , a rozkosz dla podniebienia …. spróbujcie !!! , Składniki : 0,5 kg białego sera, ok. 3,5 szklanki mąki ( 3 do ciasta i pół na podsypkę ) 3 jaja całe, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru, Cukier waniliowy, łyżeczka ” natronu
Pysznosci Babci Basijaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę startą z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 175 C . Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami papieru do pieczenia, odklejając co chwila papier od ciasta, na grubość
Moja Delicja