Śledzie pod pierzynką 177Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi
PysiaGotuje.pl
Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię? 236Karp na wigilię wpisał się do Polskiej tradycji tak samo, jak uszka do barszczu, jednak skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia
PysiaGotuje.pl
Pierniczki świąteczne 219Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich dekorowanie sprawia
PysiaGotuje.pl
Zakwas z buraków 242Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami
PysiaGotuje.pl
12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta? 232Zgodnie z tradycją, w czasie wigilii Bożego Narodzenia, na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Według niektórych wierzeń, liczba potraw wigilijnych symbolizuje
PysiaGotuje.pl
Deser w stylu FIT 278Prosty i szybki deser w stylu FIT. Mamy ochotę na coś słodkiego ale o zmniejszonej liczbie kalorii to szczerze polecam. Potrzebujemy owoc granatu, jogurt naturalny, musli
gotuj ze mną
3 ciekawostki o cukrze, o których nie wiedziałeś 142Cukier należy do węglowodanów, które w połączeniu z tłuszczami i białkiem stanowią podstawowe składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W opinii publicznej funkcjonuje aktualnie wiele
PysiaGotuje.pl
Papryka faszerowana na Halloween 182Choć Halloween w Polsce nie jest tak popularne jak w Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Wielkiej Brytanii, ma coraz większą liczbę zwolenników. Mimo wszystko, coraz więcej osób
PysiaGotuje.pl
Deser „Szarlotka” 157Jabłka z cynamonem w każdej postaci- czy te w klasycznej szarlotce czy też pod kruszonką, są nieodłączną częścią mojego deserowego menu w czasie jesieni. Dziś jednak
PysiaGotuje.pl
Polędwiczki wieprzowe 159Choć tegoroczna jesień dosłownie wysypała grzybami, ja niestety nie miałam okazji wybrać się do lasu. Ale… nie ma tego złego, co by na dobre nie
PysiaGotuje.pl
Surówka ze szpinaku 168O cennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak
PysiaGotuje.pl
Zupa z dyni 174Październik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem
PysiaGotuje.pl
Róże z ziemniaków 240Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na ziemniaki do obiadu lub pyszną przekąskę, koniecznie sprawdź ten przepis na ziemniaczane różyczki! Takie róże z ziemniaków są ciekawą alternatywą dla
PysiaGotuje.pl
Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku 272W obecnych czasach często słyszy się o zatruciach salmonellą, a nawet całych partiach jaj wycofywanych ze sprzedaży, gdyż istnieje ryzyko, że jaja są zarażone. Continue reading
PysiaGotuje.pl
Bezglutenowa szarlotka 328Bezglutenowa pyszna szarlotka ze starą odmianą jabłek kronselka i antonówki. Najlepsza jeszcze ciepła, mega krucha. Można ciasto zarobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Robi się ja bardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować. ciasto kruche: 400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa
wesoła kuchnia