dodawać stopniowo do ciasta. To bardzo ważne, by ciasto na naleśniki było jedwabiste, najgorszą rzeczą w naleśnikach są grudki. Ważna jest również jego gęstość, ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki. Przed smażeniem naleśników ciasto powinno odstać chwilkę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Następnie, wlej i rozprowadź po całej patelni ciasto naleśnikowe. Usmaż(...)grube Jeśli po ściągnięciu z patelni pierwszego naleśnika widzisz, że jest zbyt gruby możesz zrobić dwie rzeczy: nalać na patelnie mniej ciasta naleśnikowego lub rozcieńczyć ciasto mlekiem (rób to stopniowo i sprawdzaj konsystencję). Naleśniki szybko się przypalają Zmniejsz ogień pod patelnią, lepiej smażyć trochę dłużej na mniejszym ogniu. Inną przyczyną jest dodanie do ciasta naleśnikowego cukru. Sprawia on, że naleśniki
Przesmaczniemozzarellą . Od dawna chodziły za nami takie smaki, a ponieważ dodatki nie wymagały żadnego przygotowania, podzieliliśmy się sprawiedliwie pozostałymi zadaniami – Bartek zajął się robieniem ciasta na pizzę, a ja przygotowaniem pomidorowego sosu. Po szybkiej sesji fotograficznej zasiedliśmy do pałaszowania pizzy z prosciutto, mozzarellą i rukolą . Udostępnij Pizza z prosciutto i mozzarellą – składniki Ciasto na pizzę: 250 g mąki
niecodziennikparyProsty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do tego kruszonkę, także kakaową. Muffinki smakują świetnie Składniki (na około 16-18 babeczek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego
Słodki sentymentuwielbiam ciasta bez pieczenia. Ciasta bez pieczenia są zwykle bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, no i pyszne – przynajmniej te w moim wykonaniu. Dziś przygotowałam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia w ostatnim czasie – MILKY WAY. Kruche herbatniki przykryte waniliowym kremem są świetną kompozycją i idealną propozycją dla wszystkich łasuchów. Zabrałam je do szkoły
Ostra na Słodkopiekarnika i ostudź w formie. Ciasto piegusek utrzymuje wilgotność przez kilka dni. Jednakże ze względu na śliwki powinno je się przechowywać w lodówce lub szybko zjeść. U mnie to żaden problem! Tak dobre ciasto długo nie postoi. Za nim się obejrzę, będę musiała upiec drugie! Idę się poczęstować. Piegusek już ostygł, kawa się parzy, słońce świeci…Co mi jeszcze
codojedzeniapojęcia skąd się tam wziął, ale sądząc po stopniu zżółcenia kartki tkwił tam od dość dawna:) Cieszę się, że wreszcie zdecydowałam się zrobić to ciasto, bo jest naprawdę smaczne, przygotowuje się je dość szybko, wygląda świetnie i w ogóle jest fajne! Myślę sobie, że byłoby tez pyszne z innymi, kwaśnymi owocami. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego
6niebolekko docisnąć. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać. Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków. Uwaga: Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą, 1 listek równa się 1 łyżeczce zwykłej. Pozdrawiam
Wanilia i Kardamonciasto robi się błyskawicznie, bardzo prosto i znika szybko, dodać można inne owoce także. Przepis od Ani z Jaśminowej kuchni i ona dodała maślankę truskawkową i nie dodawała owoców. Ja zrobiłam troszkę inaczej i ciasto wyszło obłędne w smaku. Truskawkowy maślankowiec. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieurodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki
Kuchnia domowa Anizbyt wiele cukru, nie ma też tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem. I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy smaczne, bardzo kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek
Dieta moja pasjaCiasto francuskie to fajna alternatywa na przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (225g), 1/2 czerwonej papryki, 1/4 zielonej papryki
Z miłości do słodkościjedno z prostszych ciast jakie piekłam. A jest tak smaczne i szybkie do zrobienia, że szczerze polecam. Po znalezieniu tego przepisu stąd długo zwlekałam by je upiec. Niepotrzebnie. Teraz już wiem, ze będzie to jedno ze "sztandarowych" ciast mojej kuchni :) Do jego zrobienia nie potrzebny jest żaden robot czy mikser, wystarczy widelec... A do takiego ciasta pasują lody
Proste Potrawyjakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało w misce..i było to bardzo szybko...do przygotowania tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny ketchup Develey. ,,po prostu pychotka.. Ciasto
Moje domowe kucharzenieciastka z M’Ms szybko znikają gdy na horyzoncie zobaczą je dzieci. Mało tego przepis jest bardzo prosty więc i razem z dziećmi można je upiec. W moim przepisie cukierki wtykam w ciastka pod koniec pieczenia, dzięki temu pozostają nie popękane. Można też to zrobić przed wsadzaniem do piekarnika jak komuś będzie tak wygodniej. Save Print ciastka(...)wyjść nam gęste i mocno klejące się ciasto. Przygotować dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Nakładać ciastka na blachę, mi najłatwiej wychodziło to łyżeczką, a spłaszczałem je mokrą ręką. Warto pamiętać że objętość ciastek powiększy się prawie o połowę. Piec ciastka w temp 180C. Po 8 minutach blachę z ciastkami wyjmujemy i szybko wtykamy cukierki m'ms w ciastka. Należy
zjem to blog kulinarny