szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:680/2080)

Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 323

Ciasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego

sama złodycz
Tarta z jabłkami i bezą 596

razem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak.   Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki(...)cynamonu - 6 dużych jabłek - 2 duże łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 6 goździków - duża łyżka masła - duża łyżka mąki ziemniaczanej Beza: - 3 białka - pół szklanki cukru Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, najlepiej miedzy foliami, wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta

Wypieki Rene
Pączki drożdżowe z patelni 102

ciepłego mleka 2 łyżki cukru zwykłego 1 mały cukier waniliowy 6 żółtek ok. 500g mąki pszennej tortowej szczypta soli 100g masła 0,5 olejku cytrynowego do ciast 0,5 olejku waniliowego do ciast olej do smażenia cukier puder do posypania opcjonalnie 2-3 łyżki spirytusu (ja nie miałam, więc nie dodawałam) Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do ciepłego mleka. Dodałam jedną(...)olejki do ciasta. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie ręką do uzyskania jednolitego klejącego się ciasta. Wtedy zaczęłam partiami dolewać przestygnięte masło i dalej wyrabiałam rękami, aż ciasto przestało się kleić i zaczęło odchodzić od miski. Ciasto oprószyłam lekko mąką i zostawiłam w misce. Nakryłam je ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto znacznie zwiększyło

Waniliowe Improwizacje
Ciasto cytrynowe Capri (bezglutenowe) 187

Cytrynowe smaki królują ostatnio w naszym domu. Po cytrynowych ciasteczkach ( klik ) przyszła pora na ciasto cytrynowe. Przepis wpadł mi w oko podczas wertowania książki Sophie Dahl i bardzo szybko doszło do realizacji - już na drugi dzień (zwykle przepisy leżakują dość długo w kolejce ;)). Ciasto jest smaczne, intensywnie cytrynowe i o dość zbitej, specyficznie ziarnistej strukturze, która to jest skutkiem sporej

Słodkie inspiracje
Rurki z kremem śmietankwym 129

śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto na rurki : Z podanych składników otrzymamy ok 60 rurek. Mąkę, sól, margarynę i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie

Słodki Zakątek
Bożonarodzeniowe przepisy – słodkie 201

klawiaturze takie opowiadania… Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to uda Wam się to z pewnością za sprawą tych wdzięcznych poduszeczek z ciasta francuskiego z orzechowo-serowym nadzieniem. Są w formie przekąski „na raz” i szybko znikają z patery. Robi się je błyskawicznie, jeżeli skorzystamy z wygodnej opcji, czyli gotowego ciasta francuskiego. Przepis TUTAJ I ostatnia moja propozycja

Raj dla Podniebienia
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 301

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra

Mała Cukierenka
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 286

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra

Mała Cukierenka
Owsiane babeczki z żurawiną 197

oraz ubite białka, które zostały mi po wykorzystaniu żółtek do sosu holenderskiego . Przepis powstał na potrzeby chwili. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kostka bananowa 183

dwie części. Do jednej dodać kakao. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Nakładać na przemian łyżką ciasto jasne i ciemne. Upiec w 180*C przez około 30 minut.  Oba ciasta wystudzić, można upiec je dzień wcześniej.  Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić.  Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Oba nasączyć herbatą. Dolny blat biszkopta ułożyć w foremce(...)lodówki.  Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wierzch ciasta. Zamknąć je w szczelnym pojemniku i chłodzić w lodówce przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki z wieprzowiną 201

boczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo(...)wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści. Mąkę przełożyć do większej miski, wymieszać z solą. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji. Ja zrobiłam z ciasta wałek i pokroiłam

Cooking for Emily
Pie z kurczakiem i pieczarkami 142

przepis na pie z kurczakiem i porem . Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami. Do przygotowania takich zapiekanek używam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny! Pie z kurczakiem i pieczarkami Składniki:  mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione(...)łyżeczki ziół prowansalskich słodka papryka ostra papryka (do smaku) 2-3 łyżki serka kremowego (np. Philadelphia) sół, pieprz oliwa i masło do smażenia 1 jajko do posmarowania ciasta Jak zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami?  Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Gdy cebula

Codzienne Gotowanie
Piegusek 165

ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku 2 łyżeczki proszku(...)dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem

Mama Gotuje
Pierniczki 208

Pierniczenie rozpoczęte...pierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia   Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je się bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji(...)miodu np. akacjowego  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  1 łyżeczka sody oczyszczonej  Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Wykrawa

Moje domowe kucharzenie
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 103

się niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem(...)przypadku potrzebujemy jedynie gorzkiej czekolady i mleka sojowego. Pamiętajmy, że pomysłów na ciasta wegańskie  wciąż przybywa, dzięki czemu weganie mogą cieszyć się m.in. smakiem sernika w postaci tofurnika, keksem, ciasteczkami, tartami, muffinkami czy torcikami! Polewy – jak je robić? Choć polewy przygotowuje się szybko i niezwykle łatwo warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach, dzięki którym zarówno ich smak

Kuchcik gotuje