Mazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością
PysiaGotuje.plChałwowy mazurek wielkanocny jest to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika chałwy. U mnie na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka z masą chałwową, gdyż wszyscy uwielbiamy
PysiaGotuje.plIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań
PysiaGotuje.plkruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta(...)dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy
Czary - gary w kuchniOto rewelacyjny przepis! Rewelacyjny, bo ciasto czekoladowe jest tym, co każda kobieta (i nie tylko) uwielbia, a do tego można zastosować ekonomię kuchni. Przepis ten wpadł
peggiwkuchniŚwięta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy
peggiwkuchniOto kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ciastem tym zajadałam się, gdy mama zostawiała mnie pod opieką cioci Mirki - mistrzyni w pieczeniu równych ciast, równych i pysznych
peggiwkuchniDziś nadrabiam trochę zaległości i prezentuje ciasto pochłonięte w Święta Wielkanocne - Keks. Keks pasuje w zasadzie na każdą okazję: święta, wizyta rodziny, ploty z koleżanką, piknik
peggiwkuchniMiał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I
peggiwkuchniBardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była
Kuchcik gotujeWilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak
Kuchcik gotujeKeks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis
Kuchcik gotujeMocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem stwierdziłam, że z
Kuchcik gotujeSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika
Kuchcik gotujeMocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu
Kuchcik gotujeWilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.
Kuchcik gotujeCiasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący
Kuchcik gotujeDelikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu. Składniki ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g
Kuchcik gotujeSernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się
Kuchcik gotujeZwykłe ciasto w nowej odsłonie, dodatek herbaty nadał lekkości i aksamitnego smaku, nie wspomnę już o kolorze i aromacie. Smak herbaty i czekolady jest w tym
Kuchcik gotujeSzafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo(...)wszystko nie mogłam sobie odmówić i upiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia
codojedzeniaChyba prawie każdy z nas uwielbia truskawki. Ja również bardzo przepadam za tymi owocami. Tym razem połączyłam je z pysznym kruchym ciastem maślanym i przygotowałam pyszną tartę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna do sobotniej kawusi. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)300g truskawek, 1 łyżka cukru kryształu do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwam widelcem
Tradycyjna kuchnia Kasibłyszczący wygląd. Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 1/2 kostki margaryny - u mnie Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory
Grunt to przepis!Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto Dziś zapraszam Was na mocno czekoladowy wypiek. Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto przygotowuje na różne okazje. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i… mocno czekoladowe. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smakołyków. Idealne na domową imprezę sylwestrową W końcu obok przeróżnych sałatek, przekąsek, pasztecików nie może też zabraknąć słodkości, prawda? Ciasto przygotowałam na bazie czekolady kulinarnej
Słodkie okruszkiPikantne saszetki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako prosta i szybka w przygotowaniu imprezowa przystawka lub kolacja, którą można przygotować w różnych wariantach smakowych. Saszetki najlepiej komponują się z domowej roboty sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 rolka ciasta francuskiego, 2 ulubione parówki, ( u mnie berlinki chili) pół mniejszej cebulki garść kukurydzy z puszki pół mniejszej czerwonej papryki
Blog kulinarny S9.PLmąki. To zagwarantuje nam równomierne jej rozprowadzenie po całym cieście. Następnie dodajemy jajka i przestygniętą miodkową masę. Dokładnie mieszamy. Wystarczy łyżką. Ciasto będzie dość płynne, więc się nie zdziwcie. Szybko jednak zastyga, dlatego wyrabiamy je najlepiej w naczyniu w którym będzie leżakować. Znakomicie nadają się do tego wszelkiego rodzaju kamionki lub jak w moim przypadku stalowe miski
Karczma Honoriettytych Świąt, to właśnie piernik. Jeśli dodatkowo piernik jest przekłądany domowymi powidłami i lukrowany lub pokryty czekoladą, to jestem w niebie Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową. Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć w pudełku z dodatkiem jabłka lub wody. Takie prawdziwe pierniki, powinniśmy upiec dobre 2 tygodnie
Mieszam w Garnkuśliwkowymi, cynamonem i orzechami, które ostatnio zrobiłem. Nie wyszły tak ładne jak bym chciał, ale za to smakowały naprawdę dobrze. Taki pomysł na w miarę szybką słodką przekąskę. Jeżeli macie czas to oczywiście ciasto francuskie możecie zrobić sami (przepis TUTAJ ). Ale wiadomo, że teraz to kto ma czas na dłubanie się w cieście francuskim, takie ze sklepu też się nada
Marder&Marder ManufactureWitajcie, ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że szybko się je przygotowuje i równie szybko można się zabrać za ich jedzenie. Z potrzeby zrobienia czegoś szybkiego do kawy powstał właśnie ten przysmak - bananowo- kokosowy torcik z kaszy manny. Bez pieczenia, bez mąki i jajek. Połącznie bananów z kokosem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie! Jedna porcja (ciasto podzieliłam na 8 części
Health-Fit-Life