Ciasto jogurtowe ze śliwkami Wilgotne, puszyste i mięciutkie w środku oraz rumiane z zewnątrz ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko
Blog z Apetytemkruche, część masła można zastąpić smalcem. Jeśli nie macie akurat śmietany, możecie zastąpić ją lodowatą wodą. Ważne jest, aby użyć do wykonania ciasta masła prosto z lodówki i szybko zagnieść ciasto. Wtedy będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre(...)owocowa 100 m wody 1 kg jabłek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru 1 torebka kisielu cytrynowego cynamon, kardamon, zmielone goździki Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki Masa owocowa Owoce obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier , pozostałe przyprawy i dusimy. Jak owoce się rozpadną
Mieszam w GarnkuMamy sezon na świeże jabłka, więc zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z jabłkami. W sam raz do kawki i szybko znika z talerzyków. Do ciasta użyłam produktów firmy PLENUS NATURA . Zapraszam :) Składniki : 1i 3/4 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Plenus Natura 1 łyżka cukru wanilinowego
Sama słodycz i szczypta chiliDżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi
Monia miesza i gotujeorzechowym i bardzo chciałam aby smakował niemal jak baton. No to wymyśliłam! Przepyszną tartę na spodzie czekoladowym, z kremowym i obłędnie dobrym nadzieniem sernikowo-orzechowym, oblane czekoladą. Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga ono od Nas większych umiejętności kulinarnych. Przepis na ciasto mojego autorstwa. SKŁADNIKI: SPÓD TARTY: - 100 g masła(...)lodówki - 90 g mąki pszennej typ 480 - 15 g kakao - 30 g cukru pudru (możesz użyć 1 łyżki stewi) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka + mąką do podsypywania Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. MASA ORZECHOWA: - 1 Masło Orzechowe Firmowe Primavika 100% Crunchy - 300 ml śmietanki (powyżej 20% tłuszczu) - 150 g włoskiego serka
SMYKWKUCHNIWytrawna tarta z bogatymi w wartości odżywcze brokułami i charakterystycznych w smaku serkiem brie to pyszne, pożywne danie, które dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sympatycy ciasta francuskiego mogą nim zastąpić kruchy spód - jeszcze bardziej skróci to czas przygotowania a tarta będzie równie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza. Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: średni brokuł(...)Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze
Słodka Stronazłotych oponek, które znikały z prędkością światła. Często długie, jesienno-zimowe, sobotnie wieczory zamykałam się w kuchni i chcąc zrobić rodzicom i sobie słodką przyjemność zagniatałam na kolanie szybkie ciasto, by po chwili wypełnić kuchnię zapachem oleju i słodyczą smażonego ciasta. Moje oponki były smaczne tylko pierwszego dnia, choć do rzadkość należały dni kiedy nie znikały jeszcze gorące. Pamiętam(...)mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, odstawiamy na ok 20 min w ciepłe miejsce, rozczyn przygotowujemy w wysokim naczyniu gdyż szybko rośnie 2. Ciasto właściwe - w misce miksera łączymy mąkę, sól, cukier, żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz 3. Ciasto przekładamy
Słodki KompromisProsta babka na oleju – idealna do kawy Lubicie proste i szybkie ciasta? Ja uwielbiam. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej niż pyszna, szybka babka na oleju i filiżanka dobrej kawy. I dzień od razu wydaje się lepszy Dziś mam dla Was przepis na waniliową babkę na oleju. Do babki zawsze dodaję łyżeczką soku z cytryny, wam też to polecam(...)przepis na ciasto A wracając do przepisu… Prosta babka na oleju będzie idealna do weekendowej kawy. Posmakuje z pewnością też młodszym domownikom. Moje jak zwykle szybko znikły w swoim pokoju z kawałkiem ciasta w rączce Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka klasy M 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodkie okruszkiszybkim w wykonaniu. Babka wychodzi niezwykle puszysta i śmietankowa w smaku. Polecam z filiżanką kawy lub herbaty. Idealna na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, szybkie, bez dużego nakładu pracy i pyszne. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 12,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
Izabelawkuchniprądu, która grzała tylko z góry) lub w duchówce (piekarnik w kuchence opalanej drewnem). Pleśniak jest dość łatwym do przygotowania ciastem, gdyby nie czas schładzania ciasta powiedziałabym, że nawet szybkim. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można od razu jeść, chociaż polecam schłodzone, wtedy lepiej się kroi i jest bogatsze w smaku. Składniki: (forma
Kuchcik gotujeSerowe pączki w romantycznej wersji Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym je... Pleśniak z dżemem i orzechami Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce - słoi... Szybkie ciasto z morelami i kokosem Ciasta jogurtowe mają to do siebie, że robi się je szybko - ... Post Murzynek bez jajek i masła pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubardzo szybkie ciasto, które robię dość często, kiedy mam ochotę na coś zamiast chleba. Upieczone odkładam na drugi dzień, kroję w kromki i smaruję dżemem, miodem czy nawet słodkim serkiem. Pyszności! Składniki - 4 jaja - niecała szklanka cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - pół kostki masła czyli 100 g – rozpuść, wystudź - niecałe 2 szklanki mąki pszennej Cukier z jajami utrzyj na puch(...)Wlej rozpuszczone masło, dodaj mąkę z proszkiem, zmiksuj szybko. Wylej na okrągła tortownicę lub inną formę do ciasta. Piecz w temperaturze 165-170 stopni około 40 minut do suchego patyczka. Odłóż na noc. Na drugi dzień na śniadanie jak znalazł. Jeśli lubisz owoce , to dodaj je przed pieczeniem wciskając w ciasto. I wtedy powstanie aromatyczny placek do kawki. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKruche Ciasteczka z powidłami malinowymi ;) Uwielbiam ;) Robi się szybko a smakują oooj znakomicie ;) Przepis na ok 70 sztuk ciasteczek o średnicy 3 cm. 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 Zapraszam również do polubienia Mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła lub margaryny w temperaturze(...)pokojowej 2 jajka 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżka cukru z wanilią Szczypta soli Dodatkowo: 1/2 słoika ulubionych powideł ja dałam malinowych Przygotowanie: 1. Z wszystkich składników na ciasto ,szybkim ruchem zagniataniu ciasto. 2. Zawijamy w folię i odstawiamy do zamrażarki na ok 30 min. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 4 z Ciasta formujemy kulki wielkości
Gotowanie PatkiCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie(...)czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady gorzkiej, ale spokojnie możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej
Relaxtimefrużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej. Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie upiec trzy takie ciasta) 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1 i 1/4 szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł
Piekarz-Kucharz-Garkotłukfrużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej. Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie upiec trzy takie ciasta) 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1 i 1/4 szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk