szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1193/2080)

Puszyste pączki 450

misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą(...)około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym, ciepłym oleju/smalcu, z obu stron, na złoty kolor. Olej do smażenia pączków nie może być zbyt ciepły, gdyż wówczas pączki szybko spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Olej/smalec powinien mieć temperaturę około 170 stopni, dlatego też najlepiej smażyć pączki we frytownicy, gdzie można ustawić stałą temperaturę tłuszczu. Usmażone

Gospodyni Miejska
Zupa grzybowa z makaronem 115

ilość, dodać trzy łyżki gorącej zupy i szybko wymieszać, a następnie dolać do zupy znów wymieszać i wyłączyć zupę.  Zupę podajemy z  lanymi kluseczkami lub  makaronem i natką pietruszki. Przygotowanie lanych klusek Do miski dodać jajko , wodę , wymieszać następnie dodać mąkę i szczyptę soli , całość wymieszać na gładkie gęste ciasto, w razie potrzeby dolejcie więcej wody

SprawdzonaKuchnia.pl
Jaglane brownie na niepogodę 254

wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji).  Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie i gotowanie kaszy. Można(...)Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, aż masa się zetnie, ale będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka ścierana 211

szybka i wyjątkowo prosta szarlotka, która sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz szarlotek sypanych. Polecam! Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 240 g cukru(1 i 1/2 szklanki) 10 g kaszy manny (1 łyżka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3-4 żółtka Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto

Ciasta z tradycjami
Murzynek bez jajek 258

mnie :) Brakło proszku do pieczenia, margaryny to już standardowo nie ma. Dziś murzynek na sodzie oczyszczonej, oleju i occie bez jajek.  Trochę oryginalnie nie sądzicie? A i tak szybko i prosto :) Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób . Składniki: 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy niż w elektrycznych. Nie mam też termoobiegu. Jeśli nie chcecie zakalca typu brownie to za każdym

W kuchni bez szafek
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami 292

wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki. Podajemy je posypane cukrem pudrem, albo polane(...)łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu: Racuchy Z Piekarnia Racuszki Z Gruszką Syrniki – Rosyjskie Placuszki Z Twarogu Fit Placuszki Bananowe Z Twarogiem (218 Kcal) Szybkie Placuszki Twarogowe Placuszki Z Jabłkami Twarogowe Placuszki

e-PrzepisyKulinarne
EKSPRESOWY PIERNIK 215

znalazłam na blogu  KWESTIA SMAKU  fajny przepis na piernik. M iałam wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do pracy. Piernik jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko i prosto. Polecam wyszedł miękki aromatyczny, po prostu pyszny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 12/25 CM 12,5 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru po 2 łyżki miodu(...)cukier, miód, powidło, kawę, kakao, przyprawę i cynamon. Rozpuszczamy na małym ogniu, często mieszamy. Odstawiamy na chwilę i dodajemy pozostałe składniki czyli mleko, sodę, roztrzepane jajka i dobrze mieszamy. Ciasto trochę się spieni. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta, mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy do formy (spód wykładamy papierem do pieczenia) Wyrównujemy i pieczemy ok. 40-50 minut

Pani na deser
Wiewiórka 165

świętami wg mnie nie ma co robić placków z masą lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W związku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka i bakalie to samo zdrowie(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam

Kubki smaku
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych 141

szybko się grzeje. Zdjęcia blendera molekularnego Zyle przygotowała Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami Dobrej jakości mleko kokosowe powinno zawierać tylko dwa składniki - ekstrakt z kokosa i wodę. W sklepach często spotykamy produkty z dodatkiem, całkowicie zbędnych dla naszego organizmu, polepszaczy jak emulgatory czy aromaty. Stąd właśnie zrodził się pomysł, aby przygotowywać je samodzielnie. Odciśnięte wiórki można wykorzystać do ciast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 392

mlekiem czy bez - i jako że większość jest z mlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto(...)pyszną, wegańską, pizzę do zrobienia w domu już-teraz-natychmiast i kiedy już zrobisz taką pierwszy raz, pizzeria straciła klienta ;) Bo okazuje się, że taką pizzę można zrobić szybko, 2 razy więcej, 4 razy taniej i kiedy tylko przyjdzie Ci na nią ochota (np. w poniedziałek, kiedy pizzeria zamknięta). Przepis doskonały znalazłam na blogu mojej koleżanki Edysqi cobylonaobiad.blox.pl

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
LANE ZAWIJASKI 215

się na nie zawijaski. Zwał jak zwał, ważne że jest pysznie. im cieńsze zrobimy tym bardziej chrupkie będą. Zapewniam Wam , że palce lizać! Znikają w ekspresowym tempie, tak samo szybko jak się pieką, bo ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Zdążycie nawet przed wizytą niezapowiedzianych gości.  To jak? Wypróbujecie i przygotujecie?   Składniki: 300 g mąki uniwersalnej  Szymanowskiej(...)się stanie dodajemy cukier, miksujemy razem.  * Mąkę mieszamy z mlekiem, miksujemy, dodajemy żółtka,oraz alkohol mieszamy.  Następnie dodajemy białka, delikatnie mieszamy.  * W granuszku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do szprycy z dość dużą końcówką, wyciskamy ciasto na olej tworząc spirale. Smażymy na rumiano z obu stron. *Przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Pączki z serka mascarpone 174

Szybki przegląd lodówki zaowocował jeszcze szybszym wypiekiem. Gdzieś się przyczaił serek mascarpone. Do czegoś trzeba go było zużyć. Podpowiedzi udzieliła mi Dorota Smakuje , wychodząc z propozycją na pączki z serka mascarpone.   Składniki: - 250g serka mascarpone (miałam trochę więcej, proporcje dopasowałam do ilosci serka) - 1,5 szkl mąki tortowej - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka rumu (lub innego alkoholu(...)miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć

mojewypiekiinietylko
Beza. Wszystko co najważniejsze 305

wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około 120-130⁰C. Najlepiej wychodzą w piekarnikach z termoobiegiem. Pamiętajcie(...)przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova

Karo in the Kitchen
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 238

żywe stokrotki :) Możecie użyć dowolnych, jadalnych kwiatów ale pamiętajcie aby brać je ze sprawdzonego źródła, najlepiej z własnego ogródka. Ja zrywam je w ogródku działkowym rodziców :) Deser jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu. Początkowo obawiałam się czy mi wyjdzie bo nigdy wcześniej nie robiłam rolady ale jestem zadowolona z efektu. No i najważniejsze, że smakuje! Jeśli się skusicie(...)budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej) masa ciemna na ciasto: 4 jajka 0/5 szklanki cukru

Mienta blog