WIENIEC Z KRUSZONKĄ Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 235okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest to, że nie ma ono w swoim składzie odrobiny tłuszczu, co oczywiście obniża jego kaloryczność i nie jest mocno słodkie. Robi się je bardzo szybko i prosto, dlatego gorąco polecam przepis. Składniki: 400 g mąki
Walijskie Pichcenie
Katarzynki 204łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować (grubość wedle upodobań). W razie problemów podsypać mąką. Wykrawać foremką dowolne kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12-15 min w temp. 180 st. Pierniczki bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, jednak szybko twardnieją. A następnie z czasem kruszeją. Smacznego
My sweet a life
Racuszki nadziewane mięsem 245Dziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo, a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej. A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek oleju
magiczna kuchnia Kasi
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 173PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb
Moja Książka Kucharska
Torcik z adwokatem i brzoskwiniami 187łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje. Po upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu biszkoptu, dopiero gdy jest już gotowy do przełożenia na paterę. Z masą trzeba postępować dość szybko aby nie zdążyła za bardzo stężeć zanim położymy górną warstwę. Normal
W garach u Gosi
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 270wystudzeniu delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć
To co kocham
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 244dłużej się rozpuszcza trzeba potem lekko przestudzić, u mnie poszło szybko, bo wyjęłam je odpowiednio wcześniej z lodówki). Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut. do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce
Kolorowy Przepisownik
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 233składamy w pół i tak przez około 7 minut (ciasto ma być elastyczne, ale nie powinno rozlewać się po stolnicy) - po uformowaniu bochenka, ten powinien zachować swój kształt. W razie potrzeby, podsypujemy mąką orkiszową* . * robimy to w miarę ostrożnie, gdyż mąka orkiszowa powoli wchłania wodę więc można szybko przesadzić z nadmiarem mąki Formujemy
Moja Książka Kucharska
Naleśniki black end white z owocami 229Naleśniki black end white z owocami Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik
Ogrodnik w podróży
Paszteciki z kapustą i grzybami 459drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już gotowy i przestudzony farsz, to zaopatrujemy się w trzy płaty ciasta francuskiego (nie jestem tyranem i nie karzę wam robić własnoręcznie ciasta
ladykitchen
Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami 1938Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je
Kulinarne Przeboje
Paszteciki z pieczarkami 202Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami. Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek
Codziennik Kuchenny
Wiejski kisz z karkówką 185Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróży
Rogaliki kokosowe 209słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować. Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka 3,2%, 70 g cukru trzcinowego, 2 jajka, ciasto: ok. 800 g mąki, typ 480, 25 g świeżych drożdży
Moniki Smakołyki
Uszka z grzybami 388najbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie z nimi poradzi. Uszka są idealne do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj Zresztą spróbujcie sami. Z podanych składników wyszło mi ok. 70 uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz
Passion of Cooking