szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1196/2080)

Zielona uczta: jesień zima – Nigel Slater 135

Jedz , kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato Zielona uczta: jesień, zima to kontynuacja bestsellerowych książek Jedz i Zielona uczta: wiosna lato . Cała seria to zbiór wegetariańskich przepisów na szybkie i proste dania z sezonowych składników. Gdy zaczyna się jesień, nasz organizm domaga się potraw sycących i rozgrzewających. Potrzebujemy pożywienia, które utrzyma nas w zdrowiu i wprawi w dobry nastrój(...)talerza, w cieście, chochlą, na kuchence, na deser. Tak, jak w poprzedniej części każde danie opatrzone jest apetycznym zdjęciem, a przepisy wyszukujemy, tak jak najbardziej lubię, po składnikach. “ Nigel to cholerny geniusz! ” – Jamie Oliver Nigel Slater jest autorem książek, artykułów prasowych i programów telewizyjnych. Jego książki kucharskie, w tym Appetite, Jedz. Mała księga szybkich dań, Kitchen Diares

Tajemnice Smaku
Chałka 126

domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż ta ze sklepu. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie. Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę(...)upiec w takim rozmiarze tylko dlatego, że piekarnik jest olbrzymi, jeśli posiadacie standardowy rozmiar piekarnika, przygotujcie dwie mniejsze. Podczas pieczenia kontrolujcie stan przypieczenia skórki, jeśli zauważycie, że chałka zbyt szybko nabiera kolorów, zmniejszcie temperaturę o 10-20 st C, to zapobiegnie nadmiernemu przypieczeniu skórki. Jeszcze słowo o formowaniu chałek można zrobić to na wiele sposobów. Zaplatając ją w klasyczny warkocz

SprawdzonaKuchnia.pl
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 224

zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce(...)ciasta. Ułożone na blaszce posyp niewielką ilości soli gruboziarnistej. Piecz do zrumienienia w 170-180°C przez 8-12 minut. Moje krakersy były bardzo małe i nie do końca tej samej wielkości (ale w tym ich urok), część zrobiłam w formie ciasteczek jak na markizy, więc piekły się raptem 8-9 minut w 170°C. W wyższej temperaturze szybko się

Anioszek w kuchni
Rumuński sernik. 226

Następnie dokładamy owoce, pianę z białek i delikatnie mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 40 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (w foremce).      Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy wszystko(...)naprawdę szybko gęstnieje). Jeśli chcemy, żeby śmietana nam się dobrze ubiła musi być ona naprawdę dobrze schłodzona. Ja godzinę przed ubijaniem wyjmuję ją z lodówki, przelewam do wąskiej, wysokiej miski i razem z miską chowam do lodówki. Gdy galaretka już zaczyna tężeć ubijamy śmietanę, aż będzie sztywna. Następnie cienką strużką, pomalutku, ciągle ubijając wlewamy galaretkę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, częścią

Rozpustne gotowanie
Ciasto Egzotyczna Fantazja 204

Dokładnie mieszamy. kakaowe: ¼ bazy 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupkami po łyżce każdego rodzaju ciasta, jedno obok drugiego, potem jedno na drugim aż do wykończenia całości.  Wyrównujemy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.   Studzimy i kroimy na dwie równe części: Składniki(...)drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje* Polewa: 120 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao( czubate) 4 łyżki mleka 1 czubata łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. WYKONANIE: blat ciasta

Domowe ciasta
Zakwas 223

chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi czy też poprawia strawność pieczywa. Samo przygotowanie zakwasu jest proste i szybkie. Należy tylko cierpliwie poczekać kilka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placki gryczane – 2 składniki – BLW 156

Placki gryczane – 2 składniki – BLW to mój pomysł na danie dla niemowlaka przy rozszerzaniu jego diety. Można je podać od 7 miesiąca, choć tak

Dorota Smakuje
Kulicz cruffin 253

kilka dni. Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką  z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać

Obiad gotowy
Domowa chałka z kruszonką 120

ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 wałeczki, spleść chałkę i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st C bez termoobiegu. Zimne masło na kruszonkę posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować za pomocą pędzelka białkiem, a następnie

Krylowa Kuchnia
Lukier z białek 125

Przy ozdabianiu wielu ciast i ciasteczek wykorzystywany jest lukier. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, my przedstawiamy jeden z nich – lukier na białkach. Doskonale sprawdził

niecodziennikpary
Domowe pączki 1210

Tłusty czwartek bez domowych pączków nie istnieje. Znikają ze stołu zanim zdążą wystygnąć. Każdy się nimi zajada i zapomina o kaloriach. Są po prostu pyszne.

Prosty przepis na
Prosty chlebek pszenny na drożdżach 193

delikatny i długo świeży. Jedyna wada to to, że za szybko znika. Składniki: 0,5kg mąki pszennej chlebowej paczka suchych drożdży około 7g 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 20g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki soli Przepis: W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. (Ciasto powinno mieć lepką konsystencję), Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

tyfranbox
Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą 152

Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzechami i mleczną czekoladą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: Ciasto na ciasteczka: 260g mąki pszennej 200g zmielonych orzechów włoskich 200g masła extra 80g  cukru pudru 2 żółtka 3 łyżeczki cukru

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z brzoskwiniami, czyli Peach Cobbler w bezglutenowej wersji 149

Peach cobbler to szybki przepis na smakowity deser, który najlepiej podawać na ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam Dla amatorów deserów

Lamarida.pl