Pomieszało się tej naszej zimie z jesienią, pomyliły kolory Matce Naturze. Zamiast bieli mamy szarości i brązy, zamiast całodniowych wygłupów na śniegu, szybki spacer w kaloszach i dzień z książką pod kocem. Nie, żeby narzekała, choć tęsknię za prawdziwa zimą, jesień również należy do moich ulubionych (tak, tak, mam ulubione cztery pory roku; trzy lubię na równi, czwartą trochę tylko(...)mniej). Piękne "Księgi Jakubowe" wciągają (a niby nie mam czasu;) ), deszcz robi wyjątkową scenografię. Jak w tej sytuacji nie skusić się na kawałek pysznego ciasta? Miękkiego, delikatnego, z chrupiącą skórką i orzeźwiającym aromatem cytryny. Odrobina Słońca przy akompaniamencie deszczu. Składniki (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 200 g mąki ryżowej 180 g masła 140 g drobnego cukru trzcinowego
OliveandThymeDziś zapraszam na pięknie pachnące, wilgotne i bardzo smaczne ciacho. Proste i szybkie w wykonaniu - nie ma opcji, żeby komuś nie wyszło - zawsze się udaje :) W sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść(...)zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 45-50 min.U mnie wystarczyło
Domowa Cookierenka Agiwłasnego uznania. U nas nie doczekały się tego etapu;/ Zbyt szybko zniknęły. Świetnie się je przyrządza z maluchami. Mogą się wtedy wykazać swoją pomysłowością:) Oto przepis: 350 g mąki pszennej 250 g masła 125 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie przyprawy korzennej (20 g) Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po schłodzeniu
Krokusowy Domczasami, no cóż nie wychodzi i trzeba kombinować dalej Tym razem się poszczęściło i sami zobaczcie co z tego wyszło. Na pewno niejednokrotnie mieliście podobną sytuację. Robicie kruche ciasto, majonez, albo inny przepis do którego potrzeba Wam kilka żółtek. No ale co z białkami? Fakt, faktem można je z powodzeniem wykorzystać do panierowania na przykład kotletów. Ale czy zastanawialiście się(...)temperatura musi być bardzo wysoka, aby chmurki szybko się usmażyły a nie nasiąkły za bardzo tłuszczem (minimum 170°C). Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Przesiewamy do nich mąki i delikatnie mieszamy (za pomocą łyżki), aż składniki się połączą. Na rozgrzany tłuszcz (u mnie we frytkownicy temperatura 190°C) wrzucamy ciasto, formując za pomocą dwóch łyżeczek chmurki
PatiGotujeLato to czas kiedy szukamy deserów nie tylko lżejszych, ale przede wszystkim tych, które są szybkie w wykonaniu. Jednym z nich są muffiny. Przepisów na nie są tysiące. Wiele pojawiło się już na blogu. Dziś proponuję kolejną ich pyszną wersję. Umilą nie tylko relaks przy popołudniowej kawie, ale również sprawdzą się idealnie zabrane na rodzinny piknik. Składniki: 3 jajka(...)pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej a na końcu pokrojoną drobno czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej z nich przekładamy porcję ciasta – mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego
Fascynacje Animisce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni *** *** Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę *** *** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników(...)piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami
Blog z Apetytemsłodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)dokładni mieszamy. Jajko rozkłócamy widelcem i dodajemy do ciepłego masła z cukrem i kakaem. bardzo szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy
MamaOskarkaMuffiny pomarańczowe :) z plasterkiem pomarańczy, sokiem pomarańczowym i miodem. Rozpływające się w ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 4 łyżki stopionego masła 1,5 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy. Na pomarańcze rozkładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy muffinki z formy i podajemy plasterkiem pomarańczy u góry. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWADawno jej nie piekłam i to był błąd. Ciasto wyszło przepyszne. Babka z majonezem z tego przepisu jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczane są razem i miksowane. Prościej już się nie da;) Babka majonezowa jest niezwykle pulchna i mięciutka. Jak użyjecie swojskich jajeczek to dodatkowo wyjdzie żółciutka;) Ta babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż
Rusty Forknaleśniki powinny ładnie zmięknąć i podczas jedzenia rozpływać się w ustach. Przepis na ciasto naleśnikowe, którym chciałabym się podzielić z wami jest bardzo proste do wykonania, robi się je szybciutko i przy smażeniu nie ma (a przynajmniej nie powinno być) żadnych problemów. Po zdjęciu z patelni szybko robią się mięciutkie i idealne do jedzenia. Nie ma tu dodatku cukru dlatego(...)pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy słodki smak, a podając na wytrawnie nie potrzebujemy słodkiego ciasta naleśnikowego. Ten przepis jest dodatkowo wspaniały, ponieważ dodajemy tu trochę wody gazowanej co powoduje, że naleśniki są jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki
Jedzeniomaniaminut do wyrośnięcia. I gotowe! Teraz formujemy z ciasta dowolny kształt, pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C i wcinamy. Powodzenia w poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plpyszne ciasto czekoladowe bez glutenu i bez laktozy, ale za to z dodatkiem warzyw Bardzo lubię buraki. To takie warzywa, które pasują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Można ugotować na nich zupę, upiec ciasto, a nawet.. zrobić lody! Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na proste ciasto czekoladowe, którego bazą są właśnie gotowane buraki. Ciasto(...)upiec dobre ciasto bezglutenowe to jest sztuka. Najczęstszy zarzut do wypieków z mąk bezglutenowych jest taki, że są suche. W tym przepisie o odpowiednią wilgotność ciasta zadbały właśnie buraki. Ciasto z dodatkiem buraków jest bardziej mięsiste i elastyczne, jego smak jest głębszy. Przy tym zupełnie nie czuć w nim smaku buraków. Generalnie warzywne dodatki do ciast, takie jak: buraki, dynia
Wiszniówkafoliowej torebki,splaszczyč i położyć na 15 minut do lodówki.Potem ciasto rozwałkować, i wyciąč koło wielkości patelni ( duża) ciut więcej, na której będziemy robić odwracane ciasto.Odkladamy na bok. Przygotować 4 jabłka zielone lub inne , ale takie które nam się zbyt szybko nie rozpadną.Obrac je i pokroić na 4 części każde bez gniazd nasiennych. Karmel(...)dołu,zmniejszyć na mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic w karmel , walkujemy ciasto na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZapobiega ona rozprzestrzenianiu się aromatycznego zapachu sałatki w całej lodówce. Dlatego możemy bezpiecznie przechowywać ją obok ciast czy deserów. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny ryż , dynia , dynia marynowana , Jan Niezbędny , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , sałatka , suszone pomidory , warzywa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzygotowanie tego ciasta jest ekspresowe. Polecam w sytuacji kiedy niespodziewanie zadzwonią nasi znajomi z informacja, że za godzinę do nas wpadną. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i gotowe! Nie potrzeba do niego żadnych wyszukanych produktów. Zazwyczaj wszystko mamy pod ręką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Bardzo szybko znika wówczas z talerzyka :) 2 jajka 1 i 1/4 szklanki
Krokusowy Dom