Szarlotka twarzy ma wiele i z pewnością można o niej napisać całą książkę. Zatem i u mnie znowu o niej będzie, ale tym razem w błyskawicznej
Analiza SmakuCiężki i mocno zbity sernik z dodatkiem chałwy. Dostałam od znajomego jakiś czas temu chałwę, która przywiózł z podróży. Lubię czasami kawałek jej zjeść, ale wiadomo
zdrowo i aktywnieCiężki i mocno zbity sernik z dodatkiem chałwy. Dostałam od znajomego jakiś czas temu chałwę, która przywiózł z podróży. Lubię czasami kawałek jej zjeść, ale wiadomo
Zdrowie i pysznie na talerzuŁatwe i szybkie muffinki czekoladowe, które udadzą się każdemu! W przygotowaniu nie ma żadnej trudności – wystarczy wymieszać składniki łyżką, przelać do foremek i upiec. Są świetnym rozwiązaniem, gdy na szybko musisz przygotować coś słodkiego… dla siebie …dla rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów
Kulinarne S.O.S.Łatwe i szybkie muffinki czekoladowe, które udadzą się każdemu! W przygotowaniu nie ma żadnej trudności – wystarczy wymieszać składniki łyżką, przelać do foremek i upiec. Są świetnym rozwiązaniem, gdy na szybko musisz przygotować coś słodkiego… dla siebie …dla rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów
Kulinarny S.O.S.Zestawienie moich najlepszych serników, które Wam zasmakowały. Serniki są zdecydowanie moimi ulubionymi ciastami. Nie mam swoich ulubionych, kocham je wszystkie zarówno te na zimno jak i
zdrowo i aktywnieZestawienie moich najlepszych serników, które Wam zasmakowały. Serniki są zdecydowanie moimi ulubionymi ciastami. Nie mam swoich ulubionych, kocham je wszystkie zarówno te na zimno jak i
Zdrowie i pysznie na talerzuWysyp świeżych, dojrzewających na słońcu warzyw coraz bliżej, na razie korzystamy z tych szklarniowych. Ostatnio w naszej kuchni zagościły spore ilości cukinii, z których przygotowaliśmy trzy
niecodziennikparySłynna zebra na pełnoziarnistej mące. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest
Zdrowie i pysznie na talerzuSłynna zebra na pełnoziarnistej mące. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest
zdrowo i aktywnieSzybkie do zrobienia ciasteczka, o intensywnym aromacie cytrynowym. Smakują świetnie przełożone ulubionym dżemem jak i posypane tylko cukrem pudrem. Składniki (35 szt): ciasto: masło 130 g, cukier puder 100 g, cytryna 1 szt, żółtka 2 szt, mąka pszenna 200 g, skrobia ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Masło
kulinarne odsłony patinajlepsze przepisy na obiad, śniadanie, kolację oraz deser. Wszystkie są w bardzo zrozumiale opisane, a poza tym są szybkie i nieskomplikowane. Poza przepisami znajdziemy garść porad, które przydadzą się każdej pani domu np jak naostrzyć nóż kubkiem, co zrobić by ciasto nie zamieniło się w zakalec, czy jak uratować zbyt pikantną potrawę. Kilka sztuczek była mi dobrze znana
Cynamonowe szczęścieNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy nie
zdrowo i aktywnieNietypowe ciasto, które każdego zaskoczy swoim smakiem. Zamiast płatków warto spożywać otręby, które zawierają więcej błonnika, nawet w ciastach. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie/Średnie Witajcie
zdrowo i aktywnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieCiasto ucierane, czyli klasyka. Maślane i pulchne ciasto w połączeniu z kwaskowymi śliwkami i chrupiącą kruszonką zawsze się sprawdzi i każdemu posmakuje, a z kawą jest
Analiza SmakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniewłaśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę składniki : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej
Ogrodnik w podróżyNiyrołz1 chce nōm2 sie czego słodkego, ale sie czowiek myśli: dlo jednego abo dwōch sie niy opłaci piyc, za kans3 tego bydzie, sie zmarnuje i [...] Artykuł
Chop w kuchniProsty i szybki w wykonaniu. Bardzo delikatny, kremowy, aksamitny - wręcz "mazisty". Idealny dla wszystkich lubiących tego typu serniki. Warunkiem uzyskania takiej konsystencji jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie. Polecam
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was bardzo szybkie i bardzo pyszne bagietki. Były one kolejnym wyzwaniem w grupie Ewy z bloga BaBy w kuchni . Okazało się, że są rewelacyjne. Ciasto nie potrzebuje wyrastać. Bagietki rosną tylko 15 minut, już uformowane na blaszce. Po upieczeniu są mięciutkie i delikatne, pozostają takie jeszcze na drugi dzień. Przepis zostaje u mnie na stałe
Agusiowe smakołykiprostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła. Jak przygotować chrusty Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić, czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeśli się wynurzy smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym
Podstawy GotowaniaMałe pączki z konfiturą Puszyste, delikatne i długo zachowujące świeżość mini pączusie z konfiturą. Łatwe w wykonaniu i przepyszne. Polecam! Składniki: 80dkg mąki pszennej
Blog z ApetytemDziś 14 luty, dzień zakochanych. Oczywiście w taki dzień nie może zabraknąć smacznego deseru. W tym roku postawiłem na nieco inne rozwiązanie i przygotowałem deser w
Programista w kuchniNietypowe ciasto, które każdego zaskoczy swoim smakiem. Zamiast płatków warto spożywać otręby, które zawierają więcej błonnika, nawet w ciastach. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie/Średnie Witajcie
Zdrowie i pysznie na talerzuSōm1 take dni, kej2 by sie chciało co słodkego, ale niy mōmy za kans3 czasu i- niy ma sie co cyganić4– niy chce sie nōm
Chop w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieTyle wytrwać, bo to już trzeci rok! :) Nawet nie zauważyłam jak szybko to minęło. Niestety tortu nie było, ale za to świętowałam urodziny bloga przy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany […] Artykuł Pink Envelope – trzeci
Pink Envelopezsypać do woreczków, bo mrożę partiami cieniutką warstwę, by nie były posklejane. Zimą przyjemnie będzie zjeść kawałek ciasta z takimi letnimi owocami. Dziś z kolei mam dla Was pomysł na muffinki, a ich przygotowanie też jest proste i naprawdę szybkie. Łączymy tylko składniki mokre, osobno suche, łączymy razem i dodajemy porzeczki. Banał! Dodatkowo porzeczki możecie zamienić na jagody, borówki
Kuchnia w czekoladziePoczątkowo sądziłam, że wpis ten nie ukaże się na blogu, gdyż mnie te pralinki nie zachwyciły. Oderwać natomiast nie mogły się od nich moje chłopaki. Z
Smaki Na TalerzuNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy nie
Zdrowie i pysznie na talerzupolewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity - widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka
Kuchnia MagdaLenypogoda straszna, spać się chce, a zaczęły się u nas właśnie ferie zimowe. Szkoda, że ten śnieg tak szybko zniknął, ale pocieszam się tym, że zapowiadają jeszcze zimę i siarczyste mrozy od przyszłego tygodnia ;-) Teraz o naleśnikach ;-) Niedawno robiłam pyszne ciasto banoffee na biszkopcie teraz moje starsze dziecko zapragnęło takich naleśników. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam tutaj
kruche babeczkitrzeba coś przygotować dla gości, bo przecież chipsy i paluszki nie wystarczą ;) Oto moja propozycja na łatwe i szybkie przekąski, tak zwane finger foods, które można podać na Imprezie, nie tylko na Sylwestra, zapraszam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak zawijany w cieście filo Kulki z łososia Kiełbaski w cieście drożdżowym Paszteciki z chorizo Muffinki z porem i kiełbasą Bułeczki
Delusional TrineMam całkiem sporo przepisów do publikacji jeszcze przed świętami, więc pewnie będzie więcej nowych wpisów na blogu Dzisiaj mój kolejny eksperyment, tym razem puszyste ciasto bezglutenowe
FitkotW tym roku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg
FitkotOstatnio wszystko się jakoś nawarstwiło i stąd moja nieobecność na blogu, ale już postaram się wrócić, bo mam całą masę nagromadzonych przepisów, zdjęć i drugie tyle
FitkotWarto mieć przepisy, które nie wymagają dużo pracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze –
MarcinChefCiasto dla każdego! - nie potrzebujesz wagi, ani miarki - nie potrzebujesz miksera, bo mieszasz wszystko łyżką - składa się z niewielu, łatwo dostępnych składników - szybko się robi i piecze - jest puszyste, wilgotne i cudownie orzechowe Czas przygotowywania: 15 minut Czas pieczenia: około 40 minut Forma: mała keksówka lub tortownica do 22 cm średnicy
AniaGotuje.plKonfitura z żurawiny to przepyszny dodatek do tortów i ciast. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów, np. w torcie Rocher. W ubiegłym roku zrobiłam sobie kilka małych słoiczków, które niestety szybko zniknęły. Dlatego w tym roku na pewno zrobię ją ponownie. Może tym razem spróbuję jak smakuje z dodatkiem
Słodki PomysłSKŁADNIKI 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek garść różnych orzechów 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka lub wody 1 jabłko 4 białka
harrisaoryginale ale nie wszystkim moim gościom �� ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 23 lutego 2017 02:28 Jasne, nie każdy lubi takie mniej słodkie ciasta. Ja nie jestem fanka bardzo słodkich ciast;) Bardzo ciekawy pomysł z tym jogurtem. A dużo go Pani daje? ODPOWIEDZ ANONIMOWY 25 stycznia 2017 17:58 zrobione i zjedzone prawie natychmiast przez domowników ;-) pycha! ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO(...)zamiast ich dam jednego banana więcej lub miód to będzie ok? Prosze o szybką odpowiedź bo chce upiec na tłusty czwartek ;) ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 23 lutego 2017 02:21 Daktyle można zastąpić innymi suszonymi owocami np.śliwkami bo one pełnią też ważna rolę w konsystencji ciasta. Szczerze to nie wiem jak ciasto wyjdzie po zamianie na miód i dodatkowy
Kuchnia MagdaLenyDziś 14 luty, dzień zakochanych. Oczywiście w taki dzień nie może zabraknąć smacznego deseru. W tym roku postawiłem na nieco inne rozwiązanie i przygotowałem deser w
Programista w kuchniZnowu słodkości? Ja wiem, że Wam to się jak najbardziej podoba 😀 Akurat jest promocja na banany🍌 😄to trzeba skorzystać z tego i zrobić pysznego placka 😇 Co
Zdrowie i pysznie na talerzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 (wychodzi 8 pasztecików) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g
JejKuchniaW tym roku róża jadalna miała całkiem dużo kwiatów, więc mogłam spróbować nowości i część wykorzystałam w wypiekach. Niestety na konfiturę płatków było zdecydowanie za mało
FitKotzrobić gdy zostanie nam po upieczeniu ciasta porcja biszkoptu albo gdy chcieliśmy upiec ale wyszedł nam zakalec, no ewidentnie coś się nie udało? Można go wykorzystać do przygotowania szybkie deseru z owocami. Ja wykorzystałam do tego mrożone maliny Poltin o, galaretkę i śmietanę. Wyszedł mały, elegancki deserek, który zaspokoił naszą chęć zjedzenia czegoś słodkiego . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajprostszy deser ever na weekend to owoce pod kruszonką tzw. crumble truskawkowe. Polecam teraz póki jeszcze sezon trwa :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKolejny przepis na ciasteczka. Tym razem są to ciasteczka drożdżowe moczone w wodzie. Wbrew oczekiwaniom ciastek wcale nie czuć drożdżami. Są megaaa kruche. Te ciasteczka zawsze
PatiGotujeumyciem ich i starciem na tarce na dużych oczkach. Dlaczego zapiekanki są idealne na przyjęcie? przygotujesz je bardzo szybko nie są drogie możesz przyszykować je dzień wcześniej. Wystarczy, że zabezpieczysz je folią aluminiową (ja przechowuję je w plastikowym pojemniku na ciasto) i włożysz do lodówki. Podczas przyjęcia wystarczy włożyć je do piekarnika na kilkanaście minut i gotowe! jeśli
Mojewlasne.plinspirujące jest odkrywanie rożnych kuchni świata. Najsmaczniejsze okazują się być te najprostsze potrawy, tworzone przez gospodynie na szybko. Tak jest również w przypadku chaczapuri. Jest to prosta potrawa, którą każda gruzińska gospodyni robiła na swój sposób i na rożnym cieście. Ale nie samo ciasto jest tutaj najważniejsze, podstawa każdego gruzińskiego chlebka to sery, które nadają mu tego wyjątkowego smaku
W kuchennym oknie EwyPrzi fajerze 1 to chciałoby sie gojści 2 czym zaskoczyć, ale żeby tyż przi tym niy mieć za kans roboty. Te łōdki 3 to żech sie
Chop w kuchniOwsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również innej, ulubionej mąki. Ciasto idealnie smakuje z kakaową polewą oraz dodatkami i bakaliami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 100 g mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej) 100 g płatków owsianych lub jaglanych
Via GustoPiękne i pyszne ciasto mega czekoladowe dla wszystkich wielbicieli czekolady. Tutaj jest jej dużo i dzięki temu jest obłędne w smaku, polecam gorąco. Robi się szybko i znika szybko przy kubku koniecznie gorzkiej kawy czy herbaty, polecam. Bardzo czekoladowe brownie z czekoladą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebędzie oznaczało, iż ciasto 'ruszyło' i jest gotowe do użycia) Krok 3. Za pomocą chochelki nabieramy porcje ciasta, wylewamy do gofrownicy i pieczemy na złoty kolor, aż będą chrupiące. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Uwaga: gofry te szybko znikają z talerzy ;) Smacznego :) *zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy
Moja Książka KucharskaTakie mini calzone dla każdego :) Szybko się robi, bardzo smaczne :) Do środka potrzebujemy pół kg mięsa i przyprawy...sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek. wszystko razem łączymy :) Ciasto drożdżowe zagniatamy z 2 szkl. mąki, 1/2 kost.drożdży, pół łyżeczki cukru, szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy
chleba naszegoZdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. I jeśli tylko w spiżarce czekają wyłuskane orzechy włoskie i zapas bułki tartej, to śmiało można rzec o nim, że jest szybkie w przygotowaniu. A nawet bardzo
gotować!Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo
KuchniaWeDwoje.plPomysł na szybką tartę z łososiem wędzonym, brokułami, pomidorkami oraz serem mozzarella. Wykonana jest na spodzie z pokruszonych krakersów, dzięki temu nie musimy zagniatać ciasta i oszczędzamy czas. Idealna na kolację! Składniki: ok. 250 g krakersów 120 g masła 1/2 brokułu 100 g łososia wędzonego 5-6 pomidorków koktajlowych 1 kulka sera mozzarella 250 ml śmietany 30% 4 jajka
Kuchnia MagdaLenyI mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem
FitKotpotraw. Przepisy są napisane w sposób bardzo przystępny, a produkty ogólno dostępne. W wykonaniu są proste, takie na szybko, ale znajdziemy również kilka, które będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb faszerowany pieczoną papryką i tuńczykiem - mniam :-) Placek na cieście francuskim z pomidorami cherry i serami :-) Sałatka z pieczonych buraków z malinami :-) Czy pieczony indyk :-) Oprócz zdjęć potraw znajdziemy
kruche babeczkimikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
BullioSzybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki. Bułki grahamki z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty . Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są
IMPRESJA SMAKUCzęsto zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. To może być piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak. Składniki: Ciasto (keksówka 36x12cm): 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu naturalnego płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody
Pyszności SłodkościKluseczki kładzione to sposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne! Składniki: 1 dojrzały banan 125g serka mascarpone 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce (porzeczki
Kolorowy PrzepisownikKolejna pyszna przekąska, która bardzo szybko znika. Cukinię ( klik ), fasolkę ( klik ) oraz parówki ( klik , klik ) - już Wam prezentowałam. Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Ciasto czosnkowo-paprykowe idealnie się z nimi komponuje. Ja je uwielbiam w wersji solo, ale wyśmienicie pasują do lekkiego sosu. 400g pieczarek Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki
Di gotujeFajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!! 1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie Jajko
Jadło i czytadłoJeśli jesteście miłośnikami czekolady to zapraszam. Nie miałam czasu na upieczenie ciasta, ale zrobiłam bardzo czekoladowy deser z malinami. Oczywiście można wykorzystać dowolne owoce np. truskawki, kiwi, pomarańcze .... No cóż, takie smakołyki zawsze szybko znikają i jutro pewnie upiekę jakieś ciacho. A może czekoladowe :) Hi hi Składniki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 80 g cukru
O kuchni z uczuciempapieru do pieczenia, szczelnie zawinąć, żeby czekolada się nie wylała, odciąć czubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja: forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji
SzczyptaSmaQmikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bullionasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Rady: Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy jogurtowej
Smakołyki AsiWyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka
Podróż w kulinarialikieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS
breakfast of dreamsIdealne połączenie w sezonie na czerwoną porzeczkę. Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka bezowa pianka. Rozpływa się w ustach i zachwyca kombinacją dwóch sprzecznych nut smakowych. Robi się łatwo i szybko
Milion Smakówważniejsze nikt się nie przyznaje do ich pożarcia....:). I co mi pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :). Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki
Apetyczna babeczkajego rankingu śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna Kuchniawsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej, na łyżkę nabieramy porcję ciasta i wylewamy na tłuszcz tworząc fantazyjne wzorki. Smażymy kilkanaście sekund na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem! UWAGA! Do szybkiego zajadania
Ostra na SłodkoSzybkie i proste ciastka francuskie z nadzieniem z nutelli. W sam raz dla niespodziewanych gości lub na karnawałowe przyjęcie. SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego nutella 1 jajko 1. Ciasto rozłożyć na płasko. Pociąć w prostokąty (u mnie poziomy "pasek" dwóch ciastek miał ok 6 cm wysokości i 15 cm szerokości), nałożyć po łyżeczce nutelli i zawinąć ciastka. 2. Brzegi dobrze
Kto ugości moich gości?nutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach… Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra, tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki: 250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka
Made By Mom And Sonwycinamy ozdoby. Przyklejamy na wierzch sernika za pomocą kleju spożywczego według inwencji twórczej :) Ciasto przygotowywane z okazji parapetówki w nowym mieszkaniu (prawie po roku mieszkania, więc w sumie nie takie znowu nowe) rozeszło się tak szybko, że nie miałam okazji, żeby zrobić zdjęcie środka (no dobra, trochę też się zagapiłam, hyhy). Musicie mi więc uwierzyć
sama złodyczprzekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy
UgotujmyTo.plobiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod lupę ;) Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące. Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad. Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * ziemniaki – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – ok. 120 g * jajko – 1 szt * sol – do smaku
Ostra na Słodkochudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa
Walijskie Pichcenielejka ciasto poruszając przy tym ruchem spiralnym-tak by tworzyły się jakby gniazdka Do lejka wlewamy niewielką ilość ciasta , tak by chruścik, który silnie rośnie swobodnie zmieścił się w małym garnuszku Gdy zrumieni się po jednej stronie (dzieje się to szybko), przekręcamy na drugą stronę Po ocieknięciu z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem
Proste PotrawySzybka, tania i łatwa w wykonaniu przekąska będzie świetnym dodatkiem do wieczornego seansu filmowego lub grilla w gronie przyjaciół. Składniki - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - ser żółty z plastrach Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę
Świat Smakuzdrowy, a zawiera syrop g-f to tym bardziej go nie kupię. Taki mały protest ;) A dziś proste, szybkie i zdrowe śniadanie lub deser. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego użyj zwykłego - w tym przypadku wa nilin owy używany do ciast raczej nie będzie pasował :) Pomarańczę (nie pomarańcza!;P) możesz zastąpić borówkami, truskawkami, jagodami, mandarynkami... itd ;) Deser przygotowany
Kraina Tysiąca SmakówBrak czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki
Pasja Smakusmaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu
Mia Cucina Sofietasię w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego
Przysmaki Karolkioliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr mleka (do ugotowania kalafiora) 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski(...)oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić. Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć
DietologPyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza Polewa(...)sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem
Na Ciasteczkowych Papierachuzyskania jednolitej konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe. I hop, na patelnię. Pamiętajcie, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Dzisiaj przesmarowałam swoją odrobiną olejku kokosowego. Po wylaniu ciasta na patelnię zmniejszamy ogień / poziom nagrzania płyty do minimum. Ja zawsze zwracam uwagę na to, aby powierzchnia była podgrzewana równomiernie, czyli duży palnik - malutki ogień. Kilka minut, sprawdzamy, czy nie przywiera. Dobrze(...)rozpadają :) Aby spokojnie przewrócić naleśnik na drugą stronę użyjcie teflonowej szpatułki - i zróbcie to szybko. Ciach ciach i smażymy z drugiej strony, dosłownie 2 minutki :) Dzisiaj robiłam jeden duży naleśnik na patelni o średnicy około 25 cm - ale równie dobrze możecie zrobić z tego ciasta małe pancakes - jeśli się na to zdecydujecie, dodajcie mniej wody, aby ciasto było gęstsze
Spektrum Smakutych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów(...)Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam
Słodki sentymentzrobiłam z nich szarlotkę. Okazało się, że podczas obróbki termicznej szybko zmiękły i zaczęły się rozpadać. Szarlotka wyszła bardzo dobra. A żurawina trafiła tu w sumie przypadkowo. Zostało mi trochę i chciałam ją w końcu wykorzystać, to dorzuciłam do uprażonych jabłek. Połączenie bardzo dobre😋 Składniki (blaszka 27x34cm): Kruche ciasto: 4 żółtka 250g masła/margaryny 3 szklanki mąki (dałam pół krupczatki
Kuchnia domowa Aniwymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2) . Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik i cały czas energicznie mieszając, chwilkę jeszcze gotować, aż zrobi się(...)tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą
Świat Ciastasłońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki(...)cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi. Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY
ladykitchenzastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne, należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach, mące i tym co było w zasięgu ręki(...)gospodyni. Wróciła z pola, musiała coś szybko ugotować, zrobić obrządek i znów iść w pole. Nie było czasu na długie mieszanie w garach. Maria Ochorowicz - Monatowa (1866 - 1918) w swojej książce podała taki przepis na dołki. Ćwierć litra mąki i trzy dkg drożdży zarobić letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu. Gdy się rozczyna ruszy, wbić trzy całe jaja
Dieta moja pasjakońcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej
Blondynka Gotujekurczaka w postaci siekanych kotlecików goszczą u nas często na obiedzie, w różnej wersji. Bardzo je lubimy, są idealną alternatywą dla zwykłych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. Dziś polecam Wam świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii(...)olej i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch strona po około 4 minuty, na mocno rumiany kolor *** *** Usmażone kotleciki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na gorąco (chociaż na zimno też bardzo dobrze smakują), z ziemniakami i surówką lub w bułce jako hamburgery *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemświetna opcja, kiedy nagle dowiadujesz się, że znajomi wpadną na kawę. By sobie uprościć smażenie ciasto przekładam do worka cukierniczego, ale jeśli nie posiadacie, to śmiało możecie użyć zwykłego worka, tylko takiego grubszego i uciąć jedną końcówkę. Smaży się je bardzo szybko, bo każda partia to zaledwie 2-3 minutki w oleju. Sukcesu faworków nie powtórzyły i nie mam absolutnie(...)sodą oczyszczoną. Mieszamy na jednolitą masę, konsystencją przypominające bardzo gęstą śmietanę. Przekładamy do dużego worka cukierniczego i ucinamy jego koniec tak by otwór miał średnicę ok 1cm. Worek z ciastem bierzemy do jednej ręki, nożyczki do drugiej, wyciskamy ciasto nad rozgrzanym do temp. ok 170ºC olejem i nożyczkami ucinamy ok 2 cm kawałki. Podczas smażenia nabiorą charakterystycznego kształtu, przypominającego kopytka
Kuchnia w czekoladzierobi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego
Kuchnia z widokiem na ogródserniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw. Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto. możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania z kuchenki mikrofalowej, potrawy podgrzewane parowo nie tracą smaku pieczenie parowe skraca o około 10-20% czas przygotowywania potraw wadą może być konieczność(...)grzałka dolna oraz grzałka góra - dól i funkcja rozmrażanie posiada następujące ustawienia: szybkie nagrzewanie - pozwala o około 40% skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt. Piekarnik
Cztery Fajeryeksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie kołduny – mają w nadzieniu surowe mięso. Ale różnice są ogromne i warto(...)cebulkę i czosnek z całym tłuszczem z patelni, roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby
Karo in the Kitchen