szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:97/367)

Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 129

jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni.       To co, skusicie się na kawałek? Składniki na tartę ze śliwkami i winogronami(...)miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 168

zostały owoce z karmelem. Moją karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam(...)między palcami tworzyła się kruszonka. Wyrośnięte bułeczki spłaszczyłam wciskając w nie mocno do spodu dno szklanki, tworząc   wgłębienie. Do każdego takiego wgłębienia nakładałam łyżkę budyniu, następnie łyżkę karmelizowanych owoców. Boki bułeczek posmarowałam rozmąconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i całość obficie osypałam kruszonką. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Kiedy bułeczki nabrały złocistego koloru wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Placek z agrestem 209

łatwy i szybki w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołu :) Składniki: (na blachę o wymiarach 25cm x 25cm) 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru 15g cukru waniliowego 4 jajka 320g mąki 80g budyniu śmietankowego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej łyżka octu winnego lub spirytusowego ok. 0,5 kg owocu opcjonalnie kruszanka: 2 łyżki masła 2-3 łyżki(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180 stopni

Pyry na Gaz
Ciasto piaskowe ze śliwkami. 163

wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne.       Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej owoców to powinno zyskać jeszcze na wilgoci. Smacznego

Proste Potrawy
Babeczki cytrynowe 166

Mój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc  tutaj  znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo

kuchnia doski
Lody truskawkowe 127

najlepiej niegazowana. Od czasu do czasu możemy się też schłodzić czymś bardziej przyjemnych, jak chociażby lodami Te domowe będą najlepsze. Od nas zależy jak słodkie powstaną i jakich owoców użyjemy. Ja tym razem postawiłam na truskawki bo jak wiadomo sezon w pełni. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same w sobie. Dodanie cukru zaburzyłoby tę naturalną słodycz owoców. Lody wykonane w ten sposób są zdecydowanie bardziej smaczne i naturalne w smaku. Użyłam syropu z Agawy ale można także użyć syropu klonowego. Moje lody podałam w wafelkach. Lubisz truskawki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Szybki torcik

mecooks
Francuskie rożki z jabłkami 131

słodycze, dlatego zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie. Nie wymaga ono szybkiego przygotowania, może długo poleżeć, a ja jestem spokojniejsza Dzisiejsze rożki przygotowałam z jabłkami i tu polecam jakąś twardszą odmianę jabłek, rodzynkami i orzeszkami, ale równie dobrze, możemy zrobić je z budyniem, z białym serem, lub też z innymi owocami, które akurat mamy pod ręką. Z poniższego

NiePieprz.pl
Kompot z czereśni (pasteryzowany) 224

Uwielbiam przetwory typu 2 w 1. Oprócz pysznych owoców, które mogę wykorzystać zimą do deserów lub ciast zyskuję także smaczny kompot. Składniki 1 kg czereśni

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Lekka tortilla z łososiem i koprem 154

Chyba każdy lubi takie przekąski. To jest moja propozycja karnawałowa, jednak tortilla świetnie nadaje się na śniadanie do pracy czy szkoły, jest bardzo lekka no i

Niezły Młynek
Pasta pomarańczowo - imbirowa z kurczakiem i groszkiem 179

Dzisiaj serwuję Wam przepyszny obiad :) Przepis jest autorstwa mojej cioci którą ostatnio odwiedzałam. Zrobił na mnie ogromne wrażenie i sądzę, że smakiem zadziwi na pewno nie

Niezły Młynek
Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i jeżynami 247

truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować w podanej ilości mleka, doda jąc pod koniec cukier. Zdjąć z palnika i przykryć wierzch. Masło na ciasto pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części. Jedną część podzielić na 3-4 części, formując wałek, zawinąć w folię(...)folię i schować na pół godziny do lodówki. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki. Na wierzch wyłożyć budyń i owoce Zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażalnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez 1 godziny. Odstawić do całkowitego wystudzenia

Czerwień i błękit
RAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ 203

Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek.  Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami.  Jeśli niezbyt często pieczecie takie "zdrowe" ciasta to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo to ciacho jest naprawdę baaaardzo dobre(...)herbatki idealne :) I co najważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę :D Standardowo - poza sezonem, użyjcie innych ulubionych owoców :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki cukru  1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju roślinnego 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa) 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 133

Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe Ciasto do przygotowania z dziećmi Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe jest chyba jednym z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych. Puszyste, delikatne ciasto jogurtowe, tak samo dobrze smakuje z dodatkiem bakalii, kandyzowanej skórki pomarańczowej czy płatków czekolady, jak i ze świeżymi owocami. Można je oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Zawsze będzie idealne, zarówno(...)dzieci jak i dla dorosłych do popołudniowej kawy. Kubeczkowe ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, wprost przeciwnie - korzystając z miksera możemy zepsuć cały efekt. Ciasto z jogurtu z kubeczka wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą, a jego przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu. Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pianka malinowa 308

mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę.Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowaSkładniki:75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk)185g(...)przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)- maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć- galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej- maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno

Smakołyki Bereniki
Keks z jeżynami i kruszonką 180

Za oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania