kakao 1 łyżka waniliowego cukru 1 łyżka czarnej herbaty, u mnie perska 100 g cukru Do podania 250 ml śmietanki, 36% 100 g cytrynowego curd, tutaj przepis 200 g owoców, borówka, physalis, malina pistacje cukier puder do posypania Mąkę, cukier i kakao odważ i wsyp do miski. Zmiel herbatę i dodaj do miski wraz z waniliowym cukrem, solą(...)pomocą balonowej trzepaczki. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po około 50 ml ciasta na środek i piecz gofry przez około 3-4 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. Upieczone gofry układaj pojedynczo na metalowej kratce. Wtedy szybko ostygną i będą chrupiące. Ubij śmietanę z lemoncurd. Posmaruj nią gofry. Udekoruj owocami i cukrem pudrem. Ja posypałam dodatkowo pistacjami. Gofry można zamrozić. Zazwyczaj
codojedzeniawieczorów. Tarta jest bardzo soczysta i wyjątkowo chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy. Wypróbujcie! Składniki : 200 g masła 80 g cukru 400 g mąki 3 łyżki sezamu 2 żółtka(...)małe kawałki masło i wcześniej przyrumieniony sezam - szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka, banany i ananasy. Boki ciasta
Słodkie PrzyjemnościSerek mieszamy z cukrem z wanilią Sposób 1 - tarta z cynamonem: Pierwszą część ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy jego krawędzi (ok. 2 cm) z każdej strony. Przyciskamy je widelcem, a następnie tak zawinięte smarujemy ponownie jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka układamy w rzędach, tak by lekko na siebie nachodziły. Całość(...)niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie. :) Pieczenie (dla obu tart): Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas - ok. 20 minut, ostatnie 5 minut z termoobiegiem i dolną grzałką Tarty są gotowe, gdy wierzch jest przyrumieniony, a środek ciasta, na którym wyłożone są owoce zaczyna "oddychać", tzn. unosić się. Dół powinien być dobrze
Cooking Monsterładnie pożegnać, gdyż dopiero w poniedziałek 31.08 znów Was uraczę jakimś smakołykiem, to aż 1,5 tygodnia, więc muszę osłodzić tę rozłąkę jakąś słodkością, więc może ciasto? Tak, to dobry pomysł. Skoro nasze owoce leśne powoli się kończą, coraz mniej ich na straganach, w warzywniakach, trzeba z nich korzystać póki jeszcze są! Owszem, już o tej porze maliny powoli(...)jesteście za dużą ilością błonnika w diecie to ta tarta jest dla Was! Nie jest przesadnie słodka, szybko zapycha i jest bardzo sycąca, czego chcieć więcej? Owoce leśne już są, więc chyba więcej nie trzeba! (wiem, że granat nie należy do owoców leśnych) :) Składniki na spód: - 300g jogurtu naturalnego - 85g otrębów owsianych - 85g otrębów gryczanych - 2 jajka
Be Fit Be StrongPonad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki
Anioszek w kuchniMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskiProste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego Tego samego zdania byli wszyscy domownicy i goście. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką małej czarnej. U mnie w kuchennych szafkach nigdy nie może zabraknąć dobrej kawy. Najwięcej zwolenników ma u nas kawa ziarnista . Mąż zawsze(...)zabiera duże ilości do pracy (mają chyba wielki ekspres, bo kawa znika bardzo szybko ). A ja… zaczynam mielić… Ach jak ja uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy… Coś cudownego. Czasem się zastanawiam czy budzi mnie sama kawa czy jej zapach Też tak macie? A wracając do ciasta. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe. I to dosłownie. Mi pomagały moje
Słodkie okruszkicukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45 minut do lodówki. 2. Blaszkę o wymiarach 23x33cm lub 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać widelcem wstawić do nagrzanego(...)końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Wierzch: 5. Dwie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać owoce, zalać je lekko tężejącą galaretką i ciasto z powrotem wstawić do lodówki
Mała Cukierenkacukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45 minut do lodówki. 2. Blaszkę o wymiarach 23x33cm lub 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać widelcem wstawić do nagrzanego(...)końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Wierzch: 5. Dwie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać owoce, zalać je lekko tężejącą galaretką i ciasto z powrotem wstawić do lodówki
Mała Cukierenkamamy ochotę na coś słodkiego i pachnącego domem. Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru(...)garnku z cukrem i połową soku z mandarynek. Podgrzewać, aż owoce zmiękną. Mąkę rozrobić w pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePorzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na
kuchnia doskibędzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!Ciasto drożdżowe z rabarbaremSkładniki:1 szklanka
UgotujmyTo.plPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję
Mania GotowaniaCiasto delikatne w smaku, czekoladowe z dodatkiem ananasa, niezbyt słodkie, takie jak lubimy. Szybko znika ze stołu, a ja wiem że dobrze smakuje. Jest wspaniałe, szybkie
Zasmakuj KuchniŚliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta
Z notatnika