Przygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;) Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja... Ciasteczka miodowe Składniki(...)wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :) Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe NieboKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco
Healthy food explorerPyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie
Smaczne ZdroweUwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny “ekspres” bez miksera
Zasmakuj Kuchniżółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć gęsto widelcem(...)grzałka góra-dół). Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy . Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę pod przykryciem. Gdy szpinak straci na objętości, dodać resztę szpinaku i smażyć wszystko (już bez przykrywki), aż szpinak zmięknie i odparuje
Moja Delicjasodą i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy na cienkie placki i wykładamy na papier do pieczenia, przekładamy do blaszek. W garnku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier, następnie dodajemy posiekane orzechy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Orzech odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na jeden placek. Placek z orzechami pieczemy w temperaturze 180 stopni około(...)minut ciasto bez orzechów trochę krócej. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy cukier,budynie i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z budyniem na gładki krem. Krem budyniowy dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak
Smaki Na Talerzuszybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez
Mango Papajaszybko przyklepać do dna i do boków, nakłuć widelcem i schować do lodówki na 30 minut, ciasto nakryć folią i wysypać np. kaszę owsianą, można groch, fasolę, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C z 17 minut, następnie zdjąć folię z ziarnami i piec jeszcze z 17 minut, ciasto wystudzić, ja zrobiłam wieczorem i do rana zostawiłam jabłka bez
W Mojej Kuchni Lubięcelu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka(...)Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka
OliveandThymeCynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami to szybki w wykonaniu placek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami Składniki: 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1-2 jabłka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem (widelcem lub ręczną trzepaczką), dodać jogurt, roztopione masło, składniki wymieszać - do składników mokrych dodać przesiane produkty suche: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia - wszystko wymieszać - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki
Smakołyki Berenikiorzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko
Gotowanie...to proste !orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek
Z Kuchni Do Kuchniszybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez
Kuchcik gotujepalcami, dodać żółtka i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. W międzyczasie przygotować krem frangipane. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, przełożyć na blachę. Na ciasto wyłożyć krem frangipane, rozsmarować pozostawiając(...)bokach bez kremu, n a krem wyłożyć plastry jabłek. Puste boki ciasta zawinąć na jabłka, ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, ciasto i jabłka posypać cukrem demerala, jabłka posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (grzanie góra-dół). Krem frangipane Migdały zmielić w malakserze. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać zmielone migdały i jajka
SzczyptaSmaQbardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta
Cynamonowe szczęście