posmarowania ciasta - 500 ml śmietany kremówki ( 30%) - 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii ( aby nie cukier) - 0,5 litra mleka ( u mnie 3,2%) - 150g cukru - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 6 żółtek - 100g masła ( miękkiego) - dużo cukru pudru ( do obfitego posypania wierzchu ciasta) Ciasto wykładamy na formę wyłozoną papierem do pieczenia,( ja ułożyłam(...)urosło smarujemy rozkłóconym jajkiem i każdy blat pieczemy w temp. 200C ( bez termoobiegu) przez ok.15 -20 min - na złoty kolor. Odkładamy do wystudzenia. Potem w zależności od rozmiarów waszej blachy możecie ciasto przyciąć lub zostawić w jednej blaszce, w której się ciasto piekło. Zabieramy się za istotę ciasta czyli krem. Odlewamy pół szklanki mlekai. Resztę mleka
Kuchnia Pełna EmocjiCIEMNE CIASTO: 230 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 7-8 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej ) Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie(...)szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, łączymy je razem, rolujemy na wałeczek grubości najmniejszego palca, skręcamy, dzielimy na kawałki i formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy
Rozpustne gotowanieDziś znów ciasto bez miksera, szybkie i łatwe z dodatkiem żurawiny ze słoika, na maślance. Mam swój sprawdzony przepis na jedną keksówkę, wracam do niego często. Przygotowanie takiego ciasta to chwila, sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi, wstawienie do piekarnika i gotowe. Zdarza się, że dodaję do ciasta kakao, sezam, suszone lub świeże owoce, wszelakie konfitury, dżemy(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy
Zasmakuj Kuchniznikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor(...)stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 3 kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe
Magiczne Życie Martygęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć(...)patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 249 kcal
Ola la LCHFgęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć(...)patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 249 kcal
Ola la LCHFsera cheddar startego 4 dymki drobno posiekane łyżka drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości(...)wietnamsku kolendra i dymka do posypania sos Pełen przepis tutaj. 10. Ciasto czekoladowe z chili Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Pikantny smak będzie miłą niespodzianką, a ciasto jest warzywne, więc dość zdrowe. Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki
Ugotowane pozamiatanePierwszy raz je piekłam i na pewno nie ostatni ;) Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy... :) Składniki na około 9 amerykanów: 50 gr masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji(...)był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie
Gotowanie...to proste !pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką
prawdziwe jedzenieCzyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody 3 łyżki roślinnego oleju 2/3 szklanki(...)ryżowej ¼ szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Obrane banany, nasiona chia namoczone w wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera
Roślinna - blog wegańskidłuższy czas ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania można podsypać rękę mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (czas około 45-60 minut w zależności od panujących warunków). Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat/matę. Dzielimy na mniejsze bułeczki. Ja zazwyczaj formuje gruby wałek z ciasta i kroję go na kawałki(...)bułeczkę. Dziś zrobiłam, to na szybko dlatego bułeczki nie wyszły zbyt piękne, ale są naprawdę pyszne Bułeczki układamy na blaszce w odstępach (u mnie na dwóch mniejszych). Odstawiamy jeszcze na chwile przykryte ściereczką (najlepiej około 10 minut, ja dziś zostawiłam krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy
Słodkie okruszkijest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego(...)Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec
Motylkowa Kuchniaoprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste.) 4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą oleju, wysyp mąką/ bułką tartą i wylep ją ciastem. 5. Ciasto obficie ponakłuwaj widelcem i piecz 15min(...)Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami. 4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJuż dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping(...)naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się za kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje smakowe – w tym serniczku prawie wszystko dozwolone. Sernik na zimno – spód
Poezja smaku