Za mną kolejne wspólne pieczenie, tym razem z bratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy
Relaxtimeteż bez dodatków lub np. z esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne - bardzo proste w przygotowaniu. Bez miksera! W kilka chwil! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru(...)oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) niecały słoik konfitury jagodowej dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej
Zasmakuj KuchniCiasto wyłożyć do formy wysmarowanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piec przez 25 minut. Krem jogurtowo-kokosowy: jajka roztrzepać ubijaczką, dodać cukier puder, jogurt grecki i kokos. Bardzo dobrze wymieszać. Posypka kokosowa: margarynę roztopić, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Po 25 minutach z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Na gorące ciasto wyłożyć(...)kokosowy. Krem po wierzchu równomiernie pokryć 40 dkg czereśni. Czereśnie posypać kokosową posypką. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 25 do 30 minut. Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto czereśniowe. Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 25 na 35 centymetrów. Zamiast czereśni możecie użyć
mecooksjest fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy partiami do piany z jajek - mieszamy delikatnie (najlepiej łyżką). Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Sok z cytryny, cukier i szklankę wody zagotować. W reszcie wody rozpuścić budynie i wlać je do wrzącej mieszanki, szybko mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić
sierotka maRysia w kuchnizimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około 24 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około(...)zgęstnieje. Wylać na ostudzony kruchy spód. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na masę cytrynową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż beza zrobi się zrumieniona z zewnątrz, a piankowa w środku. Dobrze wystudzić przed podaniem
wyzwania kuchenneJest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy(...)przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie na placku). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać. Ciasto jest bardzo elastyczne
Smaczne Zdroweżółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód wyklejmy na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia boki zawijamy do środka, aby masa nie wypłynęła- pieczemy ok 20 minut(...)temp 200-220"C. Po upieczeniu i ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową. Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi Smacznego
Luźna Kuchniaprzepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro. Placuszki są mega dobre i szybkie. Przepis oryginalny z bloga Grażyny macie tutaj TUTAJ . Składniki(...)Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło Wam zbyt gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z waniliowym serkiem homogenizowanym bądź zjedzone bez żadnych dodatków
Kuchenne aromatyJest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej. Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka(...)ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez 20 min. Gotowe rogaliki możemy udekorować lukrem. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują
cookplsię jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórka otarta z 1 cytryny 175 g margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części cytryny) oraz 2 łyżki soku z cytryny
Słodkie okruszkiNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto
Szybko Tanio Smaczniejednej misce. Potem tylko przelać do formy do pieczenia muffinek i upiec. Te serniczki są idealne na podwieczorek, poczęstunek czy nawet piknik. Dodam też, że takie serniczki to super rozwiązanie dla dzieci, będzie im wygodniej je zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :) Składniki: Masa(...)dalej miksujemy, dodajemy kajmak i ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową. 3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia
Izabelawkuchniszybkie w wykonaniu, nie za słodkie pomimo cukru, w którym je obtaczamy. Z przepisu wychodzi 20 sztuk większych ciastek Co potrzeba: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 250 g sera białego, ½ szklanki oleju, 200 g rabarbaru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g cukru + do obtoczenia ciastek Wykonanie: Rabarbar kroimy bez obierania(...)pokruszony ser, mąkę, olej, ekstrat waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy, dodajemy rabarbar, zagniatamy w ten sposób, żeby połączył się równomiernie z ciastem. Ciasto dzielimy na 20 kulek nieco większych niż orzech włoski, nieco spłaszczamy, obtaczamy w cukrze, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość między ciastkami. W trakcie
Bułka z ChlebemSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry
Walijskie Pichceniejako dodatek. Masło i cukier powodują, że po upieczeniu, płatki są ze sobą zlepione i świetnie chrupiące. Myślę że nie trzeba piec ciasta, żeby sobie takie płatki przygotować. Wystarczyłoby je rozłożyć po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Aż żałuję, że nie zostało mi nic na dzisiaj do kawy. Nie wiem jak u was, ale u mnie świat(...)rozluźniła. Resztę białek należy wmieszać szpatułką. Ciasto wylewamy do foremki, układamy jabłka i posypujemy je posklejanymi migdałami. Pieczemy 35 – 40 minut. Polecam 35 wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne. Ja piekłam 40. Po 15 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby nie spalić migdałów, które już ładnie się zarumieniły. Można wcinać gdy tylko ciasto lekko ostygnie. Z foremki wykroiłam 12 porcji
Relaxtime