Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej. Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka(...)ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez 20 min. Gotowe rogaliki możemy udekorować lukrem. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują
cookplsię jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórka otarta z 1 cytryny 175 g margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części cytryny) oraz 2 łyżki soku z cytryny
Słodkie okruszkiNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto
Szybko Tanio Smaczniejednej misce. Potem tylko przelać do formy do pieczenia muffinek i upiec. Te serniczki są idealne na podwieczorek, poczęstunek czy nawet piknik. Dodam też, że takie serniczki to super rozwiązanie dla dzieci, będzie im wygodniej je zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :) Składniki: Masa(...)dalej miksujemy, dodajemy kajmak i ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową. 3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia
Izabelawkuchniszybkie w wykonaniu, nie za słodkie pomimo cukru, w którym je obtaczamy. Z przepisu wychodzi 20 sztuk większych ciastek Co potrzeba: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 250 g sera białego, ½ szklanki oleju, 200 g rabarbaru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g cukru + do obtoczenia ciastek Wykonanie: Rabarbar kroimy bez obierania(...)pokruszony ser, mąkę, olej, ekstrat waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy, dodajemy rabarbar, zagniatamy w ten sposób, żeby połączył się równomiernie z ciastem. Ciasto dzielimy na 20 kulek nieco większych niż orzech włoski, nieco spłaszczamy, obtaczamy w cukrze, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość między ciastkami. W trakcie
Bułka z ChlebemSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry
Walijskie Pichceniejako dodatek. Masło i cukier powodują, że po upieczeniu, płatki są ze sobą zlepione i świetnie chrupiące. Myślę że nie trzeba piec ciasta, żeby sobie takie płatki przygotować. Wystarczyłoby je rozłożyć po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Aż żałuję, że nie zostało mi nic na dzisiaj do kawy. Nie wiem jak u was, ale u mnie świat(...)rozluźniła. Resztę białek należy wmieszać szpatułką. Ciasto wylewamy do foremki, układamy jabłka i posypujemy je posklejanymi migdałami. Pieczemy 35 – 40 minut. Polecam 35 wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne. Ja piekłam 40. Po 15 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby nie spalić migdałów, które już ładnie się zarumieniły. Można wcinać gdy tylko ciasto lekko ostygnie. Z foremki wykroiłam 12 porcji
Relaxtimejestem pewna, że Wy także go pokochacie. Super szybki sernik , niezwykle łatwy do zrobienia i przepyszny. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Łatwy sernik bez mąki jest lekki, puszysty i cudownie miękki, niczym najdelikatniejsza bawełna. To uwielbiane przez dzieci, rewelacyjne połączenie białej czekolady, gęstego, kremowego serka i jajek. sernik pieczony bez spodu sprawdzony i prosty przepis sernik(...)zaczniemy go piec, musimy w odpowiedni sposób przygotować formę do pieczenia, zajmuje to dosłownie chwilkę czasu. Prosty przepis na sernik - Cztery Fajery Pieczenie sernika w kąpieli wodnej Pieczenie sernika w kąpieli wodnej nie jest trudne. Wymaga jedynie przygotowania tortownicy w taki sposób, aby nie dostała się do niej woda. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszki. Bez miksera, bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto z morelami smakować będzie także z kruszonką. To puszyste ciasto z morelami idealne jest do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Ciasto z morelami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki(...)formie, wtedy czas pieczenia może się różnić. Przed przewidywanym końcem pieczenia, np. 10 minut wcześniej warto sprawdzić patyczkiem ciasto, gdy jest gotowe – powinien wyjść suchy. W większej formie ciasto upiecze się szybciej, będzie niższe. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Do miski wsypuję suche składniki (oprócz kakao), dodaję mokre
Zasmakuj Kuchnirobić ciągle tego samego i zaczęłam przeszukiwać internet. Ze znalezionych przepisów wybrałam ten ze strony moje wypieki . Ciasto wyszło pyszne wilgotne, bardzo szybko zniknęło z domu, a dzieci były zachwycone, tylko młodsze zrobiło bleee na widok śliwek, ale bez śliwek szybko znikało w brzuszku. Ja dodałam laskę wanilii bo miałam akurat w domu. Składniki: 200 g masła(...)oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
Państwo Wojtczuk gotująjest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę(...)moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8) FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki
Kuchnia MagdaLenyjest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę(...)moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8) FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki
Kuchnia MagdaLenyTak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to
Zdrowie i pysznie na talerzuwyrabianiu pomogłam sobie mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny - lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość do sitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest(...)trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut - ja przedłużyłam czas pieczenia o 5 dodatkowych
Grunt to przepis!Ciasto ucierane z winogronami to sprawdzony i szybki przepis na ciasto weekendowe. Jest szybkie, bez konieczności ubijania osobno białek, puszyste i lekkie. To ciasto z owocami, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 500 g bezpestkowych jasnych winogron 5 średnich jajek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru z wanilią(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm. Może też być nieduża tortownica. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, najlepiej sezonowe, także mrożone lub z puszki oraz olejek zapachowy. PRZYGOTOWANIE: W rondelku roztop masło, przestudź. W większej
Zasmakuj KuchniBez miksera, bez oleju, bez białej mąki – dziś ciasto kukurydziane na maślance z dodatkiem pysznych posiekanych śliwek. Ciasto pięknie wyrasta, cudnie pachnie i nieziemsko smakuje, polecam, bo jest szybkie, smaczne i można je przygotować na kilka sposobów. Do ciasta kukurydzianego możecie dodać inne owoce, np. borówki, truskawki lub jabłka. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, podaję(...)radością domownikom i gościom Zapraszam na ciasto kukurydziane ze śliwkami! SKŁADNIKI: 4 jajka 4 śliwki 1 szklanka maślanki 2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru z wanilią kilka kropel aromatu śmietankowego Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach
Zasmakuj KuchniSzybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i gotowe. To ciasto wychodzi zawsze genialne. Bez wyrastania, bez długiego wyrabiania. Ot expresowe jagodzianki U mnie wypełnione jagodami kamczackimi z niewielkim dodatkiem borówek, gdy będą dostępne leśne jagody, powtórzymy pieczenie. Do letniej kawy
Smaczne ZdroweNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenyProste, szybkie, bez miksera, wystarczy wyjąć i połączyć wszystkie składniki, wrzucić do piekarnika i już. U nas często znika jeszcze ciepłe. Jest naprawdę pyszne i proste, a zamiast kiwi możecie wybrać inne owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania). Jogurtowe ciasto z kiwi SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru
Zasmakuj KuchniPyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29
Wanilia i KardamonCiasto bez pieczenia, na wzór słynnego batonika, bardzo słodkie, o wyraźnym aromacie kajmaku i mleka w proszku, jeden mały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24
Wanilia i Kardamonbardzo delikatnie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na biszkopt do blaszki. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Patyczek po wyjęciu musi być suchy. Musi być ta sama blaszka co pieczona była beza. Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie. Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą(...)prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą do ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę
Kuchnia Pokoleńwindow.adsbygoogle || []).push({}); Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 5 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru (szklanka 250ml) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g margaryny lub masła – roztopionego 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g umytych truskawek bez szypułek, pokrojonych
Mała Cukierenkaprzepis na szybkiego pleśniaka z dżemem jagodowym, który doskonale nada się do jesiennej kawy. Spód: - 450 g mąki pszennej - 5 żółtek (białka zostawić do bezy) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 3 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wszystkie składniki dodałam do miski i energicznie zagniotłam. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie
Receptura smakuszybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plSzybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki(...)Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar i suszona żurawina] Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony
Moje domowe kucharzeniemaślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ciasto z wiśniami i bezą (blaszka 20×30 cm) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 60 g (6 łyżek) cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 4 żółtka Składniki na bezę: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na wiśnie: 350 g wiśni bez pestek 2 łyżki cukru Przygotowanie: W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówką do ciast
karmelowyciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowy bez
Kuchcik gotujeCiasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa
Kuchnia Elliednie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał sok z rabarbaru. Po upieczeniu ciasto przestudzić, odkroić boki od formy, otworzyć tortownicę(...)górę formy położyć tackę, szybkim ruchem odwrócić ciasto i zdjąć obręcz formy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi