szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:127/536)

PĄCZKI 126

ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło. Zagniatamy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników w gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Oprószonymi mąką rękoma formujemy kulę (zagarniając ciasto pod spód), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1,5 godziny. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto(...)ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do napuszenia. W szerokim  garnku rozgrzewamy olej lub/i smalec do 180℃. Partiami kładziemy wyrośnięte pączki (z nadzieniem lub bez) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Nie powinny rumienić się zbyt szybko

cool and minty
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 191

sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił. Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana(...)mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła. Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 96

reszta nie istnieje. Bez glutenu można żyć, jeśli przyjdzie taka konieczność. Nie trzeba się męczyć, ale warto się przygotować. Szybkie porady dla tych, którzy cierpią na nietolerancję (nietolerancji :) ): 1. Mąka z tapioki, inaczej skrobia z manioku - jest zalecana przy celiakii. To bardzo zdrowa, 100% naturalna mąką, która działa identycznie jak gluten - momentalnie poprawia jakość (konsystencję) ciasta(...)idzie i efektu końcowego. Ona ratuje przed rzuceniem tego co gluten free z krzykiem. :)) - Bardziej opisałam ją przy pączkach pieczonych (tych z czekoladą). Tam też jest link do sklepu w którym jest (chyba) najtaniej. 2. Można kombinować z mąką ryżową i kukurydzianą, ale wychodzą zwykle twarde. Dość twarde. 3. Przy nietolerancji jaj kurzych warto przetestować przepiórcze - one bardzo często

Wypisz Wymaluj
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 262

Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy ciasto około 7-8 minut. Przekładamy(...)godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta i cienko wałkujemy, pozyskując delikatnie mąką, bo ciasto jest wilgotne. Robimy to tak, że wałkujemy płat, posypujemy

Niedzielny kucharz
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 221

środkowym poziomie piekarnika, bez termoobiegu . Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 25 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.   Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy  na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować glazurę, ucierając mikserem cukier puder z sokiem z cytryny. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, oblać je glazurą(...)MARCEPANOWY KĄCIK - Dietetyczne batony bakaliowe CZARNA OD KUCHNI - Pralinki z paluszków CZARNA OD KUCHNI - Krajanka bakaliowa ESMERALDA ZE SMAKIEM - Kołacz drożdżowy z bakaliami i serkiem MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania KATALOG SMAKÓW - Kokosowe ciasteczka z bakaliami

Grunt to przepis!
Ciasto kawowe 95

Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki oleju rzepakowego opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżeczka aromatu waniliowego

Zasmakuj Kuchni
kruche ciasteczka 121

może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo Przygotowanie: Thermomix wszystkie składniki włożyć

Gotowanie z pasją
Sernik z brzoskwiniami 162

spód i wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier  do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy

Delusional Trine
Mufinki czekoladowo-kokosowo-orzechowe z granatem 124

Zachciało się coś słodkiego..pysznego i szybkiego do zrobienia..i tak oto są mufinki.Podobne mufinki są już na blogu..tym razem do ciasta dodałam ciut mielonych orzechów..oj pysznie było..a dodatkowo jeszcze pyszne winko Monte Sante. Mufinki piekłam w foremkach aluminiowych Gosia. Idealne, nie trzeba niczym smarować, mufinki po upieczeniu bez problemu można było wyjąć. 100 g mąki(...)oleju  2-3 łyżki wiórków kokosowych  2-3 łyżki mielonych orzechów Skworcu 80 g czekolady  2 jajka  2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  dodatkowo 20 g czekolady granat Mleko, cukier i przesiane kakao podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników.D o gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać

Moje domowe kucharzenie
Ryba w cieście 138

Szybko i smacznie..pomysł na taką rybę w cieście  podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny  przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu  Mąkę przesiać

Moje domowe kucharzenie
Biszkopty /prawie bezy/ 139

białko 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka stewii Sposób przygotowania: Białko ubijemy wraz ze stewią na sztywną pianę dodajemy budyń i miksujemy chwilę (10 sekund;p) na najniższych obrotach formujemy małe beziki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam wyciskarki do kremu, ważne żeby były malutkie wtedy ciasto szybko zeschnie podczas pieczenia pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybki cytrynowy torcik 205

pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu

W mojej holenderskiej kuchni
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 113

lekko przyprószonym mąką, które rzeczone ciasto wyrabiają. Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Ciasto bananowe 603

Kolejny przepis na bardzo szybką łakoć, a w dodatku przepyszną :) Wystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju(...)rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Suche składniki mieszamy ze sobą. Banana należy rozmiażdzyć widelem, dodać do niego roztrzepane jajka, olej i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić

Delicious Titbits
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 175

dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad bez wysiłku To kolejny przepis z serii

Brzuszki Łakomczuszki