Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest
Smakołyki Asiwybrać coś klasycznego. Coś co bez czekolady nie istnieje. Coś do czego mam absolutną słabość. Coś co cudownie poprawia nastrój. I w dodatku coś, co jak większość genialnych przepisów, jest ponoć absolutnym dziełem przypadku! Pewna amerykańska gospodyni piekąc ciasto czekoladowe zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia (i chwała jej za to!). Ciasto nie wyrosło tak, jak oczekiwała(...)jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę z pieczeniem bez, uwielbiam bawić się czekoladą. Jest niezwykle plastyczna - można z niej zrobić niemal wszystko, nawet czekoladowe koronki i papiloty, a potem ubrać w nie brownie, zamiast polewy. Moje brownie nie będzie
KUCHARNIATarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia to pyszny deser, który zrobicie bez dużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone
Kuchcik gotujeprzyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce. Ja pakuję je w specjalne pudełka na ciasta i torty – duży wybór znajdziecie na RADPAK : https://radpak.eu/pudelka-na-ciasta-i-torty/ Zawsze w domu mam kilkanaście różnych pudełek, od tych na torty, normalne ciasta, do tych na muffinki. Polecam(...)świętami. Dzięki nim bez problemu przewieziecie każdy wypiek, a nawet możecie przygotować coś w ramach prezentu. Kawałki różnych ciast lub babeczki z porcją kremu wspaniale prezentują się w małych kolorowych pudełkach z okienkiem. Dzisiejsze ciasto możecie zapakować w całości lub pokroić na kawałki. Polecam! Składniki: (forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę
Słodkie okruszkinalozyc owoce.Bardzo szybkie do wykonania,dlatego polecam je szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm. Skladniki na spod: 3 zoltka 100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii) 100 g masla 150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej) 50 g maki ziemniaczanej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Wierzch ciasta: 2 lyzki platkow migdalowych(...)spod wylozyc owoce,wyrownac.Spod ciasta mozna podsypac 2-ma lyzkami bulki tartej lub lepiej,bo smaczniej zmielonami migdalami. Na wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi. Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 ° C piec 50-55 minut.Po 15-tu minutach przykrylam wierzch folia,zeby beza sie za bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtko, szybko wyrabiam w kulę, na początku nie jest to łatwe. Miskę przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 1 godzinę. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto, kruszę je na kawałki i wykładam nim dobrze formę, wyrównuję. Widelcem robię wzorek na brzegach, całe ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam formę z ciastem(...)minut do lodówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam ciasto na 20 – 23 minut na środkową półkę piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję, studzę. W tym czasie masę kajmakową podgrzewam lekko w garnuszku, dzięki czemu łatwiej się rozprowadzi, mieszam kuchenną trzepaczką. Lekko przestudzoną masą smaruję ciasto, zostawiając brzegi. Dekoruję dowolnie bakaliami. Smacznego
Zasmakuj KuchniKinder Country to kolejne ciasto inspirowane batonikami. Śmietankowy środek z prażoną pszenicą otoczony herbatnikami i polany mleczną czekoladą. Mówię Wam pyszności ;-) Przygotowanie tego
Passion of Cookingtrochę pozmieniałam. Wykorzystałam gotową masę makową i zrobiłam bezę na wierzchu taką jak lubię z kropelkami rosy. Powiem Wam, że im dłużej to ciasto leży tym jest lepsze. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania. Może i Wy skusicie się na takie wspaniałe ciasto i przygotujecie na weekend. Polecam! Ciasto ucierane 100 g margaryny 100 g mąki pszennej(...) dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na dno blaszki. (będzie gęste) i wyrównać. (nie piec jeszcze) Masa serowa 600 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 300 g cukru pudru (dałam 250 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia
O kuchni z uczuciemspowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście nie tak słodki jak masa kajmakowa, ale wystarczająco słodki dla kogoś kto nie je cukru ;) Prezentuje się pięknie i bardzo szybko znika ze stołu. Mi smakował bardzo a mężowi jeszcze bardziej ;) Składniki: Spód(...)łyżka syropu z agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni
pyszne zdrowościhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą(...)wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku
Wanilia i Kardamonwieńczy przepyszna polewa z gęstej śmietany i cukru pudru. Szarlotka ta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Jest dość szybka w przygotowaniu. Jej wykonanie (nie licząc czasu pieczenia i oczekiwania) zajmuje niespełna 20 minut. Jabłek nie trzeba ani trzeć, ani kroić na mniejsze kawałki, więc wszystko przebiega ekspresowo. Połówki jabłek najlepiej dobrać(...)polecam wykorzystać do jej wykonania mniej soczyste jabłka, podpiec spód lub dodatkowo posmarować dolny blat ciasta surowym białkiem, co zapobiegnie wchłanianiu soków z jabłek. Jeśli lubisz takie ciasta to polecam również te przepisy z mojego bloga: Szarlotka na kruchym cieście oraz Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. – Składniki: 8 małych jabłek
Kulinarne PrzebojeDługo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego
Kuchcik gotujeszybką pistacjową babkę którą przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić pistacje, wymieszać składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki) . Składniki(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl niespełna 1 szklanka cukru (tak 4/5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
Słodkie okruszkiCześć! W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu
PysiaGotuje.plpłaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 saszetki stewii (waniliowa i standardowa) -> 2g - 50 ml mleka sojowego Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje. Składniki na masę(...)saszetki stewii - 2 g Wodę z olejem podgrzewamy, dodajemy karob, zmniejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy do momentu powstania bezgrudkowej masy. Ciastem wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 200*, po wstawieniu ciasta zmniejszamy do 180* i tak pieczemy przez 55-60 minut. Po ostygnięciu polewamy karobową polewą. Smacznego
Zdrowie na języku :P