szybkie ciastka - 3196 przepisów (strona:121/214)

Sernik z borówkami na ciasteczkowym spodzie. 129

pozostałe składniki i mieszamy ponownie robotem przez 3-4 minuty, tak aby masa była kremowa. spód: - 150 g paczka ciasteczek typu digestive - 80 g masła Masło rozpuść w mikrofali, ciastka zblenduj na pył, wymieszaj z masłem i wylep dno formy. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na 12 minut. Lekko przestudź spód i wylej masę sernikową. Dodaj(...)sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach  Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.  Najlepiej piec popołudniem, wieczorem wystudzić, na noc do lodówki i na następny dzień jest idealny. Niestety szybko znika

SMYKWKUCHNI
Pelnoziariste rurki z jaglanym kremem 156

szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO:  Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić możemy dolać kilka łyżek zimnej wody.  Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło.  Zimne ciasto dzielimy(...)uzyskać kształt prostokąta, dzięki czemu będzie łatwiej wycinać paski. Radełkiem lub nożem tniemy pasy szerokości 2 - 3 cm.  Foremki do rurek smarujemy margaryną lub tłuszczem, aby po upieczeniu ciastka łatwo zeszły. Piekarnik włączamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rurki będą się piekły przez 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu. Na foremki do rurek nawijamy

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 131

pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek wanilii Składniki(...)soku z cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto.  Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto

Świat Ciasta
Christmas Mince Pie z Angli 145

szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie. Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Masło i smalec posiekać z mąką a następnie szybko zagnieść ciasto, porcjami dolewając zimną wodę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy(...)pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło

Mama Gotuje
Sernik na zimno z jabłkami 172

rozpuszczenia żelatyny Galaretka:  500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada) 3 łyżki żelatyny 1 duże jabłko  Spód Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie(...)Studzimy i wykładamy na spód. Masa Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się nic. Nie miksować długo - tylko do polączenia się wszystkich składników. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki, żeby stężała

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kruche rurki z kremem 155

Składniki na około 30 sztuk rurek: 1/2 kg mąki 25 dag margaryny 25 dag kwaśnej gęstej śmietany 18% szczypta soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki

Świat Ciasta
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 203

mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest delikatna(...)soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny8 listków żelatyny400 g śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marcepanowe szachownice 198

przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki(...)fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi

Świat Ciasta
Korzenno czekoladowe kuleczki z karmelowymi orzeszkami 177

Plenus NATURA Propozycja podania: idealnie smakują w towarzystwie Herbaty Czarnej z Mango od Galerii Herbat Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy nasze herbatniki korzenne z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka. Do małego garnka z grubszym dnem przekładamy masło i masę krówkową o smaku czekoladowym. Podgrzewamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia(...)ziemne w karmelu (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie). Wyciągamy naszą schłodzoną masę, dodajemy do niej 2 łyżki rozdrobnionych orzeszków, mieszamy. Resztę orzeszków wysypujemy na talerz. Następnie w dłoniach szybko formujemy kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego, ale można zrobić je dowolnej wielkości). Masa będzie lekko tłusta. Kuleczki obtaczamy w pozostałych rozdrobnionych orzechach. Kuleczki wstawiamy do lodówki na minimum

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku 202

Grube i okrągłe, kruche i lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :) Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia(...)kompletnie nie przeszkadza w smaku, jeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną.  Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę... Rzeczywiście, autorka tego przepisu-  Kinga Paruzel  miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 125

dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy(...)blaszce.      Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę

Rozpustne gotowanie
Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku 112

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasteczka dla Mikołaja 194

Kurcze miałam Wam tu w nocy sprezentować przepis na ciasteczka, ale Adaś nie pozwolił. Tak się tłukł, wiercił i spał niespokojnie, że Matka w końcu musiała

Kuchnia w czekoladzie
PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ 280

Profiterolki to nic innego jak małe ptysie , najczęściej wypełnione po brzegi fantastycznym kremem. Idealne do popołudniowej kawy … Idealne jako deser na randkę … Idealne jako

Ostra na Słodko
Ciasto styropian 1548

Słowo styropian nie kojarzy się najlepiej a przynajmniej w kuchni... jednak to ciasto jest rewelacyjne, nie tylko ładnie wygląda ale i super smakuje. Kruche ciasto, kwaskowaty

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania