witam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem. Podaje proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie różnił się(...)ćwiartki i poszatkujcie na plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem. Zmiksujcie cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszne kruche ciasto z nutą truskawek oraz pyszną, rozpływającą się w ustach pianką! Czy lubicie takie połączenie ? Jedząc to ciasto mam chęć sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek bo jest po prostu przepyszne! Robi się je łatwo, ale i szybko znika ! Koniecznie spróbujcie! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: SPÓD: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki(...)Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule ciasta. Dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta na spód oraz 1/3 na kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta
Gotuj z MąkąKamili i takim sposobem powstał wieniec Trzech Króli. Napakowany sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć z przekroju. Zdecydowanie do powtórzenia za rok! WIENIEC TRZECH KRÓLI /wg Ogrody Babilonu CIASTO 600 g mąki pszennej tortowej 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka
Pieguskowa Kuchniapieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku leń wyjechał, a ja keksa upiekłam, tym bardziej wiedząc, że moja przyjaciółka uwielbia keksy. Co mój syn na to ciasto? Wiadomo obchodził łukiem, nawet spróbować nie chciał - nie lubi bakalii, więc już wiadomo dlaczego :) Keks wyszedł pyszny! Najlepszy jednak jest na drugi trzeci dzień po upieczeniu, choć mi smakował jeszcze ciepły(...)drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blondynka GotujeDzisiaj zapraszam na pyszny serniczek na zimno. Prosty i szybki w wykonaniu - Chatkę Baby Jagi. Do środka dodaję galaretkę lub banana. Pychotka Składniki: 0,5 kg tłustego sera białego z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 36 sztuk herbatników odrobina aromatu waniliowego czerwona galaretka lub 2-3 banany 2-3 łyżeczki żelatyny Idealna czekoladowa polewa(...)masę waniliową, a na środek położyć pasek bananów lub galaretki. Całość złożyć w „trójkąt”. Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta. Wykonać polewę. Wykonanie polewy: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników doprowadzam do zagotowania. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewam ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można
Cukiernia Pychotkiweekend w akcji Ciasta na niedzielę dla odmiany zamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka(...)mleka. Dodać aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut
Moje domowe kucharzenieDziś inna odsłona tarty. Bez mąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!! Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g płatków migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego do 2 łyżek zimnej(...)migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty
gutfutszybkie, a znikają jeszcze ciepłe :) Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny lub masła 3 jajka 4 łyżki wiórek kokosowych marmolada Margaryne lub masło zmiksować z jajkami na jednolitą masę. Dodać cukier puder, mąkę, a następnie resztę składników i dalej wyrabiać ręką. Z ciasta lepić kulki wielkości
kuchnia doskisól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie, a jakość pieczywa ulega pogorszeniu. Sól wpływa korzystnie na powstawanie wiązań jonowych w białkach, czyli wzmocnienia jego struktury. Mocniejsza struktura jest w stanie zatrzymać więcej wydzielanych gazów podczas fermentacji ciasta. Ponadto zwiększa tolerancję na obróbkę mechaniczną ciasta. Sól hamuje aktywność enzymów, co jest bardzo
Grahamka, weka i kajzerkakulinarnym pchać w politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam(...)wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne na śniadanie
ladykitchenskłamię jeśli powiem, że są obłędne!!! Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to przeszło moje oczekiwania. Jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach, a dodatek rabarbaru równoważy słodycz, co sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru(...)nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao
Rozpustne gotowaniesuper szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie małe pączusie? Są idealne, puszyste i bardzo szybko znikają z talerzy!:) Składniki: -400g serka waniliowego -4 duże jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej białej -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiast mąk orkiszowych(...)ubić, dodać serek, spirytus, mąki, cukier waniliowy i proszek. Wszystko razem wymieszać , wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sprawdzić najlepiej patyczkiem żeby ciasto nie wylewało się ze środka. Odsączyć na papierze i posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowesól, pieprz do smaku, - suszona bazylia, papryka słodka, po pół łyżeczki Wszystkie składniki utrzyj w misce, następnie szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h lub do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wklep ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy na tartę. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Farsz: - 2 duże pomidory
Corner With Recipesnieco wi ę kszych te ż spróbowa ć , tak troch ę pokombinowa ć . Babeczki szybko si ę zjadaj ą , w kruchym cie ś cie fajne nadzienie maj ą . Składniki na ok. 35 szt. o ś rednicy 3,5 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, nadzienie: 100 ml słodkiej ś mietanki 30%, 20 g mielonych pestek dyni
Moniki Smakołykiinspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g margaryny Palma w złotym opakowaniu½ szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka
Mania Gotowania