swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka(...)wykipiało). Do dużej miski wsypujemy połowę mąki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy dużą drewnianą łyżką do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy drożdże. Ciasto zrobi się luźniejsze. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i mieszamy – konieczne łyżką bo ciasto jest gorące (tutaj mieszanie jest już dość ciężkie, więc przyda się męska ręka). Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką
Poezja smakuTroszkę się ochłodziło więc upiekłam wreszcie chlebek na zakwasie, z mąki pszennej. Do ciasta dodałam moje ulubione suszone pomidorki i czarnuszkę. Przez te upały chlebka dawno nie piekłam więc po takiej przerwie ten zniknął bardzo szybko. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham typ 1850 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 łyżeczki(...)mąki z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Wsypać część mąki i włączyć robota. Gdy składniki się połaczą dodać suszone pomidory i czarnuszkę oraz pozostałą mąkę. Ciasto ponownie wyrobić aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Następnie foremkę odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 godzin. Gdy chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujepracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle? Mus fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy(...)koniec cukier puder. W drugiej, dużej misce ubijamy mascarpone na najwyższych obrotach miksera dodając rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła) i kilka czubatych łyżek bitej śmietany. Pozostałą śmietanę należy szybko wmieszać łyżką (już nie mikserem), masa szybko zacznie tężeć. Wykładamy ją na przygotowany spód z truskawkami i schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy owocami
Poezja smakubloga i ciasta marchewkowego jeszcze nie zrobiłam. Jak to tak i w ogóle, wstyd. Tak chciał to ma he he ;)) Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo smaczne. Marchewka nie jest wyczuwalna, dla mnie rewelacja :)) Polecam, bo robi się naprawdę szybko i nie jest skomplikowane :). Ja przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam starte jabłka i orzechy. Można oczywiście dać również inne bakalie. Blaszka(...)mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej czekolady
kruche babeczkimożemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego połowę kremu wiśniowego. Całość przykrywamy delikatnie drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu *** *** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach
Blog z ApetytemGofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce. Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne. Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder(...)przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce. Najsmaczniejsze są jednak na ciepło. Przepis z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgarnuszka razem z mlekiem skondensowanym i zagotować. Wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, szybko wlać przetarte porzeczki i dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu. W ten sposób nie zrobi się nam kożuch. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować rulon i pociąć na 12 jednakowych części. Formować płaskie krążki ciasta i układać
https:KKuchniaMniamPierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku . Do tego przepisu użyłam właśnie szpinaku mrożonego rozdrobnionego , ponieważ nie zawsze udaje się tak dobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg(...)Farsz : 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 300 g twarogu masło (ok. 1 kopiastej łyżki do farszu oraz 1/3 kostki do okrasy) oliwa sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak
Kawa z mlekiemramach swojej pierwszej współpracy na tym blogu, chciałabym dzisiaj zaprezentować produkty firm Brześć i Mispol. Naprawdę duża paczka trochę mnie zaskoczyła, a jednocześnie ucieszyła. Spodziewałam się, że dość szybko jej zawartość zostanie zjedzona. Nie myliłam się, dziś pozostały po niej jedynie wspomnienia. na zdjęciu brakuje jednego opakowania pasztetu Smyk, który nie dotrwał do zrobienia zdjęcia ;) Produkty firmy Mispol(...)czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego
Pasja Smakumalinami, wspaniałe, na dwa kęsy! Kokos i maliny podobnie jak czekolada to moje niewinne uzależnienia! Szybkie, proste, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą, lukrem tradycyjnym(...)mnie po 3 sztuki na każdą muffinkę Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. Malin wcześniej nie rozmrażam. Muffinki kokosowe z malinami, pyszne, szybkie, polecam! PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę (mleko, jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie
Zasmakuj Kuchniciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut
Zdrowie na języku :PMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Berenikidzięki wiejskim jajkom. Ich delikatność sprawia że bardzo szybko znikają ze stołu. Na zdjęciu prezentuje wam Podkładkę prostokątną firmy FPHU GREEN PACK którą możemy wykorzystać pod torty jak i na inne pyszności, sami zobaczcie jak tacka pięknie się prezentuje przy moich drożdżówkach. Zapraszam was do sklepu internetowego https://www.greenpack.pl/ SKŁADNIKI NA CIASTO: 25g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 250g
Dziś Ja gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ambasador to przekładane ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bakaliami. Z opisu może się wydawać, że jest bardzo pracochłonne, ale nić bardziej mylnego. Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół
Marta GotujeWege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo
Codzienne Gotowanie