Świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja
Szalona Kuchnia EwelinyŚwiąteczny piernik – najłatwiejszy przepis Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez pienika. Ten zapach unoszący się po całym domu… Kochamy go. Dziś dzielę się z
Słodkie okruszkiCzas jesieni to czas szarlotek, jabłeczników. Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców, mogą być jabłka. Moja szarlotka jest szybka i prosta w wykonaniu, polecam gorąco. Zapomniałam dodać że jest pyszna i aromatyczna. Szarlotka - szybko i prosto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajprostsza do zrobienia polewa czekoladowa ! Tylko trzy składniki i pięć minut szykowania. Zawsze wychodzi i super smakuje. Polewa idealna na torty, ciasta, babeczki czy też jako masa do tart. - 3 składniki w tych samych proporcjach - proste i szybkie wykonanie - super uniwersalna, gęsta polewa
AniaGotuje.plEkspresowy pomysł na szybki deser lub niezapowiedzianych gości :) Ciasteczka wychodzą pyszne... smakują tym dużym i małym łasuchom :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Średniej wielkości jabłko Cukier płaska łyżka jajko cynamon Lukier: Cukier puder pół szklanki Woda gorąca łyżka Ciasto francuskie wyciągam z lodówki pól godziny przed przygotowywaniem ciasteczek. W tym czasie jabłko obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję
Kulinarne przygodymiska powinna być większa o d tej, w której znaj dują się suche skła dniki) . Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je drewnianą łyżką. 1 gruszkę przekrajamy i kroimy w cienkie plasterki, dekorując nimi przygotowane ciasto w foremkach. Foremki wykła damy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemyWitajcie, dzisiaj mam dla Was kolejny bardzo prosty przepis na ciasto a raczej chlebek bananowy o smaku czekoladowym. Uwielbiam tego typu słodkości bo są na prawdę szybkie i proste do zrobienia ze składników, które praktycznie zawsze znajdą się w naszej kuchni. Kilka przepisów na chlebki bananowe możecie już znaleźć: tradycyjny oraz z malinami. Do chlebków dołącza teraz czekoladowa wersja
Health-Fit-LifeDelikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Niebiański sernik na bazie mascarpone połączony ze słodkimi czereśniami. Propozycja idealna na deser w upalne dni. Składniki 500 g
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymożna upiec na szybko, gdy dochodzi 20-ta? Miało być coś z rabarbarem, ale racuchy ze względu na wyrastanie ciasta nie wchodziły w grę. Wybór był też po części podyktowany zawartością lodówki: jajka, jogurt. Czyli muffinki;) Bazując na moim niezawodnym cieście jogurtowym, upiekłam najszybsze i najbardziej mięciutkie muffinki. Tradycyjnie, jak przy każdych muffinkach, potrzebna była jedynie miska i łyżka
Obiad gotowyWiosna w pełni – wszystko się zazieleniło, drzewa owocowe pięknie kwitną, a w powietrzu unosi się przyjemny, delikatny zapach bzu. W nawiązaniu do tej delikatności stworzyłam
FitkotSezon na szparagi w pełni, więc korzystajmy ile się da, bo jak zwykle szybko się skończy. Ja tym razem zapiekłam te zielone łodyżki z szynką gotowaną i parmezanem w cieście francuskim. Efekt był taki, że znikły jeszcze ciepłe w mgnieniu oka, więc na dniach będzie powtórka ;) Zwłaszcza, że danie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet
wyzwania kuchenneMałe, chrupiące pakieciki z ciasta francuskiego a w środku co? soczysty kawałek ryby, pieczona papryka i listki szpinaku. Połączenie wyszło znakomite i warto takie pakieciki sobie
Moje Małe CzarowanieWielkanoc już tuż tuż, więc to ostatni dzwonek na wybranie przepisów Na tę babkę niezbędne jest przygotowanie bardzo dojrzałych bananów, więc jeśli pomysł wam się spodoba
FitkotJasny rum, śmietanka kokosowa i sok ananasowy to tradycyjny karaibski koktajl. Przepyszny. Ale drinki na śniadanie nie przejdą, prawda? Jeśli tak jak ja lubicie połączenie tych
Karo in the KitchenWystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki w 5 minut Kule mocy Czekoladowiec na maślance Omlet kakaowy
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki/4 porcje: – duża pierś z kurczaka (ok.500g) – 5-6 suszonych pomidorów – 80 sera feta – 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach – suszone oregano
I LOVE LIFEZamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków. Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany
Zasmakuj KuchniTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które jestem przekonana znajdą się w każdym domu. Przygotowanie ciasta zajęło mi 7 minut, więc nie chcę słyszeć wymówek. Do pochrupania, do kawki, jako mała przekąska chrusty są idealne. Odsyłam Was przy
Pieguskowa KuchniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieDziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu) . Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność. Sernik nie jest za
Słodkie okruszkiPiernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny
Karo in the Kitchenmałą czarną (u mnie najczęściej zabarwioną mleczkiem lub śmietanką ) Kakaowo-miodowe wafle z jagodową nutą. Proste, pyszne, idealne do kawy. Szybka babka bez miksera. Na nią zawsze wszyscy się skuszą Niezawodna i jakże prosta w przygotowaniu. Ciasto cytrynowy puszek. Idealne, rozpływające się w ustach, pięknie prezentujące się na stole, proste w przygotowaniu. Miłego dnia moi drodzy, w takie
Słodkie okruszkizimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i szybko dużym nożem posiekać a następnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (jeśli nie mamy foremki to literatką). Stempelki oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło i odbijać na kółkach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest wyczuwalne w smaku i świetnie smakuje ze śliwkami i pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają
Moja smaczna kuchniagofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej
Book of spellsgofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej
Book of spellswstaw do niego żeliwną patelnie, aby się mocno nagrzała, u mnie to zajmuje 12 -18 minut. Gdy patelnia będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie - to dzięki jajkom- po wyjęciu w dużej części opadnie
SMYKWKUCHNIpyszny deser wegański, bez cukru, bez glutenu. Bardzo sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą
Mała CukierenkaMuffiny to wypiek, który sprawdza się niezawodnie wtedy, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś słodkiego. Ich zaletą jest również to, że zdecydowanie łatwiej podać je gościom, niż ciasto, które potrzebuje porcjowania. Muffiny z poniższego przepisu dodatkowo ładnie się prezentują, więc idealnie nadają się jako propozycja słodkości na przyjęcie czy piknik. Smak cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie
Smakołyki BerenikiSezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste
FitKotDziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście . Zachęcam do pieczenia Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki
Słodkie okruszkiMój 3 letni pomocnik był zachwycony tymi muffinkami ... Pulchne, mięciutkie, a do tego gdzieniegdzie rozpuszczony cukierek snickers... PYSZNE :-) Tylko musicie uważać bo znikają w mgnieniu oka
IMPRESJA SMAKUwymiarach ok 35/45 cm, na płacie ciasta rozsmarowujemy masę makową, pozostawiamy wokół ok 2 cm wolnej przestrzeni 11. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, następni ostrym, ząbkowanym nożem przecinamy rulon wzdłuż na dwie części, następnie zaplatamy szybko, łączymy dwa końce tworząc wieniec 12. Tortownicę z kominem wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej wieniec, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Słodki Kompromisgorącej wody (1 minutę po ugotowaniu) -1,5 łyżki oliwy -sól Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz oliwę i szybko zagniatamy, następnie dodajemy porcjami bardzo gorącej wody! (Bardzo ważny aspekt-woda musi być gorąca) Ciasto wyrabiamy ok. 6 minut, potem odkładamy na chwilę, przykrywając je ściereczką (15 minut). Ciasto dzielimy na 5 małych kuleczek i rozwałkowujemy
Receptura smakuDo ciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało :D Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale
FitKotNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła
BullioNa jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka
FitKotsmakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja. Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne. Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek. Odrywany placek dyniowy z powidłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam tutaj. Świderki dodaję do akcji Ciasto na niedzielę ..Razem ze mną udział w akcji wzięły: 250- 350 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g białego cukru szczypta soli 375 g ricotty 1 jajko 2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania Na stolnicę
Moje domowe kucharzenieOstatnio często eksperymentuję z mąką kokosową i póki co zauważam same zalety jej stosowania. Mimo że jej cena nie jest niska to ta mąka jest niesamowicie
FitKotZachciało się coś słodkiego..pysznego i szybkiego do zrobienia..i tak oto są mufinki.Podobne mufinki są już na blogu..tym razem do ciasta dodałam ciut mielonych orzechów..oj pysznie było..a dodatkowo jeszcze pyszne winko Monte Sante. Mufinki piekłam w foremkach aluminiowych Gosia. Idealne, nie trzeba niczym smarować, mufinki po upieczeniu bez problemu można było wyjąć. 100 g mąki
Moje domowe kucharzenieblogu od ponad 2 lat, i zawsze w okresie wakacyjnym święci swój prym. Sernik na zimno, to idealne rozwiązanie na ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie
SMYKWKUCHNIJak byjście sie chcieli zjejś kōnsek 1 ciasta, a niy lubicie kupnego, ale tyż niy chce Wōm sie za kans smolić 2 ze pieczyniym, to tyn
Chop w kuchniTarta czekała na swoją kolej od wczorajszego wieczoru, i chyba jest to najlepszy sposób, aby zrobić tartę na szybko w trakcie przygotowywania, po pracy, obiadu dla rodziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Reasumując wczoraj wieczorem zagniotłam ciasto i zostawiłam w lodówce na 24 godziny. Jeżeli ktoś robi ją podczas jednego podejścia wystarczy jak ciasto spędzi w lodówce godzinę. Na ciasto potrzebujemy
Kocham Czekoladękakao, barwnik, ekstrakt z wanilii i sól. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę. Ocet i sodę połączyć w małej miseczce, szybko zamieszać i dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka
Malinowo w kuchniDzisiaj proponujemy szybką tartę ze szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec ciasto obciążone na przykład grochem, a potem dopiero nałożyć wypełnienie. W tym przepisie jest inaczej. Rozkładamy ciasto, wypełniamy i pieczemy wszystko za jednym razem, ale od początku. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku
KasiaiKrzysiu.pltego chyba nie może się nie udać. Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. Nie opada, co jest jego dużym plusem. Szybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść. Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie
Mieszam w Garnkuusianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opcjonalnie) Opcjonalnie: masa cukrowa ozdoby do dekoracji Mąkę przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki. Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę) i schłodzić w lodówce - co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty (najlepiej jajeczka). (W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.) Ciasteczka
Di gotujejeszcze może samo sobie wybrać składniki!! Polecam!! Polecam również zakup okrągłej blaszki do pizzy , koniecznie z dziurkami, dzięki czemu ciasto oddycha podczas pieczenia i faktycznie jest lepsza! Moje przepisy na Pizze: Domowa chrupiąca Pizza Bardzo szybka i smaczna Pizza
W Moim Magicznym DomuTarta świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego
Tagebuch po polskuWiem, że sporo mnie tutaj nie było ale przez ostatnie dwa tygodnie sporo się u mnie działo. Moją rodzinkę łącznie ze mną ogarnęła grypa jelitówka... Na
Krakowskie smaki AniPizza z szynką i ananasem jest moją ulubiona pizzą, mogła bym ją jeść codziennie. Jest szybka do przyrządzenia i bardzo smaczna. Przyrządziłam ją z szynki z wędzarni od firmy Hańderek . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram świeżych drożdży Dodatkowo: 250 gram sera żółtego
Bajeczna KuchniaNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła
Bulliowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek. W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie! Ciasto możecie doprawić wg własnego gustu. 6-7 parówek Ciasto: 1 jajko 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 3 łyżki sezamu 1-2 łyżki drobno starego parmezanu
Di gotujeświątecznym szaleństwie czas na to noworoczne ;) Przystawki, sałateczki, ciasta, ciasteczka. Wrzucam kilka inspiracji. Najpierw wyróżniam sałatki, które znajdują się w moich zbiorach : 1. Prosta, szybka i pyszna sałatka z kurczakiem http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/01/saatka-z-kurczakiem.html 2. Popularna sałatka gyros, wygląda i smakuje wspaniale http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2013/03/saatka-gyros.html Ze słodości polecam : 3. Pyszne, aromatyczne, czekoladowe brownie http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2014/11/pieke-w-weekend.html 4. Wafle
NA MOIM TALERZUDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz
Smakołyki AsiKnedle z owocami są idealną propozycją na szybki obiad. Zamiast śliwek można wykorzystać truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego
potrawyregionalneCukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 szklanki wody
Eli Gotowaniedrogę, pokazałabym wam swoje.. ale, nie dotrwało w całości (płaskie też było genialne < 3) tak więc, w sprawie ciast odsyłam was na inne blogi mogę się z wami za to podzielić lodami, znalezionymi na szybko, bo czas się dziwnie skurczył.. szczęśliwie o dziwo nikt się nie zgubił, nikt nie dostał poważnych obrażeń ( no chyba
More food, love and dreamscukrem waniliowym. Włożyłam do szprycy i zrobiłam dekorację . W środek włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne. T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki ciasteczka z ciasta francuskiego
AZgotuj!Witajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej
Symfonia Smakówponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam
Grunt to przepis!moment znów wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy ściereczką i tym razem odstawiamy na 40 minut. Ciasto nam ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. I szybki lekko razowy chlebek gotowy :) Pomysł na ten chlebek znalazłem na www.chleb.info.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufactureschłodzonym pociętym na kosteczkę masłem siekając całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby
Marder&Marder Manufactureczekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się go bardzo szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą
Kto ugości moich gości?majonez delikatny Winiary krem balsamiczny truskawkowy szczypiorek sałata pomidorki koktajlowe kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić w kosteczkę i zagnieść szybko z pozostałymi produktami. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do wypieków. Wyciąć koła ciut większe od foremek i dokładnie wylepić formy. Babeczki pieczemy przykryte folią aluminiową
Wielki apetytSmaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, startym żółtym
Garnkowe fanaberieweekendowe spotkania przy piwku lub babskie ploteczki proponuję coś szybkiego. Świnki pod kołderką, lub jak kto woli pigs in blankets. Składniki 8 parówek 8 kawałków ciasta francuskiego ok 20x8 cm (ja używam Frosty) jajko Przygotowanie Jeśli używacie ciasta francuskiego Frosty, to w opakowaniu są gotowe kawałki 20x10 cm. Ja biorę 4 kawałki i je rozwałkowuję, tak aby powstały
Kulinarne Inspiracjecytrynowy, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. zawartość netto: 900g Produkt posiada wygodny słoiczek umożliwiający sprawne otwieranie i wyjmowanie jabłek . Jabłka prażone pozwalają na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania obiadowe lub pyszne desery, fantastycznie smakują z ryżem, lodami lub ciastem. Wspaniale komponują się z mięsem drobiowym. Jabłka prażone firmy Reypol zachwycają swoim smakiem, można je nawet jeść prosto ze słoiczka, są wyraziste
Smakowite Daniagęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało - warto sobie pomóc widelcem ;) Zapraszam po więcej na profil
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy
Moja DelicjaDziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem
BaRepasDziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem już za miesiąc :) Z niecierpliwością czekam na wiosnę, słoneczną pogodę, spacery i rowerowe wycieczki. Tymczasem przygotowuję dla Was niespodziankę na 3 rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom
W kuchni wieczoremwakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisobie na niż pozwala, w większych lub mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często. Jest prosta, szybka i sycąca. po kilku eksperymentach udało nam się stworzyć idealne proporcje na pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować
Słodkie Przyjemnościróżne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50
W kuchennym oknie EwySzybka w przygotowaniu i efektowna przekąska na Halloween! Pomysł zaczerpnięty z internetu. Składniki: dowolna ilość parówek ciasto francuskie musztarda Kupując parówki warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa w produkcie. Wiem, że to tylko MOM, ale wolę mieć tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy
chwile dla mniePrzekładamy do blachy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem
sama złodyczinnego) [ dałam olej z awokado] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniePrzeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik nie opada i jest bardzo szybki w przygotowaniu. W smaku delikatny i puszysty. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrystarte jabłka, dokładnie wymieszać- piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia- piec około 1 godziny Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza
Smakołyki BerenikiDzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie
Słodkości i nie tylkoużywa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów , ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie tortownicy(...)składniki (mąka, kakao, proszek) na przemian z mieszanka kawową (rozpuszczona soda, kawa, likier). W oddzielnej, dużej misce ubić mikserem na szybkich obrotach białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dużą, gumową łopatką wmieszać ostrożnie ubite białka do ciasta. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika - przez cały ten czas nagrzewał się do 170C
Grunt to przepis!przepisie zwiększyłam nieco ilość suszonej żurawiny i dodałam gotową polewę i dekorację mleczną HELIO Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy
Z Kuchni Do Kuchniszybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :))) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 70% 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 5 jajek 150 - 200 g cukru trzcinowego 200 g mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi
kruche babeczkitakim smakołykiem pewnego niedzielnego popołudnia. I chociaż dawno już słyszałam o istnieniu tego ciasta, nie miałam okazji go zrobić. Podobnie jak kopiec kreta. Pomimo bardzo dużej dawki słodkości, jaką banoffee zapewnia już po jednym kawałku, bardzo mi posmakował. Zrobiłam więc swoją wersję. Szybką, prostą, bez pieczenia i gotowania. Składniki: 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie, ja użyłam kakaowych
Życie zaczyna się w kuchniZalepić pierożki. 10. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Kłaść po kilka sztuk na wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić. 11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść
KreatywnePinyZalepić pierożki. 10. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Kłaść po kilka sztuk na wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić. 11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść
KreatywnePinyZapachy mają to magiczną moc, że szybko wyszukują w naszej pamięci wydarzenia i nawet jako dorośli szybko wracamy do dzieciństwa i na parę chwil stajemy się dziećmi i lądujemy w kuchni naszej Babci czy Mamy. Wybierajcie składniki dobrej jakości żeby wypiek ciast i pierników smakował jak dawniej... Powidła czy konfitury do przełożenia polecam z domowych zapasów, a że śliwek
Apetyczna babeczkaPopularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon, ekstrakt(...)półka, grzanie góra plus dół). W misce rozgniatam widelcem dojrzałe banany, wsypuję cukier, mieszam. Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec
Zasmakuj KuchniDziś szybki przepis na muffiny. Babeczki pojawiają się tutaj sporadycznie co nie znaczy, że ich nie pieczemy 😉 Obie miałyśmy ochotę na kokosowe ciacho, a że w zamrażarce miałyśmy jeszcze jagody to uznałyśmy, że to całkiem fajne połączenie. Do tego wegańskie krówki kokosowe i czekolada kokosowa Super Krówka sprawiły, że owocowe muffiny nabrały jeszcze karmelowego klimatu. Całość jest wegańska, słodka(...)ksylitol, proszek i sodę, wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe i olej. Masa ma być gęsta ale nie sucha. Sylikonowe foremki na muffiny wypełnić do 1/4 wysokości kładą na zmianę ciasto z jagodami. Piec w 180’C ok 20-25 minut. Pokrojone w plastry krówki włożyć na muffiny ok 5 minut przed wyłączeniem piekarnika. My trzymałyśmy je nieco za długo
Candy Pandasoperację) b)rózgą/patką/jak zwał tak zwał tym dziwnym czymś metalowym 1.Ubić jajka z mlekiem. 2.W międzyczasie powoli wsypywać mąkę...POWOLI by uniknąć grudek 3. Odstawić ciasto na 30-60 minut c) PAMIĘTAJ ,że mleko krowie jest gęstsze od roślinnego więc analogicznie mniej mleka lub więcej mąki. Podawać z czym dusza zapragnie-u mnie: -karmelizowana gruszka 1.obran(...)zimną wodą 2.wlej śmietankę 3.dodaj ziarna wanilii(na bogato) jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki
U Fiolkioperację) b)rózgą/patką/jak zwał tak zwał tym dziwnym czymś metalowym 1.Ubić jajka z mlekiem. 2.W międzyczasie powoli wsypywać mąkę...POWOLI by uniknąć grudek 3. Odstawić ciasto na 30-60 minut c) PAMIĘTAJ ,że mleko krowie jest gęstsze od roślinnego więc analogicznie mniej mleka lub więcej mąki. Podawać z czym dusza zapragnie-u mnie: -karmelizowana gruszka 1.obran(...)zimną wodą 2.wlej śmietankę 3.dodaj ziarna wanilii(na bogato) jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki
Fiolka w kuchni