orkiszowej pełnoziarnistej- 90g zimnego masła- 30g smalcu- 3 łyżki zimnej wody- 3 łyżki ksylitolu- szczypta soliWszystkie składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę
Smaczne ZdroweCukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Wódka Wytrawne wino Soda Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała(...)misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste, bardzo pyszne i zdrowe pieczywo, bo zrobiliśmy je z mąki pełnoziarnistej. I drugi skrót jaki zrobiliśmy: makaron i kaszę do dwóch chińskich dań nastawiliśmy przed wyjazdem na zakupy i kiedy wróciliśmy były już gotowe. Podstawę szybkiego gotowania stanowi jednak planowanie
Niedzielny kucharzDodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała(...)misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste, bardzo pyszne i zdrowe pieczywo, bo zrobiliśmy je z mąki pełnoziarnistej. I drugi skrót jaki zrobiliśmy: makaron i kaszę do dwóch chińskich dań nastawiliśmy przed wyjazdem na zakupy i kiedy wróciliśmy były już gotowe. Podstawę szybkiego gotowania stanowi jednak planowanie
Niedzielny kucharzmnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy
IzabelawkuchniJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)uzyskać lżejsze pianki. Tort będzie wtedy też nieco wyższy, bo mas będzie więcej. Twardsze ciasto jednak również świetnie smakują i kroi się je bardzo łatwo. Jeśli galaretka z tak małej ilości wody zaczęła zbyt szybko tężeć lub już stężała, wystarczy podgrzać ją na malutkim ogniu. Podgrzewaj tylko do momentu, kiedy większość galaretki stanie się z powrotem płynna. Cały czas mieszaj
Anioszek w kuchniznaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie nie wyszedł tak jak bym chciała ale w smaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie
Niezły Młynekokazję. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze pyszna. U mnie w domu uwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy
Słodkie okruszkiprzyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła(...)łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni. Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra
Trzeci talerzPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym(...)wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!Ciasto drożdżowe z rabarbaremSkładniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru1 kostka masła (200 g)4 jajka1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
UgotujmyTo.pltworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko możecie sami ‘ukręcić’ ten pyszny krem The post krem ala Ferrero Rocher appeared first on Domowe Torty
Domowe TortyFondant czekoladowy to mój „number one” wśród deserów, to deser idealny. Mocno czekoladowy smak, idealna konsystencja – na zewnątrz upieczone, lekko wilgotne ciasto czekoladowe oraz gorący i płynny środek. To spełnienie marzeń każdego czekoholika. Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, jedyna trudność to czas pieczenia. Trzeba „wyczuć” swój piekarnik, aby fondant był upieczony na zewnątrz ale posiadał płynny środek
Moja kraina smakówPizza z patelni to pomysł na szybki, tani obiad. Taką pizzę możecie nadziać ulubionymi składnikami. Najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu. Ciasto z poniższego przepisu będzie chrupiące z zewnątrz i miękkie, puszyste w środku. Składniki na 2 pizze (dla 2-3 osób): ciasto 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki letniej
Ugotowaćramach Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu wybrałam bułki ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę
Moje Małe Czarowanie