Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Karnawał w pełni , więc najwyższa pora na oponki serowe. Robi się je szybko , a rozkosz dla podniebienia …. spróbujcie !!! , Składniki : 0,5 kg białego sera, ok. 3,5 szklanki mąki ( 3 do ciasta i pół na podsypkę ) 3 jaja całe, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru, Cukier waniliowy, łyżeczka ” natronu
Pysznosci Babci Basijaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę startą z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 175 C . Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami papieru do pieczenia, odklejając co chwila papier od ciasta, na grubość
Moja Delicjaprzepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go robi. Dziękuję Gosia i pozdrawiam. Przepis na thermomix na dole. Do garnuszka wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować chwilkę aż postanie karmel. Nie za długo bo powstanie kamień. Cukier ma się rozpuścić(...)piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Dużą keksówkę (podłużną formę) lub dwie średnie wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C , godzinę. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli będzie mokry to proszę przedłużyć czas
Kuchnia PokoleńKruchy placek z kwaskowym rabarbarem pasuje zarówno do słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko się robi i warto przetestować w sezonie rabarbarowym. Przypadnie do gustu wielbicielom raczej mniej słodkich ciast, chociaż bezowo- kisielową pianka przyjemnie dosładza owocowe doznania 😊 Składniki na kruche: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowe ciastaukrywam, że bardzo mi on smakował, ale od czasu kiedy zniknął z półek, pozostało tylko słodkie wspomnienie :-) Postanowiłam zrobić ciasto podobne do torcika królowej, i nie ukrywam, że wyszło super :-) Ładnie wygląda, jest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia. Polecam gorąco :-) SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ MASA -5 szklanek mleka -2/3 szklanki cukru -2 łyżki(...)Bonitki) CZEKOLADOWA PIANKA -2 kubeczki śmietany 30% po 330g -1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao -2 łyżeczki kakao -4 płaskie łyżki cukru pudru -troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady) Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy . Na dnie układamy herbatniki kakaowe Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoczywiście mój ukochany makowiec) jest świąteczny piernik. Jeszcze nie zdecydowałam, z którego przepisu go wykonam. Poniżej przepis na szybki i prosty piernik na jogurcie. Piernik na jogurcie wychodzi puszysty i wilgotny. Od Ciebie zależy w jakiej formie go upieczesz. Ciasta wychodzi dość sporo także proponuję 2 keksówki lub tortownicę o śr 21 cm. Piernik na jogurcie
Rusty Forkmentalnie i fizycznie. Ledwo dotoczyłam się na ryneczek LIDLa po rabarbar. Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbarucukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym
bastalenaRzutem na taśmę biegnę do Was z bardzo łatwą i szybka przekąską sylwestrową! Nagła zmiana planów i okazuje się, że jednak na ostatnią chwilę trzeba coś przygotować na imprezę. Imprezowe roladki szpinakowe last minute to właśnie idealne propozycja na taką sytuację. I bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis i życzę Wam szampańskiej zabawy oraz cudownego i smakowitego Nowego Roku(...)czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały
Kulinarne przygody Gatityktórej piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą(...)jeszcze uzyc to wtedy można do niego dodac odrobine masła i ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie. Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają nam "wisieć" w powietrzu wtedy się będą łamac
Radość kipiąca uśmiechem.wróciło na swoje tory i wczoraj specjalnie dla Was zrobiliśmy coś ekstra. Uwielbiamy takie fajne zawijasy z ciasta francuskiego. Dzisiejsza propozycja to taki fajny krążek z nadzieniem z bakłażanów i jeszcze kilku składników. Żadna tam filozofia. Proste, łatwe i w sumie szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie
vegetanieDziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier
Ostra na Słodkostygnie. Na dno blaszki układamy herbatniki pokropione amaretto i na to wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia! Wygląda
Lawendowe NieboIlość porcji: 6 Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne i pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Napisz opinię Zapisz przepis(...)mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnicynamonem i goździkami. Tyle jeśli chodzi o teorię Moja szarlotka oprócz jabłek i kruchego ciasta zawiera jeszcze krem. To właśnie dzięki niemu jest wyjątkowa. Sprawdza się w każdej kryzysowej sytuacji. Piekę ją często kiedy mam gorszy dzień. Już sam zapach podczas pieczenia szybko poprawia mi humor, a z dodatkiem lodów i bitej śmietany – działa cuda. Tak więc jeśli macie
PatiGotujejabłek Masło powinno być zimne! Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj dokładnie hakiem do ciast kruchych, jeżeli nie masz robota to wymieszaj wszystkie składniki sypkie, wysyp na stolnicę, dodaj resztę składników i nożem tak długo po nich ciachaj aż się połączą. Teraz szybko zagnieć je i podziel na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą,zawiń w folię spożywczą(...)zagotuj z miodem lub cukrem. Do gorącego mleka wlej zimne z dodatkami i szybko mieszaj! Chwilę pomieszaj i wyłącz palnik. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru
Pasje Jolki