Jeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego
Proste PotrawyCoś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33
Niezły Młyneklekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli Wodę należy zagotować z tłuszczem
Made By Mom And Sonłyżeczka ekstraktu z wanilii, cukru waniliowego WYKONANIE: na stolnicę wysypuję mąkę,cukier i proszek do pieczenia, żółtka, pokrojone w kostkę masło, i szybko zagniatam. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce) ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze
Upiecz sobie babeczkęgłębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach
Pociąg Do Kuchnipachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli
Niespełnione zdolności kulinarneCiasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy(...)przestrzeni lat i zazwyczaj używałam różnego rodzaju ajerkoniaku. Wg moich obserwacji najoptymalniejsza (i najbezpieczniejsza) ilość to 130-150 ml. Pamiętajmy też, że masa jeszcze zgęstnieje nieco w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzone – najlepsze jest na drugi dzień
Smaki Na TalerzuPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitypozostawiamy nienaruszony. Podajemy schłodzony*, lecz nie dłużej niż 60 minut.**.*Proponuję przed włożeniem do go lodówki owinąć tort folią spożywczą, gdyż może szybko nabrać zapachów z lodówki, a przecież tego nie chcemy. ** Im dłużej trzymacie ciasto ptysiowe w lodówce, tym szybciej traci ono swoje chrupiące walory.Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanka cukru pudru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytrynyMąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcemPodpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia )Przestudzić.Owoce wymieszać z cukrem
Malinowa KawiarenkaCzekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i roztopić w metalowej miseczce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodać łyżkę śmietany, szybko i dokładnie wymieszać. Czekoladę nabierać na łyżkę i cienkim strumieniem robić wzorki na masie kajmakowej. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny
Trzeci talerzmasy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż orzechy bardzo szybko się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową bez orzechów
Jadło i czytadłograma twarogu (!) tylko masło, jajka, mąkę, mleko, cytrynę i wanilię! Naprawdę, do złudzenia przypomina dobry sernik:) A po trzecie... magicznie szybko znika ze stołu!:) Nim się obejrzycie, w Waszym domu rozegra się walka o ostatni kawałek!:)))) Ciasto jest bardzo rzadkie przed wsadzeniem do piekarnika i najważniejszą sprawą jest tu bardzo delikatne wymieszanie masy z ubitą pianą z białek, którą
Słodko-Słony Świat IlonySernik ekspresowy na herbatnikach to jedno z tych ciast, które nie wymagają pieczenia co przekłada się na proste i zarazem szybkie przygotowanie. Można zastosować dowolne smaki galaretek oraz rodzaje owoców, co sprawia że jest uniwersalny i każdy może wybrać ulubione smaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera białego w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 opakowanie herbatników maślanych(...)mieszamy ją z 1 kg sera białego z wiaderka oraz owocami np banany, brzoskwinie itp. Na dno tortownicy/blaszki układamy herbatniki maślane i na nie wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową. Ciasto pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa trochę stężeje na wierzch układamy kawałki mandarynek (mogą być dowolne owoce) i całość zalewamy przestudzoną truskawkową galaretką (najlepiej dać mniej wody niż zaleca producent
Blog kulinarny S9.PLTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio cm. - w zależności od foremek i inwencji twórczej :) 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru(...)kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem
Kuchnia w czekoladzie