ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję(...)następnie wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, wrzucić do nich mrożone truskawki*, wymieszać i zostawić na chwilę. Galaretki zaczną szybko tężeć więc trzeba tego pilnować i w odpowiednim momencie wyłożyć na ciasto. *dlatego truskawki mieszam z galaretką, bo gdybym je zamrożone ułożyła na cieście i zalała galaretką to mogłyby puścić sok, który przy krojeniu wylewałby się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczym. Często ma dokładnie sprecyzowane wymagania i ani rusz zapchać ją czymś innym. Wczoraj musiało to być koniecznie domowe ciasto owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :) Przepis podstawowy jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty
Grunt to przepis!można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120(...)łyżeczki cynamonu200 ml śmietanki 30%garść orzechów arachidowychSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ekstrakt cynamonowy i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną
Słodkie Przyjemnościczasu żeby uzupełniać bloga, także przez jakiś czas mnie nie było, ale postaram się ten czas nadrobić :)Przepis na ciasto znalazłam na jakiejś internetowej stronie, a dodatki są według mojego uznania :) Nie miałam dzisiaj pomysłu na jakiś w miarę szybki obiad, więc postanowiłam zrobić pizze. Tylko tym razem nie tak jak zawsze dużą, na całą blachę tylko miniaturkę :)Składniki
charlotte gotujetego mixera ze specjalną końcówką - tak właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła mi na 12 babeczek i jedno ciasto w okrągłej formie. A pro pos formy - posmarujcie ją masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. 7. Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy
Matka ŻywicielkaPowracam do Was z kolejnym przepisem :). A są to drożdżowe ślimaczki z serem, niewielką ilością rodzynek. Zniknęły bardzo szybko! Wyszły przepyszne! Sprawdzą się jako deser do kawy, czy jako przekąska do pracy, szkoły. Składniki: CIASTO: 450 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko
Gotuj z Mąkąwszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna szarlotka. Polecam ten przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. Składniki:2 szklanki mąkiłyżeczka sody oczyszczonej250 g masła4 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślankiszklanka cukru1 kg jabłek lub gotowych
ciastkarnia na kruchym spodzieMakowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT: * jajka
Ostra na Słodkosmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. (Olej nie może jednak być zbyt wysoka temperatura, gdyż zbyt szybko wierzch będzie się przypalać, a środek pozostanie surowy). Łyżkę najlepiej uprzednio każdorazowo maczać w gorącej wodzie, by ciasto łatwiej można było nakładać na olej. Po upieczeniu racuchy odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Najlepsze
My sweet a lifehasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin aż ciasto wyrośnie i pizza w końcu będzie gotowa, polecam wypróbować prosty i szybki w wykonaniu przepis na pizzę na owsianym spodzie*. Wegańska pizza na owsianym spodzie Mąkę owsianą można albo kupić w sklepie, albo po prostu zrobić(...)czasie jednego posiłku Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki
Lamarida.plCiasto bez pieczenia z wiśniowym dżemem oraz kremem kokosowym. Idealne na szybkie małe co nie co do kawki. A co najważniejsze, przepyszne połączenie smaków. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: KREM: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 20 dag kokosów ORAZ: 0,5 opakowania kakaowych herbatników (z dużej paczki) 0,5 opakowania(...)biszkopty. Między biszkopty wykładamy pozostały dżem a na wierchu smarujemy kremem. Wyrównujemy i posypujemy kakao. Chowamy na 2-3 godzinki do lodówki. Po tym czasie można już kroić, ale ciasto najsmaczniejsze jest po nocy w lodówce. Smacznego
Pani na deserjuż mój kolejny "idealny" sernik, który jest równy jak stół i nie posiada jakiegokolwiek pęknięcia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie, ponieważ wystarczy zaledwie 5-7 minut, aby wstawić go do piekarnika. Poza tym ciasto smakuje naprawdę obłędnie. Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym
Di gotujewyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki(...)przestudzić. Śmietanę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ubić na sztywno z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem. Następnie dodać żelatynę i szybko miksować mikserem, żeby nie porobiły się malutkie grudki. Ubitą śmietaną przełożyć ciasto (trochę odłożyć do dekoracji), wierzch posmarować cieniutko śmietaną. Ciasto polać polewą czekoladową, a na polewie zrobić kleksy z bitej śmietany (pamiętaj, by kleks
In my kitchenCiasto francuskie daje nieograniczone pole do popisu i za to je kochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło
Cook&Love