Sobota. Za oknem deszcz. Pierwszy dzień jesieni. Moja kuchnia otwarta już od rana. Wspólnie przygotowujemy śniadanie, moja córka robi samodzielnie swoją pierwszą jajecznicę. Mąż przysuwa jej
Raj dla PodniebieniaJeśli nie znacie jeszcze mąki z ciecierzycy koniecznie musicie ją wypróbować! Zapewniam Was, że będzie to znajomość na dłużej ;) Ja po pierwszym użyciu tej mąki byłam
HealthyCreationsCzy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to
Pink EnvelopePomysł na zrobienie tych dziecinnie prostych muffinów naszedł mnie dzisiaj popołudniu, z racji że cynamon darzę wielką miłością przypadły mi one do gustu, były wprost genialne
madamekuchnia.wordpress.comSkładniki: 750 g mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 200 ml mocnej kawy espresso 60 g likieru
kgwjanczewoCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkiLubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne
Codzienna kuchnia niecodziennawieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi naszego mieszkania. Kwota usługi trochę wbiła w ziemię ale cóż było robić skoro klucz włożony do zamka ani drgnął... Korzystając z czasu jaki dało mi oczekiwanie na pogotowie zamkowe upiekłam bułeczki. Tym razem z przepisu(...)cukier trzcinowy i cynaomn Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miseczki wlewamy śmietanę i rozprowadzamy w niej drożdże. Jajka ucieramy z cukrem. Zawartości miseczek łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miske z ciastem przykrywamy folią i schładzamy w lodówce min. godzinę. Wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy na stolnice obsypana mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy szklanka kółka
Dzieje kuchennej Wiewióryjedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 'górskich' 1 szklanka otrąb, dowolnych 1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej ) 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowego(...)Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około
Opowieści z piekarnikatapecie domowe tortille. Zazwyczaj sięgamy po nie na półce sklepowej i płacimy po 5 - 6 zł za paczuszkę a tam w środku cztery placki. No cóż, tortille można bardzo szybko zrobić samemu w domu za niewielkie pieniądze. Potrzebujesz trochę mąki, wody i oleju. I tyle! Cały sekret to proporcje i sposób przygotowania i obórki, tak aby tortille były miękkie(...)mąki kukurydzianej - około szklanki letniej wody - 1/3 szklanki oleju - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli W składnikach celowo piszę około szklanki wody, ponieważ wody dodajemy tyle aby ciasto nam się zagniotło ale aby było bardzo miękkie i elastyczne. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto ( tak jak na zdjęciach), najpierw łyżką potem dłońmi, wyrabiamy na elastyczne ciasto. Owijamy folią
SMYKWKUCHNIswoje zdjęcie i pyta się kiedy znów je zrobię:) Jaglane krakersy z parmezanem Drukuj Prep time 15 min Cook time 12 min Total time 27 min Szybka i zdrowa w przygotowaniu, wytrawna przekąska - jaglane krakersy z płatków jaglanych z dodatkiem migdałów i parmezanu. Author: Cooking for Emily Recipe type: Przekąska Ingredients ⅓ szklanki płatków migdałowych 1 szklanka płatków(...)mieszać pulsacyjnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy - powinna zlepić się w kulkę. Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia - żeby były wielkości blachy do pieczenia. Na jednym papierze rozpłaszczyć ciasto, następnie przykryć drugim papierem i rozwałkować na wielkość papieru. Przełożyć na blachę do pieczenia Zdjąć wierzchnią warstwę i nożem pociąć na prostokątne kawałki ( nie rozdzielając ich od siebie). Piec
Cooking for EmilySłodka tarta z amerykańską borówką czyli szybki deser w środku tygodnia, a co! Widzieliście amerykańskie borówki na rynku? Są niesamowitych rozmiarów…Mam nadzieję, że nie są nawozowane, chociaż w tym roku hodowcy robią wszystko aby coś im urosło i niestety kosztem nas konsumentów. Rozglądając się za ogórkami na rynku podeszła do mnie starsza pani i wręcz odradziła mi ogorki(...)wygląda, że jej rozmiary były uzależnione od deszczowej pogody. Leśne jagody w tym roku choć ich było mało też osiągały sporych rozmiarów… Słodka tarta z borówką to obowiązkowe ciasto latem. Moim domownikom najlepiej smakuje z lodami lub sosem waniliowym . To ciasto jest na jedno posiedzenie! Prezentuje się wspaniale i smakuje bosko! Po prostu znika w mgnieniu oka! To dobrze
codojedzeniademonizować pomidory dając przy tym światu pierwszy podstawowy pomidorowy sos do pizzy. Tak powstała pierwsza "nowoczesna" pizza zwana jako "Napoletana" - płaski chleb z sosem pomidorowym i serem. W bardzo szybkim tempie Włosi zaczęli chwalić Neapol za najlepsze placki do pizzy w całym kraju. Po około stu latach spróbowanie tego przysmaku było "must-to-do" aktywności turystycznej tego miejsca(...)morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; FIT PIZZA na cienkim cieście Więcej na: Today I Found Out -The Origin of Pizza
Better Life By Auntie JuDodajemy całe jajka, przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną oraz sól. Wyrabiamy ciasto (można troszkę podsypać mąką, ale niekoniecznie). Z gotowego ciasta formujemy wałeczki, kroimy na porcje (można również odrywać porcje ciasta), spłaszczamy tworząc placuszki i formujemy kule. Układamy na ściereczce i przykrywamy. Wrzucamy na lekko posolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na wierzch. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową(...)sosu. Gotujemy mieszając, jak kisiel – do chwili zgęstnienia. Używamy do knedli, lodów, deserów… i nie tylko. Knedle z truskawkami polecam nie tylko dla miłośników dań na słodko. Proste i szybkie w przygotowaniu zachwycą nawet wybrednych smakoszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Knedle z truskawkami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 16. czerwca 2017 r.” Wydrukuj przepis The post Knedle z truskawkami
mojewypiekiinietylkosię w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka mąki pszennej 120 g masła(...)jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze
Raj dla Podniebieniaszybkie śniadanie małe co nieco, to jest strzał w dziesiątkę. Śniadanie, rzecz ważna. To wstęp do pełnego wrażeń dnia. Celebrujemy więc śniadania by dały nam siłę. Uwielbiamy płatki na mleku. Szczególną sympatię zdobyły u nas płatki Cini Minis. Słodziutkie z nutką cynamonu wspaniale rozgrzewają. Możemy je zrobić sami. Składniki: 0,75 szklanki mąki pszennej(...)łyżka cynamonu Obydwa rodzaje mąki, cynamon i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Składniki ucieramy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto rozwałkujemy (podsypując mąką pełnoziarnistą) na cienki placek i kroimy je na małe kwadraciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
NiuniokiKolejną moją propozycją są Babeczki jogurtowe z truskawkami. Idealne do kawki czy herbaty. Ja również robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest wyborny. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia FP GOTOWANIE PATKI Będzie(...)białą masę. Dodaję jogurt naturalny oraz roztopione masło. Na koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Składniki łącze ze sobą dokładnie. Truskawki myję, a następnie kroję w drobną kostkę. Ciasto przekładam do foremek silikonowych na ok 3/4 wysokości. Truskawki wkładam do surowego ciasta. Piekę ok 25 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkiplacuszków, a potem wyjaśnię dopisek. Placuszki te zaproponowano w cyklu "Wypiekanie na śniadanie" i tam znajdziecie oryginalny przepis. Ten poniżej jest z drobnymi modyfikacjami. Wyszły bardzo pyszne i szybko zostały zjedzone. U mnie jeszcze sezon rabarbarowy, więc zastąpiłam truskawki rabarbarem. Zasypałam go wieczorem cukrem, puścił sok i dopiero rano pokroiłam na cieńsze plasterki. Placuszki jogurtowe z rabarbarem(...)cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie
Gotuj Sam!Takie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające , idealne danie na chłodniejsze jesienne dni. 200 g dyni 200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju(...)przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo
Kolorowa kuchnia ElkiCzarno-białe, czekoladowe ciasteczka, puszyste w środku, ekspresowe, przepyszne… Mogłabym jeszcze długoooo o nich pisać… Są ciasteczkowym strzałem w dziesiątke a do tego przygotowuje się je bardzo szybko. Rekomenduje je i polecam z czystym sumieniem. U nas zagoszczą obowiązkowo na Święta. Wszystkim smakowały a dzieci oszalały na ich punkcie. Składniki na około 20-25 sztuk: 100 g gorzkiej(...)dodajemy do ostygniętej czekolady. Mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy na około 2h do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy grubo w cukrze pudrze. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zostawiając około 4 cm odległości pomiędzy kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego
Made By Mom And Sonwięc koncepcję i powstały zupełnie inne ciasteczka z pastą sezamową, której końcówka akurat została. Ciastka są bardzo smaczne. Nawet Święty Mikołaj zostawił tylko okruszki. Przygotowuje się je prosto i szybko, jednak jest jedno ale... Rogi. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, bo precelki nie bardzo chcą współpracować. Warto więc zaopatrzyć się w więcej precli, niż potrzeba rogów. Składniki(...)precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9-10 minut w 180C. Po upieczeniu
Pełny talerzWieki nie jadłam, ani nie robiłam tych kotletów i żałuję, bo są na prawdę smaczne. Do tego tanie i łatwe w wykonaniu. A mogę jeszcze śmiało napisać, że szybkie o ile zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego. Można podawać je z surówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można(...)pieprz Ziemniaki obrać, ugotować i (wystudzone) przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie
CookYourselfłączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy bardzo delikatnie i powoli, szybkie mieszanie bądź ubijanie odbierze sufletowi puszystość. Formy do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można cukrem pudrem, ale należy wziąć pod uwagę fakt, że to dodatkowo dosłodzi danie). Najlepiej smarować(...)mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuroku jest wyjątkowy. Dlatego też kształt ciasteczek musiał być adekwatny do dzisiejszego święta :) A że dodatkowo mamy końcówkę karnawału to warto te ciastka upiec - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie zawierają mąki pszennej ani dodatkowego cukru(chociaż miłośnikom słodkich wypieków polecam dodanie kilku łyżek cukru bądź ksylitolu, aby wyszły słodsze - moje są na bazie samych daktyli(...)pieczenia, pokrojone daktyle i zmiksować. Dodać jajko i masło, a potem wymieszać do uzyskania masy o konsystencji miękkiej plasteliny (w zależności od potrzeby albo dodać masło albo mąkę). ¼ ciasta wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrawać ulubione kształty(kotków wyszło mi 30 sztuk) Wstawić blaszkę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie, ciasteczka powinny być
FitKotmiskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto p rozwałkowałam i uformowałam w bochenek chleba. Po prostu zawinęłam w identyczny sposób jak zwijam krokiety :) Chleb ułożyłam w formie do chleba Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam(...)czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia chleba. Gdybyście zauważyli, że wierzch chleba szybko się rumieni, przykryjcie wierzch folią aluminiową, wystarczy lekko przykryć. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje