czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego(...)masą tak, aby nie było białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć
Opowieści z piekarnikavoilà! Wszyscy zapewne znamy „szwarcwaldzkie” przysmaki: tort, pavlową, serniki, babeczki, tartaletki itp. A co powiecie na szwarcwaldzką marmoladę? Do tego wzbogaconą o dodatek likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet(...)przygotowanie choć kilku słoiczków tego rarytasu? Gorąco polecam! Składniki (na ok. 4 słoiczki po 200 ml): 1 kg wiśni 50 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 100 ml likieru amaretto (można dać mniej, np. 50 ml) 1 op. Żel-Fixu 3:1 350 g cukru Wykonanie: Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i szypułki. 2/3 wiśni wsypujemy do garnuszka z grubym
MyCookBook.plkrople olejku migdałowego – kakao do oprószenia W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Szybko wyciągać biszkopty, gdyż zaraz robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać(...)kieliszek ajerkoniaku(nie trzeba koniecznie choć smak jest o niebo lepszy;)). Połowę masy wyłożyć na biszkopty oprószyć kakao, a na niej ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Na górę wyłożyć pozostały krem i znów oprószyć kakao. Foremkę wstawić na kilka godzin do lodówki (po 3 godz. zajadałam). Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów
Kubki smakuteż tak gorąco?Uff...pisać nie ma siły.Klawiatura topi się a mózg odmawia współpracy.Wrzucę szybko przepis na pyszny deser owocowy z dodatkiem odrobiny amaretto-likieru migdałowego i uciekam do chłodnego pokoju z wentylatorem.Tu gdzie piszę jest ukrop nie miłosierny i nie daje się wytrzymać,jest tak gorąco.Zapraszam. 30 dag.truskawek 3 kiwi 2 brzoskwinie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimarcepanu, 50 g cukru pudru, 200 g zimnego masła. Wszystkie składniki włożyć do miksera i szybko zmiksować. Przełożyć na blat, szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można
królestwo garówoknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella
Z miłości do słodkościznalezionego w necie, otrzymałam cegłę. Ciasto miało być na urodziny mojego znajomego a nadawało się do kosza. Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie(...)jakiś deser na zimo. Znalazłam w szafce połowę opakowania biszkoptów Ladyfingers czyli biszkoptów paluszków, mrożone borówki w zamrażalniku i likier jajeczny w szafce. Niewiele myśląc zrobiłam tiramisu. Strzał w dziesiątkę. Nie dość, że przygotowanie było mega szybkie to i mega proste. Wszyscy zachwycali się tym deserem a seria dokładek u niektórych nie skończyła się na trzech Jeśli zdecydujecie się
mecooksforemki do rurek no i musiałam oczywiście zaraz wypróbować. Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem kawowym.Po prostu rewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie(...)Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć
Sama słodycz i szczypta chiliKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan(...)Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Mus brzoskwiniowy: 500g brzoskwiń z puszki 130ml wody 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinywyśmienity, słodki drink. Drink zawiera limonki oraz świeżą miętę, co nadaje mu nutkę orzeźwienia. Eclipse drink jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Składniki: 100 ml Maker’s Mark Bourbon 50 l Black Raspberry Liqueur – Chambord Likier (lub likier malinowy) 25 ml soku z limonki 100 ml soku z żurawiny 12 świeżych malin Liście świeżej mięty Sposób
Drinkologiakąpieli wodnej (czekoladę można poddać procesowi temperowania, o którym napisałam tutaj . Dzięki temu czekolada będzie błyszcząca i nie będzie się szybko roztapiała w kontakcie z dłońmi) , dodać ją do miski z rodzynkami (nie muszą być dokładnie odsączone z likieru), dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wynieść w chłodne miejsce, np. na balkon
Domowa Cookierenka AgiLody bananowo-truskawkowe bez dodatku cukru, doskonale ochładzają w upalne dni. Robi się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI 2 banany, 150 g truskawek, ½ szkl. mleka, kieliszek likieru truskawkowego (można pominąć) WYKONANIE Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Truskawki obieramy z szypułek. Truskawki i banany wkładamy do woreczka foliowego a następnie na godzinę do zamrażalki. Owoce przekładamy
słodki bratekrównież do dzisiaj – hotel Raffles) w Singapurze. Jest to niezwykle orzeźwiający drink, który ochłodzi nas w upalne dni. Drink jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: 45 ml Ginu 15 ml Cointreau 15 ml likieru Bénédictine 15 ml Wiśniowej Brandy 300 ml soku ananasowego 300 ml soku pomarańczowego Sok z limonki Grenadyna Woda gazowana Plaster ananasa, wisienka
DrinkologiaWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze(...)czym trzeba pamiętać to, aby nie moczyć biszkoptów zbyt długo. Staną się wtedy mokre i gąbczaste. Zapraszam!!!! Składniki: 2,5 opak. biszkoptów podłużnych (takich po 200g), 4 łyżki likieru Amaretto, kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 500 g serka mascarpone, 1 l. śmietany 30% lub 36%, 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone ucieramy mikserem na małych obrotach
Passion of CookingŚwietny pomysł na szybki i łatwy przepis na deser. Polecam! Składniki: 2 grejpfruty 1 kieliszek likieru 3 łyżki cukru 25 dag serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki kremówki wiśnie z likieru lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Grejpfruty umyć i obsuszyć, następnie ściąć górę owoców. Wykroić miąższ i drobno posiekać, posypać cukrem i polać likierem. Śmietankę ubić na sztywno
Tradycyjna Kuchniakarpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny
Smakowy Raj