PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 220Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj z niego(...)Froid (departament Haute Loire w regionie Owernii), której szef Régis Marcon (jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych we Francji i na świecie) serwuje przepyszne potrawy i desery z grzybów. (piszę o niej w zakładce Moje kulinarne fascynacje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 246Wiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam(...)bakteriobójcze i antyseptyczne, zwiększa odporność organizmu (zalecany przy przeziębieniach), poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu. Można nim słodzić napoje (byle nie gorące), smarować pieczywo i dodawać do deserów (ale niepoddawanych obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko . Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka
Qlinarnie i Qlinarnie
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 236zaczęło się wszystko dwanaście lat temu. Widziałem, jak się zmieniał jego wystrój, personel i zdążyłem w tym czasie spróbować wszystkich niemalże dań z karty wliczając w to kaloryczne desery. Nie ma w tym miejscu rzeczy, której bym nie polecił. Różnie to bywało ze sposobem przyrządzenia, czy podania posiłku, jednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana(...)fletem z polędwicy". W zasadzie nikt przy zdrowych zmysłach polędwicy wołowej z takimi dodatkami nie podawałby za 25zł, prawda? Niesmak, spowodowany przez tego, kto układał tę kartę, jest jednak szybko niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba odtworzenia przeze mnie w domu surówki
BaRepas
Jogurtowy "sernik" na zimno 330ustach, pachnący słodkimi truskawkami. U mnie posłużył jako tort na przyjęciu urodzinowym, ale świetnie sprawdzi się też np. jako słodki prezent na Dzień Matki czy po prostu jako deser do popołudniowej kawy pitej w promieniach wiosennego słońca :) Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm: kilka herbatnikow pełnoziarnistych (można pominąć) 900 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej(...)najlepiej na całą noc. UWAGA: sernik przygotowany z tych proporcji jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach, ale trzeba go trzymać przez cały czas w lodówce, bo szybko się rozpuszcza. Jeśli chcecie otrzymać bardziej zbitą i trwałą konsysencję, zwiększcie ilość zelatyny
Zawsze głodna!
Niedziela w kuchni 189Krótka, bo pogoda nie sprzyja zamykaniu się w kuchni. Babeczki ze szpinakiem w szynce prosciutto w odsłonie z mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym
Kucharzyca
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 190Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam jabłek. Aaaaa .... nie.... kiedy byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom pod wpływem gorąca pękała skórka
AZgotuj!
Ananas w owsianej panierce 202Ananas kupiony ponad tydzień temu leżał i leżał i czekał... ...aż w końcu nadeszła i jego kolej :) Ciasto zrobiłam z mąki owsianej, ale Wy możecie użyć
Kraina Miodem Płynąca
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 229ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko(...)Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych
Zawsze głodna!
Ulubieńcy lipca i sierpnia 189lipcu przeprowadziłam się do nowego domu i pisałam pracę inżynierską, dlatego nie miałam za dużo czasu na bloga, ale mam nadzieję, że szybko się to zmieni. W związku z tym, że w lipcu posta o ulubieńcach nie było postanowiłam połączyć go z tym sierpniowym. W tym poście będzie wyjątkowo dużo jedzenia, a mało kosmetyków, ale myślę, ze to akurat(...)sosem a'la śmietanowym. Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją
wegujemy
Kruche babeczki z masą budyniową, bitą śmietaną i jagodami! 218Najprostszy i najlepszy deser - kruche babeczki z budyniem i bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek(...)momencie kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć zestaw go z ognia. Trzepaczką jeszcze raz przemieszaj zawartość w miseczce i wlej do gorącego mleka, cały czas mieszaj trzepaczką. Masa zacznie szybko gęstnieć. Postaw ją ponownie na ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, tak aby się "zagotowała" - około 1,5 do 2,5 minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi
SMYKWKUCHNI
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 163Moja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna co zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość
Przepysznik - BLW i nie tylko
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 385Na dworze ciągle mróz, ale też coraz więcej okazji do świętowania. Dziś na przykład są Mikołajki... Byliście grzeczni, wyczyściliście buty i Mikołaj zostawił Wam prezent czy
Symfonia Smaków
Tłusty Czwartek tuż tuż! Wiesz już, co przygotujesz...? 234Odkąd sięgam pamięcią w moim domu na Tłusty Czwartek zawsze "coś" było. Coś, to oczywiście nie zakupiony w cukierni pączek, który z daleka już można rozpoznać
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jogurtowe z truskawkami 654Pyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Pyszności <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Sence-of-taste . Zapraszam do
My Culinary Art
Szpinakowe naleśniki 184Lato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże
Kulinarne przygody Gatity