wykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy. Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James. Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić(...)zrobienia w najbliższej przyszłości. Niektóre przepisy są bardzo proste do zrobienia inne trudniejsze, ale jak dla mnie zaletą i to wielką tej książki jest przybliżenie ziół jako składników deserów, bo czy wcześniej pomyślałabym żeby zrobić cremme brulle z liśćmi laurowymi ? na pewno nie .. Zdjęcia w książce są fajne, takie normalne nie udziwnione. Piękna jest twarda żółta okładka, oj bardzo
Kuchnia na wzgórzuUroczy torcik, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Wzorowany na słynnym włoskim deserze tiramisu. Krem bazuje na serku mascarpone i żółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna kawa z dodatkiem amaretto. Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania. Na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki(...)odłożoną ubitą kremówką. * przed dodaniem żelatyny do kremu warto do miseczki z ciepłą żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie. Nasącz: - 200 ml bardzo mocnej kawy - 100 ml likieru amaretto Składniki na poncz wymieszać ze sobą. - dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu. Polewa
kawawszklanceGrudzień na kalendarzu, z wystaw sklepowych mrugają do nas Mikołaje, panom śnią się mikołajki, a cholera świętami nie pachnie! Klimat zniknął jak wizja śniegu. Białego
Wypisz Wymalujserwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę bezpośrednio z mleka. Poniżej dowód :) Dlaczego prezentuję ten przepis? Po pierwsze: ricotta stanowi bazę pewnego sycylijskiego deseru, który, mam nadzieję, już za chwilę pojawi się na blogu. Po drugie: ma szerokie zastosowanie jako składnik wielu ciast, farszów, sałatek i sosów. Wyśmienicie smakuje na kanapce, zarówno w wersji(...)zimną wodą. Dodać do mleka i wymieszać. 5. Następnie pozostawić mleko na ok. 10 minut, aż się widocznie zagęści (nie mieszać w tym czasie). 6. Teraz drewnianą łyżką szybko wymieszać mleko (przez ok. 20 sekund), aby przerwać koagulację. 7. Zamienić drewnianą łyżkę na łyżkę cedzakową (wg mnie nie jest to konieczne) i mieszać mleko w jednym kierunku
Domowa Cookierenka AgiDziś zapraszam Was na pyszny przepis na domowy miodowy choco baton . Jeśli tak jak my lubicie Mlekołaki Choco Muszelki Lubella będzie, to dla Was wspaniała słodka
Słodkie okruszkiNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to
SMYKWKUCHNI-Mogę Twój podręcznik od konstytucyjnego? - *spogląda podejrzliwie*A po co Ci? Chcesz coś poczytać? - Chcę zrobić zdjęcia na blog *opada kurtyna* Zapraszam na mus truskawkowo-rabarbarowy
Fiolka w kuchniMarzyło mi się takie ciasto od dawna. Domowe, maślane, pachnące tak, że czuć jego zapach w całym domu. W sam raz do herbaty czy kawy. Na
Pasja SmakuPominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko(...)drożdży (czyli połowa z 5g – może będzie łatwiej odmierzyć) • 100 ml ciemnego piwa • 60g mąki żytniej razowej • 1/4 łyżeczki soli Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Mąka do obsypania skórki: • 15g mąki żytniej razowej Wymieszałam dokładnie w dużej misce wodę , piwo, drożdże , melasę i sól. Szczególnie melasa powinna
Leśny ZakątekDługo nas nie było. Ostatnie miesiące spędziliśmy na wojażach, odwiedzając znane rody arystokratyczne w całej Polsce, kosztując, smakując, słuchając opowieści i przeżywając. Oczywiście nigdy o Was
GRUBY WAŁEKDługo nas nie było. Ostatnie miesiące spędziliśmy na wojażach, odwiedzając znane rody arystokratyczne w całej Polsce, kosztując, smakując, słuchając opowieści i przeżywając. Oczywiście nigdy o Was
GRUBY WAŁEKSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900
W kuchni u MonikiD zieci uwielbiają słodycze, a my kochamy nasze dzieci i w trosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone
SzczyptaSmaQmarynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać(...)ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois
Karo in the Kitchenpestki dyni, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów. Czy kopytka dyniowe można mrozić? Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu(...)Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu. Aby ułatwić sobie pracę, obsyp stolnicę mąką, jednak
okolicepalnika.plKlaudyny i wręczyć jej, gdy odwiedzi mnie za kilka dni... Częstujcie się naszymi fiołkowymi deserami. SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby(...)połączyła z resztą masy żółtkowej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilkę, aby wystygło - jednak czas ten nie powinien być zbyt długi, gdyż ze względu na żelatynę, masa szybko się ścina. Lekko przestudzoną masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek i bitą śmietaną dodając do środka kandyzowane lub świeże fiołki. Przygotować ramekiny
KUCHARNIA