Austrii. Jego historia jest dość ciekawa, bowiem w XIX wieku na dworze księcia Metternicha, pod nieobecność szefa kuchni młody czeladnik (zaledwie 16-o letni) podjął się zadania stworzenia nowego deseru dla bardzo wymagającego księcia i jego gości. Tort, który przygotował Franz Sacher tak się spodobał, że stał się głównym przysmakiem Metternicha. Syn Franza - Eduard Sacher - wybudował hotel "Sacher", w którym(...)obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę (tak, że po odwróceniu garnka nam nie wypadnie). Tak ubitą pianę musimy wmieszać w ciasto. Dodajemy ją stopniowo do masy czekoladowej i szybko ale delikatnie mieszamy. Najlepiej to robić drewnianą pałką lub łyżką. Takie ciasto wylewamy do tortownicy na dole wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
JedzeniomaniaŚwięta coraz bliżej, więc pora na świąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z
Czary - gary w kuchniCiast i ciasteczek z jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta; tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem
BaRepasJak wspomniałem z jednym ze wcześniejszych postów ( właśnie w tym ), sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Chciało by się powiedzieć, że to typowe polskie ciasto, które
Jacob TastesNaszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała
Jak gotować i nie zwariowaćPowracam po dłuższej nieobecności spowodowanej problemami technicznymi.Zaczął się najpiękniejszy miesiąc a zarazem dłuższy weekend więc spieszę do Was z kolorowym ciastem.Pogoda nam
Niespełnione zdolności kulinarnezobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa(...)dania, tak jak to było u Lebovitza , ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest tu trochę niedostępnych, nieznanych nam składników. Osobiście
W kuchni wieczoremklimat przedświątecznych przygotowań! Zrezygnujcie z ciasta drożdżowego na rzecz ciasta filo, a zobaczycie jak szybko można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz szczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się(...)mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki z ciecierzycy. Podoba mi się, że patelnia pokryta jest nieprzywierającą powłoką Teflon® Platinum Plus, dzięki czemu możemy ograniczyć użycie tłuszczu w czasie smażenia
Chilli Czosnek i OliwaOd dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało.. Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego.. Tarta! Słodka, budyniowa z owocami
CzarnawisienkaKrówki to są te słodycze, których jedzenie mnie wciąga… W sumie to cud, że udało mi się zachować jakąś część do pieczenia Chyba Pana Sz
zabawa smakiemCiasto: 1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500
Luźna KuchniaSkładniki: 30 dag aronii krótko podgotowanej i odcedzonej 5 dużych jajek 120g cukru pudru 150g cukru pełnoziarnistego i 3 łyżki wody do karmelu 1 łyżeczka
Gorący kąsekwarsztatów. Czekolada i pomarańcze to połączenie klasyczne i zawsze się sprawdza. Nie trzeba go opisywać, sufletem po prostu trzeba się delektować, dlatego podaję przepis i polecam wypróbowanie tego wykwintnego deseru. Wczoraj przygotowałam go ponownie w domu – także wspaniale wyrósł. Suflet czekoladowy z sosem pomarańczowym: 135 g gorzkiej czekolady 190 ml mleka (3/4 szklanki) 35 g mąki (4 płaskie łyżki(...)syrop będzie gęsty. Dodajemy pomarańcze. Suflet wyciągamy z piekarnika. Na środku robimy małą dziurkę. Wlewamy sos, a na wierzchu kładziemy pomarańcze z syropu. Dekorujemy miętą i od razu, szybko podajemy. I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów, które mam nadzieję bardziej przybliżą Wam atmosferę gotowania w profesjonalnej kuchni Makro, w której na co dzień szkolą się profesjonalni kucharze: Post Suflet
Poezja smaku