Będzie lepiej. Wytrzymam. Dam radę. Już niedługo będzie lepiej.” A tymczasem przynajmniej raz w tygodniu wchodzę do kuchni, by zrobić dla chłopaków coś pysznego. Wczoraj, gdy zastanawiałam się nad deserem, Dario zapytał: A może zrobiłabyś pleśniaka? Hmm… nie piekłam go już od dawna, jakoś były do wypróbowania inne przepisy. W zasadzie – czemu nie? – pomyślałam. Sięgnęłam do przepisu Komarki i lekko(...)owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. 2. Szybko zagnieść ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, może przypominać kruszonkę, którą ledwo da się posklejać. 3. Ciasto podzielić na 3 nierówne części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować
W mojej kuchniprezentem dla mnie. Wybrałem się do punktu odbioru firmy kurierskiej. Autobus niestety się spóźnił, więc ten, w który miałem później się przesiąść, odjechał mi sprzed nosa… Idąc szybkim krokiem na piechotę myślałem tylko o tym, co w środku może być, co za drobiażdżek mi wysłali. Gdy dotarłem do punktu i odebrałem paczkę od razu po wyjściu za pomocą wiernego(...)baobab (szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jeszcze co to ani z czym to się je, ale chętnie spróbuję), nasiona chia (je bardzo dobrze znam i chętnie zrobię z nich deser z mlekiem kokosowym i jakimś musem), jagody goi (same w sobie nie są dla mnie rarytasem, ale lubię używać ich do dekoracji – z Bio Planet wyglądają naprawdę fajnie, ponieważ
Blendmanłaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari(...)Toscana Rosso 2010 FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser: Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci: Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA
królestwo garówDeser "Ptasie mleczko"jest niezwykle lekki,puszysty i pyszny.To prawdziwa rozkoszna delikatnosc i klasyczne polaczenie smakow-truskawka i agrest.Jest lekki jak piorko i po prostu rozplywa sie w ustach.Bardzo prosty w przygotowaniu.Deser jest dietetyczny typu light,przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej. Skladniki na 6 pucharkow: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa(...)opakowania,rowniez z 1/2 porcji wody (250 ml) ,przestudzic mleko skondensowane (schlodzone przez noc w lodowce) ubic przy pomocy recznego miksera na sztywno.Mleko skondensowane ubija sie bardzo szybko-okolo 3 minut -i podczas ubijania bardzo zwieksza swa objetosc.Caly czas ubijajac wlewac cienka struzka przestudzona galaretke przygotowana pianke rozlac do pucharkow,przyozdobic pozostawionymi kostkami galaretek schlodzic w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stoły przywędrowały zza oceanu i z amerykańską pewnością siebie podbijają nasze podniebienia. Są pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja. I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi(...)Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko
Taste Of My Daynadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji, że znów spróbuję czegoś nowego. To już trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości(...)pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka 1 żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochem lub fasolą
W kuchni Karmel-itkiPączki , pączusie,oponki , donaty, chrusty, faworki bez nich nie było by udanego Tłustego Czwartku. Na taka rozpustę można sobie pozwolić ten jeden raz w roku bezkarnie
Bon appetit mon amieT ęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor. To
Food SquareGreckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć. Greckie
Ostra na SłodkoPyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;) Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem na 20 sztuk 240 g
Rozpustne gotowanieTaki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Musi prawie zgęstnieć. Pomarańcze obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać pomarańcze do galaretki. Galaretkę z pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała. Masa serowa – śmietanę ubić, dodać cukier(...)żeby żeby tylko pokryła żelatynę. wymieszać i zaczekać aż napęcznieje. Następnie zalać wrzącą wodą, wymieszać dokładnie. Zostawić do ostudzenia. jak jest zimna włożyć do zamrażarki, na moment. Uważać bo szybko zgęstnieje. Żelatyna ma tylko zacząć gęstnieć. Wlać żelatynę do masy serowej i wymieszać. Wylać masę serową na gęstą galaretkę z pomarańczami. Ostatnia warstwa – galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie
Kuchnia Pokoleńsuchej patelni, aż zmienią kolor na jasnożółty. Na suchej patelni prażymy także sezam. Nie można robić tego zbyt długo i trzeba mieć na niego cały czas oko, ponieważ szybko się przypala. Gdy lekko zbrązowieje, ściągamy go z ognia i wsypujemy do miski. Mieszamy go ze szczyptą cynamonu. W małym rondelku zalewamy łyżeczkę siemienia lnianego dziesięcioma łyżeczkami wody i gotujemy(...)wyjmujemy na talerz. Truskawki myjemy i pozbawiamy je szypułek. Wrzucamy je do miksera i miksujemy z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki). Podajemy razem z tofu. Polecam jako deser. Smacznego! Jest coraz cieplej, coraz więcej jest dostępnych świeżych owoców, co oznacza, że mój mikser będzie mi teraz stale potrzebny. Uwielbiam owoce w gęstej, płynnej postaci. Mniam. Jakbyście się wybierali gdzieś
Weganizm infantylnyDo rozpoczęcia Euro 2016 pozostały już tylko dwa dni. Chociaż nie jestem wielką fanką piłki nożnej, trzymam kciuki za polską reprezentację. Mistrzostwa Europy w
Moja smaczna kuchniaNazwa tego ciasta jest powalającą! Widzicie już nie starczają mi całusy Rysia - JA CHCĘ MURZYNA :-DD. Nie wiem kto wymyśla takie nazwy ciast ale na pewno
sierotka maRysia w kuchniMamy cudowną jesień jak na razie, a zatem w kuchni rządzi dynia, dynia, dynia :). Z tym cudownym warzywem zaprzyjaźniłam się rok temu, kiedy okazało się, że
Wypieki i RumieńceKoleżanka z pracy przyniosła przepis na fajne ciasto od niani swoich dzieci - pani Marysi. Zachwalała, że pyszne. Przeczytałyśmy z drugą koleżanką przepis i jak zobaczyłyśmy w
Pyza i SurówkaW końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co
Be Fit Be StrongJak upiec idealny sernik? Często słyszę to pytanie i wszystko wskazuje na to, że mam na nie idealną odpowiedź. Odkryłam ją niedawno i odkąd jestem jej
KUCHARNIASkładniki: (na 2 porcje) 2 banany szczypta suszonej grubo posiekanej papryczki chilli 2 szczypty cukry waniliowego odrobina whisky lub rumu 200 g ubitej śmietany 30% 2
KreatywnePinyU mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie
My Culinary Artzalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się(...)jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana za pośrednictwem firmy kurierskiej, a produkty były dokładnie zabezpieczone, szczególnie te szklane. Wszystko zostało zapakowane w kartonowe pudełko wypełnione styropianowymi kosteczkami. Ponieważ piękny filet z tuńczyka bardzo
Kulinarne przygody Gatity