Pierniczki już upieczone? Polukrowane? Jeśli nie, mam bardzo dobry przepis na przepyszne pierniczki, które z radością zajadały wczoraj dwie dziewczynki - Iga i Hania, chodzące do przedszkola
Moja smaczna kuchniaW moim domu nie przygotowywało się kutii. Zaczęłam ją jeść na Wigilię już jako dorosła osoba, kiedy sama mogłam zdecydować, co podam na świątecznym stole. Najpierw
Ugotowane pozamiataneUwielbiam makaronowe zapiekanki, w szczególności te na słodko. Dlatego wczoraj przygotowałam zapiekankę makaronową z cynamonowym jabłuszkiem. Prostota i smak, który wprost uwielbiam. A do tego delikatna
Słodkie okruszkiO tym, że jestem fanem wszelkiego rodzaju słodkości mówić nie muszę. Kawałek czegoś słodkiego po prostu musi pojawić się do popołudniowej kawy. Przyznam jednak, że kiedy
Jacob TastesTak długą przerwę w aktywności na blogu muszę czymś porządnie wynagrodzić :) Z pomocą przychodzą wyczekiwane batoniki orzechowo-czekoladowe, które inspirowane były popularnym Marsem :) Jeśli czasem dopada
Chocolate Muffin BlogCiasteczka twarogowe z cukrem i ceynamonem Składniki: - 100gr masła - 100gr twarogu (u mnie półtłusty) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody dodatki: - 1/4
Kuchnia co dniajestem. No więc słyszę, że na 17 mam być w domu. Ja na to, że raczej nie, ale na 17.30 bardzo chętnie. Więc targu dobiliśmy i wracam po pracy szybko do domu. Wracam, a tam już czeka na mnie wszystko co najlepsze! Na pierwszy rzut zupa soczewicowa! Wspominałem kiedyś, pewnie nawet ze dwa razy, że uwielbiam zupy. Wszelakie. Więc(...)kompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni wjeżdżają faszerowane papryki! Łaaaał! Zjadłem jedną, zjadłem drugą, próbuję dojść do siebie po dość ciężkim przeżyciu, a tu kolejna ciężka artyleria! Na deser biszkopt kakaowy z morelami! Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci kawałek... Dość! Jestem pełny! Uff... Ja pierdziu, no tyle zajebiaszczych rzeczy w jeden dzień to nie jadłem chyba od przed wojny! :) Teraz
Marder&Marder ManufactureProstszych w wykonaniu rogalików nie znajdziemy chyba w całym Internecie. ;-) Przedstawiam bardzo popularne rogaliki trzyskładnikowe. Nazwa dotyczy ciasta, na które składają się tylko trzy produktu. Do
Szefowa kuchniDzień jak co dzień. I pyszne curry z mango i łososiem. Mogłabym tak jeść co dzień. W pogoni za uciekającym autobusem, zrywając z wieszaka letni już
W kuchni Karmel-itkiDziś dość nietypowo bo ma być fit a u nas serniczki, ale te mini placuszki prosto z patelni są najbardziej dietetycznymi serniczkami jakie kiedykolwiek robiłam. Poza
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to
Oryginalny smakCoś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim
Walijskie PichcenieOstatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny
Ania i Marcin gotująjako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę. W wersji makaronowej można dodać inne pyszności, chociaż w zupełności do makaronu ten sos plus parmezan zrobi nam doskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników. Wystarczy oliwa, czosnek, bazylia, sól i pieprz do tego blender i masz pyszny sos. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce(...)wcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumin.od czasu do czasu mieszając. Czasem gotowanie trwa dłużej. Dokładnie nie można określić czasu gotowania. Masa musi zrobić się po prostu brązowa. Wtedy mieszam już praktycznie cały czas, gdyż szybko się przypala, aż do uzyskania pożądanego przeze mnie koloru kajmaku. Im dłużej gotujemy, tym bardziej intensywnego koloru nabiera. Wyłączam gaz i wrzucam masło. Mieszam do jego(...)formuję z zgrabny prostokąt i ponownie schładzam. Gotowe kroję w paski szer. 3 cm, a następnie w małe kwadraciki. Z tej porcji masy wyszło mi ok 24 sztuki. I deser gotowy
Ciasteczkowy Potwórjakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję
Mała CukierenkaOstatnio jagody są wszędzie! Uwielbiają je wszyscy, jak maluchy tak i starsze osoby. Dziś mam dla Was pyszny przepis z wykorzystaniem jagód (borówek) - ciasto czekoladowe z
Kuchnia ŁukaszaRabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono
karmelowyTrzeci dzień choroby, niby jest lepiej, ale gardło nadal boli, więc nie wszystko dałbym radę zjeść. Wymyśliłem dziś na obiado - desero - kolacje naleśniki. Że to będzie
Parowar FacetaMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy
Niezły MłynekKasza jaglana ma najwięcej zastosowań ze wszystkich znanych mi kasz . Można ją wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych potraw, jak i deserów. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzień możemy rozpocząć owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco(...)obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną lub paprykarz, który dobrze znają uczestnicy moich warsztatów kulinarnych, a na deser kremowy budyń jaglany lub napoleonkę z kremem z kaszy jaglanej. Żeby było jeszcze bardziej zdrowo, zamiast cukru do kremu użyłam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest słodszy niż tradycyjny
Smakowity Blog Kulinarnysmutno, gdy Ci źle, ZJEDZ CZEKOLADĘ! Ale inne powody, żeby zjeść tak mocno czekoladowego muffina są jak najbardziej wskazane. Polecam dla łasuchów i czekomaniaków, świetny i słodki deser. Przepis jest zmodernizowaną przeze mnie wersją przepisu na czekoladowe muffiny wg Nigelli. Robienie zajmie Wam ok. 10 min, a efekt zadowoli. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki(...)gorzką) 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier wanilinowy PRZYGOTOWANIE W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko widelcem, do połączenia składników (będą grudki!). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej muffinki dodatkowo posypać kawałkami czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze
zabawa smakiemjakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)cieszę:). Jest to mój pierwszy wielofunkcyjny robot stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną
Mała CukierenkaSzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion bez pieczenia Składniki 14 herbatników (70 g) pół puszki masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki
WegePrzepis