szpinak - 15265 przepisów (strona:89/1018)

Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 166

Kolejny wspaniały pomysł na wegetariańskie placuszki. Tym razem moje ulubione połączenie - szpinak + ser. Nie ukrywam, że jest to danie dość czasochłonne, ale z pewnością warte poświęcenia. Tym razem nie użyłam świeżego szpinaku, ale mrożonego w liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła  łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko

Kuchnia Ellie
Papryka nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 198

lubię. Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale z d arzają się takie dni, że wypełnienia jest z decy dowanie bezmięsne.  Skła dniki: 4 duże czerwone papryki 500g szpinaku baby 2-3 ząbki czosnku 100g pomi dorów suszonych ok 20 d ag mozzarelli w wiórkach   oliwa sól, pieprz  masło      Przygotowanie: Paprykę przekrajamy na pół, d relujemy(...)strony pę dzelkiem smarujemy ją oliwą. W śro dku delikatnie solimy i wstawiamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W mię dzyczasie myjemy i osuszamy szpinak. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy go na rozgrzana patelnie (na maśle) i smażymy ok minuty. Po upływie tego czasu do czosnku do dajemy szpinak i o d czasu

ChilliJemy
Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) 197

idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Składniki:  (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia(...)Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany 12-18% ok. 250-300 g surowego łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania

Słodka Strona
Rolada ze szpinakiem 149

Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie i moją córeczkę pyszną roladą drożdżową ze szpinakiem. Tak strasznie mi posmakowała, że postanowiłam sama ją upiec. Rolada drożdżowa ze szpinakiem Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 60 dkg mąki, 15 dkg margaryny, 4 dkg drożdży, 3 żółtka, jajko, 2 łyżeczki cukru, masło, sól, pieprz. Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody(...)Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego

paapilotkaa
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 281

białej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach. CIASTO: 400g Fasoli(...)Piękny Jaś Kupiec 2 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól NADZIENIE: 225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny mielony 125g twarogu wędzonego DODATKOWO: natka pietruszki masło Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić

https:KKuchniaMniam
Bagietka czosnkowa z oscypkiem i szpinakiem 224

Wczoraj robiłam omlet ze szpinakiem i serem feta . Od razu przygotowałam całe opakowanie szpinaku, a zużyłam pół, więc dziś trzeba wykombinować coś z drugą połową. Szpinak bardzo lubię, dlatego nie mam z tym problemu. Naszła mnie wielka ochota na białe pieczywo, choć zazwyczaj jadam tylko ciemne razowe. Kupiłam gotową bagietkę czosnkową i z resztek w lodówce wykombinowałam taką przekąskę(...)Składniki: bagietka czosnkowa gotowa (lub bagietka z masłem i czosnkiem) oscypek oliwa szpinak mrożony wg przepisu "Omlet ze szpinakiem i serem feta" sól, pieprz Wykonanie: Bagietkę kroimy na małe kanapeczki Na każdą bagietkę kładziemy warstwę przygotowanego szpinaku Na wierch pokrojony w plasterki oscypek Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy Przygotowane kanapeczki kładziemy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy przykrywką Ciepłe

Pyza i Surówka
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 183

odpadają, bo najprawdopodobniej od płomienia świecy spaliłabym sobie grzywkę, a Najcierpliwszy brodę. Pozostają zwykłe kolacje, obiady i śniadania, które jemy razem, gadamy i jest fajnie. Dziś proponujemy makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu(...)duże muszle około 3 kg pomidorów dobrej jakości jedną czerwoną paprykę 2 cebule 5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego 1 jajko 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli sól, pieprz, gałka muszkatołowa ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony Zaczynamy

ladykitchen
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 125

pierwszą ułożyć plastry lub wiórki sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku(...)Dodać do oliwy wraz z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby smaki się przegryzły. Pewnie wśród Was jest wielu, którzy nigdy nie jedli świeżego (surowego) szpinaku. Zgadłam? Jeśli tak, to tym bardziej powinniście spróbować takiej tortilli. Świeży szpinak bardzo dobrze smakuje w sałatkach z dodatkiem sosu vinaigrette lub czosnkowego na bazie naturalnego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 193

zdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem podpatrzonym na stronie Akademii smaku , uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do ryby(...)gram polędwicy z dorsza atlantyckiego Marynata: – 100 ml oleju; – 1 łyżka pieprzu cytrynowego; – 2 ząbki czosnku; – łyżeczka tymianku; Sos: – 400 g rozmrożonych liści szpinaku; – 4 łyżki oleju; – 1 cebula posiekana w kostkę; – 2 drobno posiekane ząbki czosnku; – 100 gram sera pleśniowego; – 100 ml białego wina; – 100 ml śmietany

dom-agi.pl
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 136

cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki  z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego  za'ataru(...)minutowymi, wkładając ciasto do zamrażarki (należy wybadać moment, kiedy masło jest już twarde). Trochę wtedy mniej rośnie podczas pieczenia, ale efekt, tj. listkowanie się ciasta, jest podobny. Blanszowany szpinak: 300 g młodych liści szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek

Food Square
Jajka zapiekane ze szpinakiem 185

Jajka zapiekane ze szpinakiem to pomysł na ciepłe i bardzo smaczne śniadanie. Lekko płynne żółtko,  ścięte białko i ugotowany szpinak - idealna przekąska na ciepło. Poniższe jajka świetnie smakują podane ze świeżym, ciemnym pieczywem posmarowanym masłem.  Jeżeli chcecie bardziej płynne jajka, to skróćcie czas pieczenia.  Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżka masła(...)sól, pieprz Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, lekko go posolić. Smażyć tak długo, aż szpinak się skurczy, a sok lekko wyparuje. Na dno żaroodpornym kokilek umieścić szpinak i wbić po jednym jajku. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 18 minut w 180°C. Od razu podawać

Ugotować
Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego 253

Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :)  Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę(...)warto spróbować! SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże garści świeżego szpinaku pół szklanki suszonej żurawiny 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć) sos: 1 łyżka miodu 2 -3 łyżki octu balsamicznego ( u mnie z aromatem owoców granatu) 1 -2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szpinak dokładnie umyć, pozbyć się łodyg

DefinicjaSmaku
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozarellą 223

Świeże liście szpinaku na talerzu - coś wspaniałego! I choć większość ludzi szpinak smaży - warto spróbować surowych, świeżych liści - są naprawdę dobre! W tym przepisie nie podaję ilości składników, bo ich ilość będzie zależałą od tego, dla ilu osób sałatkę będziecie robić. Jeśli tylko dla siebie - solidna garść liści szpinaku wystarczy, jeśli dla większej ilości osób - może się okazać, że będziecie(...)potrzebować np. pół kilo! Składniki: liście szpinaku truskawki mozarella płatki migdałowe szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Sos balsamiczny z czekoladą: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 4 kostki gorzkiej czekolady, rozpuszczone szczypta pieprzu i pieprzu cayenne Na talerzu układamy liście szpinaku. Wykładamy na nie pokrojone w połówkę truskawki, pokrojoną w kostkę mozarellę. Migdały prażymy na suchej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami 141

wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”. Składniki na ciasto: - 200g mąki - 100g masła - 1 jajko - 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 150g szpinaku - pomidorki koktajlowe 8 szt - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - sól, pieprz - 1 łyżka masła lub oliwy Najpierw zabieramy się za ciasto. Mąkę przesiewamy i dodajemy masło i zagniatamy(...)pieczemy ok. 20-30 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. Kiedy ciasto będzie nam stygnąć robimy nadzienie. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła lub oliwy, dodajemy pokrojony czosnek i szpinak. Ja użyłam mrożonych liści szpinaku (wcześniej je trochę rozmroziłam), można użyć świeżych liści. Szpinak smażymy krótko doprawiając go solą i pieprzem. Gotowy szpinak przekładamy na sitko aby odsączyć nadmiar wody

Kuchenne Wariacje
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 125

zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto:  100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 3 spore ząbki czosnku świeżo mielony pieprz masło klarowane Sos: 1 szklanka mleka 3,2% 3 ziarna(...)muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy z niego wodę. Czosnek przepuszczamy przez praskę i wrzucamy do szpinaku. Ser bloose rozdrabniamy i łączymy ze szpinakiem do całkowitego rozpuszczenia. Cebulę drobno

Kuchenna Kontrrewolucya